Jan Černý pátý ve WRC Academy na Finské Rally

Petr Eliáš, 1. srpna 2011, 09:22 Google+

Posádka Jan Černý – Pavel Kohout dokončila Finskou Rally, soutěž zařazenou do mistrovství světa, na pátém místě ve WRC Academy

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Čermák, Josef

Čermák, Josef | foto: Eliáš, Petr

Sdílejte článek

Tři náročné dny ve Finsku dnes úspěšně završil jezdec Jan Černý s navigátorem Pavlem Kohoutem. V rámci WRC Academy bojovali s nástrahami tratě, kde startovali úplně poprvé. Finská Rally navíc potřebuje naprosto odlišný přístup k závodění než jiné soutěže a vyžaduje velké nasazení podložené zkušenostmi. Bez nich se ve Finsku nedá uspět a dobře se o tom přesvědčili i Honza Černý s Pavlem Kohoutem. „Věděl jsem, že ve Finsku budeme za učedníky a to se i potvrdilo. Pro nás ale bylo nejpodstatnější, že se nám podařilo tuto soutěž dokončit a najet kompletní porci kilometrů, kterou jsme měli předepsanou. V úvodu soutěže jsme se dost trápili s pochopením tratě Finské rally a neseděl nám rozpis. Ten je třeba pro tuhle soutěž hodně upravit a i jeho psaní je bez zkušeností hodně těžké. Nebyli jsme schopni odhadnout, které horizonty skočí hodně, a které míň a to nás občas překvapilo. Raději jsme ale zvolnili a jeli víc na jistotu,“ popisuje záludnosti Finské Rally Jan Černý.

České posádce se ale dařilo nechybovat a posunovala se díky svému zrychlování i chybám soupeřů stále výše pořadím. V závěrečné etapě se konečně dostavila větší jistota. To se projevilo i na dosahovaných časech. „Chtěli jsme v poslední etapě zkusit zrychlit, což se nám povedlo. Rozpis dnešních rychlostních zkoušek už jsme měli lepší a to byl základ. I samotné rychlostní zkoušky se mi dnes líbily svým charakterem asi nejvíc ze všech tří etap. Potřebovali jsme si vyzkoušet, jestli s rozumnou dávkou rizika můžeme jet s těmi nejrychlejšími a to se nám potvrdilo. Zajeli jsme dva třetí nejrychlejší časy a z toho máme radost. Ke konci jsme ještě zkoušeli stáhnout náskok Reevese, abychom se dostali na čtvrté místo, ale nakonec zůstalo 5,3 vteřin ztráty. S výsledkem jsem celkem spokojený, protože začátek soutěže jsme skutečně neměli dobrý. Dařilo se nám ale zrychlovat, najeli jsme kilometry a nasbírali hodně zkušeností, které nám stále ještě chybí. Až pojedeme ve Finsku příště, tak už to bude lepší,“ říká s úsměvem spokojený Jan Černý.

Černý s Kohoutem tedy odjíždějí z Finska spokojeni a páté místo v soutěži mistrovství světa si zařadí vedle čtvrtého místa z Rally Sardinie, což je zatím jejich nejlepší umístění v soutěži Mistrovství světa. Další světovou rally posádky Černý – Kohout bude asfaltová Německá Rally, což je přeci jen charakterem bližší soutěž pro Jana Černého, i Pavla Kohouta.

Vytisknout

Diskuze: Jan Černý pátý ve WRC Academy na Finské Rally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Finská rally: Seveřany přemohl Loeb

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud