Latvala dostal trest za nehodu, kde trefil diváka

iM2, 24. ledna 2016, 23:12 Google+

Výlet mimo trať v RZ11 Rally Monte Carlo má pro Jariho-Mattiho Latvalu dohru. Komisaři pozvali jezdce VW k podání vysvětlení, protože během nehody trefil i diváka. Na verzi Fina komisaři nedali a udělili mu tučnou pokutu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Latvala bude muset zaplatit tučnou pokutu

Latvala bude muset zaplatit tučnou pokutu | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Na RZ11 si bude Jari-Matti Latvala ještě dlouho pamatovat. A to nejenom proto, že v dlouhé pravé zatáčce vyletěl mimo trať a v příkopu poškodil zavěšení, což jej v důsledku donutilo odstoupit z legendární soutěže. Hlavně se však Fin při tomto výletu potkal s divákem, kterého trefil.

"Ještě jednou bych chtěl zopakovat, že je mi velmi líto, co se dnes stalo. Po jedné pravotočivé zatáčce jsme vyjeli z kluzké tratě, příkop nás vymrštil a dopadli jsme na louku. Hustý dým z motoru a vysokostříkající bahno z příkopu mi na chvíli znemožnilo výhled.

Viděl jsem jednoho diváka, který uskakoval bokem, a pomalu jsem se vracel na trať. Po zkoušce mě kontaktoval tým a informoval mě, že jsem se dotkl jednoho diváka. Jak už jsem říkal, celá událost mě velmi mrzí," hájil se jezdec před komisaři.

img-responsive

Úvodní soutěž si Latvala s Anttilou za rámeček nedají | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Latvala měl zastavit
Komisaři však popisu situace plně neuvěřili. Po vyhodnocení onboardových záběrů došli k závěru, že měl Latvala z vozu dostatečný výhled na to, aby diváka rozpoznal. Navíc na tomto místě stálo několik dalších diváků, kteří uskakovali doprava a doleva, během toho, co Jari-Matti se svým Volkswagenem Polo R WRC 'oral brázdu' po cestě zpět na trať.

V takovýchto situacích musí jezdec podle pravidel (článek 40.4) okamžitě zastavit a ujistit se, že nikdo není zraněný. Pohoršující okolností pro jezdce byla výpověď televizního komentátora, Juliena Portera, který s finskou posádkou volal, když opravovali zavěšení.

"Jari-Matti Latvala mi říkal, že trefili diváka. Nešlo o tvrdý náraz, ale měl jsem se ujistit, jestli je v pořádku," řekl Porter. Jenže toto podle Latvaly nebyla pravda. Jezdec VW prosil Portera, aby se s komisaři ujistili, že se nikomu nic nestalo. V cíli rychlostní zkoušky, když na jezdce vše dopadlo, si měl uvědomit, že mohl trefit diváka.

Pokuta 5 000 EUR a podmínka
Komisaři, v čele s Němcem Waltraudem Wünschem, udělili posádce  Latvala - Anttila pokutu ve výši 5 000 EUR. V případě opakování situace jim navíc hrozí zákaz startu v jedné soutěži. Podivující však na celé věci je, že pořadatel toto místo, na kterém vyjelo z tratě více jezdců, nevypáskoval jako zakázanou zonu. To však tématem slyšení nebylo...

Vytisknout

Diskuze: Latvala dostal trest za nehodu, kde trefil diváka

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Posádka Ogier - Ingrassia ovládla letošní Rally Monte Carlo

Rally Monte Carlo: Ogier vítězí, Mikkelsen odrazil útok Neuvillea

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud