Hirvonen - návrat do WRC nepřipadá v úvahu. Proč jede Dakar? A bude testovat Toyotu Yaris WRC?

iM2, 14. prosince 2015, 19:27 Google+

Mikko Hirvonen je se svým rozhodnutím opustit WRC spokojený a svůj návrat do kolotoče MS si nedovede představit. Testování pro Toyotu by však připadalo v úvahu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen je se svým rozhodnutím spokojený

Hirvonen je se svým rozhodnutím spokojený | foto: M-Sport

Sdílejte článek

Mikko Hirvonen se vloni druhým místem na Rally Wales rozloučil s MS v automobilových soutěžích. Fin patřil v posledních deseti letech k nejlepším jezdcům na světě - čtyřikrát se stal vice-mistrem světa (porazil jej Loeb). K tomu navíc dvakrát obsadil celkové třetí místo. Zisk 69 podiových umístění jej řadí v historických tabulkách na 4. místo. Mikko vyhrál celkem 15 soutěží.

I s odstupem zhruba roku má za to, že se pro odchod rozhodl správně: "Ano, stoprocentně. Nikdy jsem toho nelitoval. Hodně jsem si užíval to, že jsem byl mnohem více doma se svými kluky [syny]. Rallysport mi vlastně až doposud nechyběl," přiznává jezdec v rozhovoru pro 'motorsport-total.com'. 

"Užívám si jednoduché věci jako třeba to, že se starám o dům. Nebo se třeba 'vrtám' ve svých starých autech. S kamarády hraji také hokej a užívám si volna." Po 13 letech a 163 soutěžích je Hirovnen rád, že už se nemusí stresovat před každou soutěží. Jenže některé spekulace jej spojují s Toyotou a Tommim Mäkinenem.

"Zeptali se mě, jestli bych chtěl testovat. A ano, rád bych jim pomohl. Ale i když budu testovat, tak není šance, že bych se vrátil do WRC na plný úvazek," připouští kontakt s Toyotou bývalý tovární jezdec Subaru, Fordu a Citroënu. Mäkinen chce mít sídlo ve Finsku proto, že je zde dostatek míst vhodných k testům.

img-responsive

Mikko odchodu z MS nelituje | foto: M-Sport

A právě proto si dokáže Mikko spolupráci představit: "Dílnu mají jen 3 kilometry od mého domu. Pokud by se testy konaly ve Finsku, pak by to bylo jednoduché a věřím, že bych jim pomohl pomoci. Je to možnost. I tak ale neplánuji starty za Toyotu [po jejich návratu do WRC]."

Mikko tedy po MS vůbec netouží, dokonce ani jednorázový start třeba ve Finsku nepřipadá v úvahu: "Ne, nemyslím si. Momentálně nemám vůbec chuť na návrat. Navíc mi nedává smysl vrátit se pouze na jednu rally. Pokud chcete bojovat na čele, potřebujete rozsáhlý testovací program. Letos jsem odjel pár soutěží s mým historikem a to mi pro pobavení stačí."

Hirvonen si ale v listopadu vyzkoušel na Lanzarote MINI JCW WRC, ze soutěže musel bohůžel odstoupit pro poruchu diferenciálu. Jak komentuje tento svůj start? "Ano, na Lanzarote jsem jel. Pozvali mě a zeptali se, jestli bych se nechtěl zúčastnit. Tým se o všechno postaral, vše zajistil. Bohůžel pak přišel technický problém."


Mikko si na Kanárských ostrovech vyzkoušel MINI JCW WRC (foto: Twitter/Mikko Hirvonen)

"Rally ale trvala jenom jeden den a byla to hezká soutěž. Šlo o malý tým a malou soutěž - takové věci dělám rád. Pokud by mělo jít o kompletní sezonu, pak bych si dokázal představit třeba finský šampionát v rallycrossu.

Nechci už jezdit žádný šampionát, který by obnášel spoustu cestování. Z tohoto pohledu mi Dakar perfektně sedí. Během roku je pár testů a nějaké soutěže a pak příjde Dakar. Pak se vše znovu utiší." Jen doplňme, že na Dakaru pojede Mikko s vozem MINI od týmu X-Raid.

Vytisknout

Diskuze: Hirvonen - návrat do WRC nepřipadá v úvahu. Proč jede Dakar? A bude testovat Toyotu Yaris WRC?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Osmá hokejová exhibice jezdců Rally bude opět pomáhat postiženým - anotační foto

Osmá hokejová exhibice jezdců Rally bude opět pomáhat postiženým

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud