Vzpomínky Loeba na jeho kariéru + video

iM2, 2. října 2013, 21:47 Google+

Je asi velmi těžké vybrat jen několik málo momentů z jeho jedinečné kariéry, nicméně Sébastien Loeb pár z nich pro server rallye-magazin.de vybral.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
loeb, sebastian

loeb, sebastian | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Rally San Remo 2001:
"Ve Francouzském šampionátu i J-WRC jsem se dostal na vrchol. Pak mi dal šanci Guy Fréquelin - dostal jsem poprvé možnost jet s Xsarou WRC továrního týmu podnik MS. Abych byl upřímný, doufal jsem v dobrý výsledek. Během testů jsem více méně dosahoval časů jako Bug [Filipe Bugalski]. Po první zkoušce jsem byl 4 vteřiny za čelem soutěže a přitom jsem na to opravdu netlačil. Takže i přesto, že jsem si věřil, tohle bylo příjemným překvapením! Konec soutěže se nám fenomenálně povedl, dokončili jsme hned za Panizzim. Před touto soutěží jsem obesílal značky faxem, abych jim připoměl, že jsem volný. Po San Remu se to změnilo. Každý mi volal a snažil se se mnou podepsat smlouvu. Od Citroënu jsem sice dostal nabídku jen na půlku sezony 2002, přesto jsem ji vzal. Chtěl jsem zůstat u Citroënu. No a myslím, že to bylo dobré rozhodnutí!"

Rally Monte Carlo 2003:
"Je to pravděpodobně ta nejhezčí vzpomínka celého týmu. Hned na začátku naší první kompletní sezony ve WRC jsme obsadili celé podium na proslulé rally. Tehdy byli Carlos Sainz a Colin McRae referencemi. Mít dva mistry světa jako své týmové kolegy, to bylo trochu odstrašující. Nicméně nálada mezi námi byla vždy dobrá, i když jsem začal zajíždět lepší výsledky jako oni. Oba mi i Citroënu hodně pomohli. 

Rally Corsica 2004:
"Vždy jsem dělal rallysport, abych byl nejlepším a byl mistrem světa. Než jsem se jím stal, tak jsem se sám sebe občas ptal, jestli na to mám. Tento den jsme dosáhli našeho cíle v naší teprve druhé kompletní sezoně. Titul byl speciálním momentem, protože se nám ho podařilo získat ve Francii. Všichni tam byli: moje rodina, moji kamarádi... Byl jsem hodně rád, že jsem mohl takto potěšit mého otce. Když jsme byli spolu, tak se držel hodně zpátky, ale novináři mi říkali, že jím říkal, jak moc pro něj tento titul znamená. Byl pyšný na to, čeho jsem zrovna dosáhl.

Rally New Zealand 2007
"Nerad mluvím o prohrách, nicméně toto druhé místo bylo něčím zvláštním. Tato rally byla jedním z mých nejkrásnějších duelů s Marcusem Grönholmem. Bylo opravdu zážitkem jet na těchto překrásných šotolinových tratích, ale bylo to také hodně napínavé. Poslední den soutěže jsem vedl, i když jen o tři sekundy. Na předposledním měřeném úseku soutěže, Whaanga Coast, se do čela dostal Marcus o 7 desetin sekundy. Rozhodnutí o vítězi mělo padnout na Super Speciálce. I když jsem jí vyhrál, tak jsem o vítězství přišel o 3 desetiny sekuny.


Irsko 2007

Rally Argentina 2008
"Argentina pro nás byla vždy dobrou, milujeme tuto rally především kvůli neuvěřitelné atmosféře, dech beroucí krajině a proslulých barbecues [místní grilované speciality], které se tak líbí Danielovi. Každý rok organizuje tamní zastoupení Citroënu různé aktivity. Tehdy jsem svezl jako spolujezdce Diega Maradonu. Když jsme vyjeli na trať, tak byl nadšený, protože si myslel, že ty masy lidí podél trati jsou tam kvůli němu. Nicméně díky nízko položenému sedadlu spolujezdce a tónovaným odrážejícím se sklům ho nikdo nemohl vidět! Protože nemluvím španělsky a on anliglicky, tak jsem mu to nemohl vysvětlit. Když po našem návratu vystoupil z Citroënu C4, tak nastala velká hysterie. A tentokrát to už bylo kvůli němu!


Argentina 2008

Rally Finnland 2008
"Finsko bylo dlouhou dobu teritoriem Marcuse Grönholma. V roce 2008 zrovna skončil, ale to to neudělalo lehčím. Rozdali jsme si to já a Mikko Hirvonen, který byl také odhodlaný vyhrát jeho domácí rally. Oba jsme atakovali na 100%. Nikdo z nás se nedopustil ani té nejmenší chybičky a já mohl vyhrát s méně než 10 vteřinovým náskokem. Po tomto vítězství jsem si řekl, že už bych se zde nikdy nesnažil vyhrát, protože jet ve 180 km/h mezi stromi se mi zdálo jako moc velké riziko. Nicméně pak jsem si věřil dostatečně na to, abych zde vyhrál ještě dvakrát... Tato vítězství patří mezi ta nejprestižnější v mé kariéře. 

Rally Japan 2008
"Protože jsme zde vyhráli už dva tituly mistra světa, tak jsme věděli, že Sapporo není nejlepším místem k oslavám po soutěži. Proto jsme v neděli večer letěli do Tokia. Během transferu mezi oběma letišti jsme náš shuttle odklonili, abychom si dali takovou menší zastávku v centru. Chudák řidič musel čekat tři hodiny ve třetí řadě na Roppongi, což je noční zábavní čtvrť. Byl to veselý večer plný alkoholu, po kterém skončili někteří nemocní - naštěstí ne díky zrovna čerstvé mátě v mojitech! Někteří novináři by to mohli potvrdit, protože patřili k těm, kteří byli nejunavenější. Zpáteční let do Paříže byl hodně klidný.

Rally Norway 2009
"Přestože jsem Rally Sweden už v roce 2004 vyhrál, tak jsem tuto zimní soutěž považoval za nejpovedenější. Podmínky byly perfektní - bylo dostatek sněhu, dobrá zamrzlá místa a dobré sněhové bariéry, které byly stabilní a v zatáčkách jste je mohli využívat při nájezdu i při výjezdu. Opět to byl intenzivní duel s Mikkem od startu až do cíle. Žádné chyby na obou stranách a méně než deseti sekundový rozdíl v cíli."

Po vítězství v Norsku 2009

Rally Greece 2009
"Byla to bez pochyby naše největší havárie. Jak to zde často bývá, stalo se to kvůli krátkodobé nepozornosti. Několikrát jsme se přetočili. Po nehodě jsem hledal můj telefon. Nakonec zůstal v malé a ve dveřích pevně připevněné schránce, kde jsem ho většinou ukládal. Nejhorší bylo znovu najít dveře zapíchnuté do pole. Následky té nehody byly nemilé, protože pak následovala série špatných výsledků. Ve Walesu jsme titul získali jen o jediný bod.

Rally de France-Alsace 2010
"Po Korzické rally to byl bezpochyby ten největší moment. Toto první uspořádání rally ve Francii v Alsasku bylo s napětími očekáváno. Nakonec jsme zde mohli získat dva tituly. Byl jsem pod tlakem, ale snažil jsem se to nedávat najevo. Cíl byl enormní úlevou. Stát se doma v Hagenau mistrem, to bylo něco, o čem jsem nikdy nesnil. Když jsme na spojovačce do Straßburgu potkal Séverine [francouzská zpěvačka] a moje kamarády, tak jsem se neubránil slzám. Něco takového se mi stává jen málokdy. 

Rally Deutschland 2012
"Deváté vítězství v Německu bylo něčím neobyčejným, protože jsem díky němu mohl zlepšit svůj rekord v počtu vítězství na jedné rally. Do té doby jsem měl osm vítězství v Argentině a ve Španělsku, stejně tak jako sedm na Monte Carlu - společně velmi pěkná série! Tuto rally jsem měl vždy hodně rád a vždy jsem cítil, že publikum za mnou stojí. A byl to ten nejlepší způsob, jak vzdát tribut Philippe Bugalskimu, který nedlouho před tím zemřel. V roce 2001 zde vyhrál.

Rally de France-Alsace 2012
"Se kterou jinou než s touto rally bych mohl zakončit moje ohlédnutí... Zde jsem získal svůj poslední jezdecký titul - v rallysportu! Byl jsem hodně dojatý, ale především pyšný na moji společnou cestu s Danielem Elenou a Citroën Racingem. Naši fanoušci, naše rodiny, náš tým a všichni lidé, kteří pro nás byli důležití tam byli. Chtěli jsme jim připravit tuto radost. Každopádně jsem necítil smutek nebo lítost, protože jsem věděl, že konec této historie značí začátek něčeho nového..."

Tribut kariéry Seba Loeba: 

 
Vytisknout

Diskuze: Vzpomínky Loeba na jeho kariéru + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

ve stopě valašské zimy

Ve znamení Stopy Valašské zimy

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud