Ve Švédsku se poprvé setkáme s "kvalifikací"

iM2, 1. února 2012, 10:18 Google+

Ve Švédsku nás čeká premiéra. Poprvé se bude o startovním pořadí do první etapy rozhodovat pomoci kvalifikace. Nová pravidla se ale ještě mohou postarat o pořádnou diskuzi pro druhý a třetí den.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Pro Sébastiena Loeba to byl rozhodující bod. V jeho rozhodování o setrvání v MS rally hrálo velkou roli právě pravidlo o pořadí v první etapě šotolinových rally. Dříve to bylo tak, že na trať první etapy vyrážel jako první ten jezdec, který byl na tom nejlépe v průběžném hodnocení - většinou Loeb.

Od letoška platí systém, podle kterého si nejrychlejší jezdec z kvalifikace (shakedown) bude moci zvolit svoji pozici na trati. Po prvním dni startují do dalších etap jezdci s prioritou FIA v obráceném pořadí, než se právě nacházejí. Přesně to by se mohlo ve Švédsku postarat o zajímavou situaci. 

Startovní listina Švédké rally obsahuje 25 jezdců s prioritou. I sám ředitel soutěže,  Bertil Klarin, přesně neví, jak se situace vyvine. Není mu totiž jasné, kde budou startovat jezdci využívající systém Rally2 (dříve SuperRally). 

"Momentálně meteorologové předpovídají sněžení na dobu rally. Nemůžeme říci, v jakém pořadí budou jezdci v prvním dni startovat. Ale pokud budeme pro sobotu a neděli počítat se zhruba 20 jezdci s prioritou a odstupy 2 minut, tak to dělá 40 minut mezi prvním jezdceme s prioritou a vedoucím pilotem," popisuje šéf rally.

Jezdci, kteří budou na čele, se tudíž budou muset vyrovnat s novou výzvou. Před nimi startující piloti trať vyjedou až na led a pro ně tak bude velmi obtížné dostahovat dobrých časů. Nebo naopak první vozy vyjezdí sníh až na šotolinu a oni pojedou po ní a budou ztrácet hřeby. Je tedy možné, že jezdci startující jako první budou mít mnohem lepší podmínky než jezdci z čela. Ať už to bude jak to bude, tak nové pravidlo ohledně pořadí nabídne jistě spoustu diskuzí.

Vytisknout

Diskuze: Ve Švédsku se poprvé setkáme s "kvalifikací"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Ostberg, Mads - Andersson, Jonas

Ostberg chce ve Švédsku minimálně na podium

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud