Změny v pravidlech: Už není pro homologaci WRC potřeba S2000 ale R5

iM2, 16. dubna 2013, 21:13 Google+

Jsou dny vozů World Rally Cars již sečteny? Do roku 2016 budou vozy WRC stále tvořit vrchol rallysportu, ale od roku 2017 mohou vejít v platnost nová pravidla a může dojít k upuštění od vozů WRC ve prospěch vozů R5.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: www.wrc.com

Sdílejte článek

Od roku 2014 chce FIA začít využívat nová pravidla pro homologaci vozů WRC. "O této změně je rozhodnuto již delší dobu," říká Christian Loriaux, šefinženýr M-Sportu. "Účelem je uklidnění pravidel a homologačních kroků. Ta poslední vytvářela neustálý chaos. Jsou sepsána na mnoha různých papírech a já si myslím, že Jerome Toquet (šeftechnik pro rally u FIA) se snažil o to, aby dostal vše na jeden papír. Nejedná se tedy o žádné velké technické změny, spíše se jedná o průběh homologace."

"V podstatě teď může každý v lednu 2014 začít s novými papíry a od této doby se také začínají počítat povolené změny (žolíky). Systém žolíku bude opět platný na tři roky, od roku 2017 se začne počítat nanovo. Důležitou změnou je upuště od homologace vozu Super2000 jako základu pro World Rally Car. Důvodem k tomu je z našeho pohledu, že budou tato auta nahrazena vozy R5. Změna umožní výrobcům pro rok 2014 připravit úplně nová auta. Pro nás u M-Sportu to nemá žádný význam, ačkoliv dále plánujeme velký evoluční krok Fiesty WRC."

Šéf rally u FIA, Jarmo Mahonen, v rámci Rally Portugal jasně potvrdil, že vozy WRC budou minimálně do roku 2016 tím nejsilnějším v rallysportu. Pokud by se mělo pak od roku 2017 něco měnit a jestli by došlo k výběru vozů R5 jako jejich nástupců, se musí rozhodnout v příštím roce. "Co potřebujeme a co potřebují i výrobci, je stabilita pravidel. Jsem si jistý, že do konce roku 2016 budou vozy World Rally Car pokračovat. Veškerá nová rozhodnutí ohledně typů aut musí být přijata v roce 2014."

Vytisknout

Diskuze: Změny v pravidlech: Už není pro homologaci WRC potřeba S2000 ale R5

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Loga

Pojede se závod MS v Číně už v roce 2014?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud