Paddon o Švédsku: Nechtěl jsem bojovat o vítězství

iM2, 16. února 2016, 16:01 Google+

Jezdec továrního týmu Hyundai, Hayden Paddon, dostal Sébastiena Ogiera ve Švédsku v boji o vítězství pod tlak. Novozélanďan dle svých slov nijak vážněji neriskoval, i tak se ale dostal do několika nebezpečných momentů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hayden Paddon při cestě za druhým místem ve Švédsku

Hayden Paddon při cestě za druhým místem ve Švédsku | foto: Red Bull

Sdílejte článek

Hayden Paddon získal o víkendu ve Švédsku pěkné druhé místo, čímž na sebe upoutal velkou pozornost medií. Navíc se jednalo o jeho první start s novou generací vozu i20 WRC, když na Monte-Carlu pilotoval v B-týmu Hyundai ještě starší model i20 WRC. Na druhou stranu je dobré říci, že v pátek a v sobotu (tedy při zkráceném formátu soutěže kromě Power Stage na všech zkouškách) mohl profitovat ze své zadní startovní pozice.

Sébastien Ogier, který startoval jako první musel totiž často z ideální stopy čistit sníh. Paddon se ale na druhou stranu dokázal vyvarovat chyb a v sobotu se Ogierovi přiblížil až na 8 vteřin. Druhým místem Paddon vyrovnal svůj doposud nejlepší výsledek ve WRC, když druhý byl už vloni na Sardinii. 

"Od tohoto víkendu s novým autem jsme měli samozřejmě velká očekávání. Všechno fungovalo dobře. V pátek odpoledne a v sobotu na něterých zkouškách jsme měli výhodu díky naší startovní pozici. Nové auto fungovalo o tolik lépe. Došli jsme až na limit, ale nechtěli jsme jít až do posledního rizika, protože jsem se necítil natolik komfortně, jak bych si přál," říká Hayden Paddon.

img-responsive

Hyden Paddon předvedl ve Švédsku pěkný výkon | foto: Hyundai Motorsport/McKlein

Pomýšlel i přesto na útok na Sébastiena Ogiera? "Nebyl jsem v pozici, abych na to zatlačil a šel do zbytečného rizika, protože mistrovské body byly pro tým velmi důležité." Už v sobotu večer Novozélanďan ale říkal, že si chce udržet druhé místo: "Když si to všechno promyslím, tak moje rychlost o tomto víkendu byla dobrá. Myslím, že můžeme ještě dále stoupat." Jeho značkoví kolegové ale neměli tak hladkou soutěž. Thierry Neuville ztratil šance na boj o bednu v pátek po problémech s diferenciálem. Dani Sordo ztratil kvůli defektům hodně času, ale i tak bral body za šesté místo.

Moc ale nechybělo a byl Sordo nejlepším z týmu Hyundai, protože Paddon na Power Stage trefil v jednom z příkopů umístěnou sněhovou tyčku a poškodil si chladič. Kdyby se mu nepodařilo dojet do servisního parku, tak by o umístění přišel. "Tyčku jsem neměl v poznámkách, trefil jsem jí naplno! Byla to asi nejhloupější zkouška v mém životě," říká Hayden Paddon.

"Možná, že vím také důvod. Seb jel v Power Stage naplno. Já jsem se nacházel v oblasti nikoho a to je pak těžké jet, protože se samozřejmě nic neděje." Je to pravda, na Power Stage už neměl Paddon s kým bojovat, za sebou měl velký odstup a na Ogiera měl relativně velkou ztrátu. Musel tedy pouze dojet do cíle. "Tyčka v chladiči udělala malou díru. Když jsme pak viděli páru, tak to samozřejmě nebylo dobré, ale mohli jsme tu malou díru opravit. Lahve od šampaňského jsme naplnili vodou a vydali se na cestu."

img-responsive

Po loňské Sardinii tak získal už podruhé druhé místo v soutěži MS | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Ve chvíli, kdy Paddon dřevěnou tyčku trefil, by se asi krve nedořezal v šéfovi týmu, Michelu Nandanovi. Ten svého jezdce po příjezdu do servisního zázemí týmu přivítal slovy: "Ten chladič jde na tvůj účet."

Novozélanďan pak v rozhovoru pro německý Motorsport aktuell dodal: "Výsledek je lepší, než v co jsem doufal. Se svým výkonem ale nejsem až tak úplně spokojen. Setup mi neseděl, často jsem brzdil až moc brzy a tak dále. Musíme také vidět, že jsem profitoval ze startovní pozice. Ale stále jsem se zlepšoval."

A jaký byl názor Paddona na podmínky ve Švédsku? "Zdejší podmínky nebo podmínky vloni v Austrálii nejsou podle mě nijak špatné, aby se nemohlo jet. Pro mě patří déšť, prach, tma, mlha nebo sníh k rallysportu. Zvyšuje to napínavost a adrenalín. Myslím, že člověk musí tempo a riziko přizpůsobit podmínkám a nemůže jet neustále naplno. Možná, že se mentalita některých pilotů MS změnila? Zdá se, že tu jde jen o plný plyn," nebojí se rýpnout si do některých svých kolegů Paddon.

img-responsive

Paddon svým výkonem ve Švédsku jasně ukázal, proč vloni dostal u Hyundai nový tříletý kontrakt | foto: Red Bull

Paddonovi se ale líbí názor navigátora Ogiera, Juliena Ingrassii, že by se v budoucnu mělo více naslouchat názorům jezdců. "My, jezdci MS bychom měli mít určité jezdecké zastoupení [při rozhodování] a účastnit se rozhovorů. Máme názor. Ale v předvečer rally a ne 10 minut před startem. Na to už nemůže nikdo reagovat. To se nehodí a lidi to akorát naštve. Jsem pro jasná stanoviska a ne vydírání."

"Během víkendu jsem dotankoval sebedůvěru a těším se na nadcházející šotolinové rally, zvláště na rychlé soutěže v Evropě. Později budu chtít bojovat o vítězství, protože si jsem jistý: Sébastien Ogier není neporazitelným!" zakončil optimisticky Paddon.

 

Vytisknout

Diskuze: Paddon o Švédsku: Nechtěl jsem bojovat o vítězství

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Ostberg ve Švédsku v 'nových barvách'

Švédský expert opět udeřil: Ostberg slaví páté podium z posledních šesti startů

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud