300 nejrychlejších časů na RZ pro Citroën DS3 WRC

iM2, 10. března 2014, 21:54 Google+

Francouzský speciál kategorie WRC zvládl vyhrát už slušnou řádku RZ - díky Madsi Ostbergovi v Mexiku o uplynulém víkendu získal už 300. nejrychlejší čas.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Citroën DS3 WRC má na co navazovat, vždyť jeho přímými předchůdci byly modely C4 a Xsara, se kterými Citroën slavil mnoho titulů. Jejich nástupcem se s příchodem nových pravidel stal v roce 2011 speciál DS3 WRC. Speciály WRC jsou od té doby poháněny benzínovými čtyřválci s přímým vstřikem paliva o objemu 1,6 litru, navíc jsou dopovány turbodmychadlem, jen připomeňme, že předtím se jezdilo s dvoulitry. O přenos síly se starají mechanické diferenciály s uzávěrkou přední i zadní nápravy a šestistupňová sekvenční převodovka. 

Jak bylo již řečeno speciál DS3 WRC debutoval společně s Fiestou RS WRC od Fordu ve Švédsku roku 2011 (Monte Carlo tehdy ve WRC nebylo, a tak se začínalo na severu Evropy). Tehdy na RZ6 Likenas získal první nejrychlejší čas pro Citroën Sébastien Ogier. Od té doby vůz slavil dva jezdecké i značkové tituly (v letech 2011 a 2012), vyhrál 23 rally a druhý den v Mexiku získal zásluhou Madse Ostberga i 300. nejrychlejší čas v RZ (RZ11). Po Mexiku už má DS3 WRC 303 vyhráných testů (Meeke RZ18 a Ostberg RZ20 a RZ21).

Velkou zásluhu na této oslnivé statistice má samozřejmě Seb Loeb, který s DS3 WRC vyhrál hned 16 rally včetně té první v Mexiku před třemi lety. Zároveň si rallyový rekordman připsal hned 149 nejrychlejších časů v RZ. Sébastien Ogier získal 55, Mikko Hirvonen 54, Petter Solberg s privátním speciálem 30, Dani Sordo 14, Thierry Neuville 11, Bryan Bouffier a Nasser Al-Attiyah po jednom. A co současní jezdci? Kris Meeke má zatím jen jeden nejrychlejší čas na RZ a Mads Ostberg jich má už sedm. 

Nejúspěšnějším autem francouzské značky je ale C4 WRC, která mezi lety 2007 až 2010 získala 36 vítězství a 620 nejrychlejších časů. Xsara, která jezdila mezi roky 2001 až 2006 získala 32 vítězství v rally a 472 v měřených testech.

Vytisknout

Diskuze: 300 nejrychlejších časů na RZ pro Citroën DS3 WRC

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Hyundai

Hyundai a M-Sport dostali tučné pokuty od komisařů

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud