Volkswagen pořád pracuje na privátním nasazení Pola WRC 2017 v letošním roce

iM2, 12. ledna 2017, 16:32 Google+

Volkswagen Polo WRC 2017 se stále ještě může letos objevit v MS a to i přesto, že tým promeškal finální homologační termín pro tuto sezonu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Uvidíme Polo WRC 2017 na Korsice?

Uvidíme Polo WRC 2017 na Korsice? | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Polo WRC 2017 mělo být homologované k 1. lednu 2017, jenže když se nepodařilo najít soukromý tým, který by zafinancoval celou sezonu s vozy Volkswagen, tak se homologace k tomuto termínu nestihla. Jenže teď se nechal slyšet šéf VW Motorsport, Sven Smeets, že stále jednají s FIA a soukromými týmy o možných startech Pola WRC 2017 v průběhu sezony.

Podle Smeetse je realistické vzhlížet k dubnové Tour de Corse jako k možnému prvnímu startu vozů Volkswagen v MS: "To, o čem teď mluvíme s FIA, je výjimečná homologace. Taková věc nebyla v minulosti ještě nikdy udělána, takže je jasné, že budeme muset udělat něco výjimečného, abychom umožnili našemu autu startovat," řekl Smeets Autosportu.

Doposud se hodně spekulovalo o tom, že by mohl vzniknout katarský tým kolem Nassera Al-Attiyaha, ve kterém by Volkswageny Polo R WRC startovaly a Katar by tým finančně zastřešoval. Smeets ale teď řekl, že tento projekt není na pořadu dne. "Mohu vám říci a potvrdit, že s Katarem nejednáme. Pomůže to zastavení spekulací. Mluvíme s jinými lidmi a je tu zájem na tom, aby se to podařilo, teď ale musíme vyřídit první bod [s FIA]."

img-responsive

Také Volkswagen chce vidět své vozy na trati | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Pokud by se nějaký soukromně financovaný tým VW v letošním MS v rally objevil, tak by se v service parku prezentoval jako tování tým Volkswagenu, ale nebodoval by mezi konstruktéry, což by zrcadlilo loňskou sezonu PH Sportu zastupujícího Citroën Racing. Má se za to, že FIA a WRC Promoter chtějí vidět Pola ve WRC, tak ale jakákoliv dodatečná homologace aut by vyžadovala jednomyslný souhlas všech ostatních výrobců. Ačkoli v Rally Mexico zbývá ještě relativně dost času (možná by se dalo stihnout také Švédsko), tak Smeets jasně řekl, že VW nehodlá proces homologace uspěchat.

"Pracujeme teď v rozdílných časových rámcích [1. ledna - rozhodné datum pro homologaci - je už za námi]. Pokud by to znamenalo, že zůstaneme mimo pro další rally, abychom se ujistili, že lidé budou šťastní s tímto procesem, tak to uděláme. Nejdůležitější věcí pro mě je, že auto projde tímto mimořádným procesem," řekl Smeets.

img-responsive

Vyjde nakonec domluva s některým privátním týmem? | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Volkswagen toto auto vyvíjel už od srpna 2015. Poslední testy proběhly minulý měsíc ve Švédsku s Marcusem Grönholmem za volantem. Auto je zřejmě připravené k nasazení, Volkswagen je ochotný nabídnout svoji infrastrukturu, se kterou získal 4 tituly. 

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen pořád pracuje na privátním nasazení Pola WRC 2017 v letošním roce

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Mikuláš Rally (CZ)

Ondřej Bisaha a Icari Racing vyrážejí na Rally Monte Carlo

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud