Zajímá se Toyota opět o rally? Představila Rally GT86

iM2, 15. dubna 2012, 15:20 Google+

O minulém víkendu byla veřejnosti představena nová Toyota Rally GT86, která má motor uložený vzadu. Vůz byl postaven týmem Gazoo Racing-Team.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Andersson, Ove

Andersson, Ove | foto: Toyota

Sdílejte článek

Toyota se opět vrací do motorsportu, s novou GT86 se automobilový gigant nechce zúčastnit jen 24 hodinovky na Nürburgringu, nový závodní speciál se bude účastnit také Super Taikyu, což je seriál vytrvalostních závodů v Japonsku, a také All-Japan Rally Championship. Vůz by se však měl dostat přes prodejní síť Toyoty i k zákazníkům. Odpovědný za stavbu a nasazování speciálu bude Gazoo Racing Team, což je závodní stáj prezidenta Toyoty, Akioda Toyody. 


Takto Toyota GT86 vypadá v silniční podobě (foto: autoroad.cz)

Stavba vozu Rally GT86 probíhala v uplynulých dvou měsících a minulý týden si vůz odbyl premiéru na Tour de Kyushu. Pro rally s vývojem vozu pomáhaly společnost LUCK s brzdami Brembo, společnost Recaro se sedačkami, společnost Bilstein s tlumiči a pérování zajistila společnost Eibach. O pohon se bude startat dvoulitrový motor boxer od Subaru s výkonem asi 200 koní, který by měl pohánět zadní nápravu. Samo Subaru hodlá v budoucnu představit také čtyřkolku odvozenou od tohoto modelu (takřka stejný vůz prodává Toyota i Subaru, kde je označován jako BRZ). 

Kromě toho v německém Kolíně nad Rýnem pokračují práce na vývoji motoru o objemu 1,6l s turbem. Očekává se, že by motor měl být v krátém čase zabudován do Yarisu, ve kterém by měly začít testovací práce. Bude se jednat o čistý prototyp, protože Yaris je moc malý na to, aby ho mohla FIA homologovat jako vůz kategorie S2000 nebo WRC. Podle jiných zvěstí se ale Toyota zajímá spíše o zákaznické projekty, značkový vstup do rallysportu není prý v plánu. 

Vytisknout

Diskuze: Zajímá se Toyota opět o rally? Představila Rally GT86

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Sohlberg, Kristian

Sohlberg bude v IRC startovat v týmu Solberga

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud