Latvala vítá změny tratí Finské rally

iM2, 9. dubna 2016, 20:18 Google+

V létě se v rámci Rally Finland například poprvé pojede kompletně obráceně legendární zkouška Ouninpohja. To je pro soutěžáky z WRC velkou výzvou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jari-Matti Latvala se letos do Finská zvláště těší

Jari-Matti Latvala se letos do Finská zvláště těší | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Trojnásobný vítěz Rally Finland, Jari-Matti Latvala, vychází z toho, že jeho domácí závod bude letos představovat ještě větší výzvu než v minulosti. Důvodem jsou změny ve vedení tratí, kromě jiného se letos v létě pojede známá zkouška Ouninpohja opačným směrem. Průjezd touto zkouškou přitom pro Fina patří k těm nejoblíbenějším. Tento test, který patří k nejznámnějším ve světovém kalednáři, je jezdci i diváky oblíbený také pro své dlouhé a četné skoky. 

Už v roce 2008 se přitom jela asi polovina této RZ opačně. Na letošní Rally Finland, která je v plánu mezi 28. a 31. červencem, se ale Ouninpohja pojede poprvé od roku 1994 v kompletně opačném směru. "Bude to velká výzva," těší už se Jari-Matti Latvala na domácí podnik. "V roce 2008 jsme už absolvovali polovinu Ouninpohjy v opačném směru, ale to byla jen malá část trati. Rychlejší a širší úsek jsme ještě nikdy nejeli v letošním směru. Velkým úkolem tak bude najít, kde jsou skoky a jak auto na těchto místech reaguje."

img-responsive

Jari-Matti vloni ve Finsku | foto: Volkswagen Motorsport

Asi největší neznámou pro Latvalu aktuálně představuje známý "Yellow House Jump". "Všichni tento skok známe spatra z normálního směru. Ale přijet z druhé strany, to auto určitě přilačí dolů." Lokální matador si je vědom také velké rychlosti, kterou před tímto skokem budou dosahovat. "Přijedeme tam velmi, velmi rychle. Před skokem je to rovné a přímé - a to může být divoké."

Ouninpohja byla navíc vloni s rychlostním průměrem více než 125 km/h nejrychlejší zkouškou soutěže. Letos by díky otočenému směru měla být o něco pomalejší. "Organizátoři tu změnu pravděpodobně udělali kvůli tomuto." I tak ale na organizátory Rally Finland pěje chválu. "Líbí se mi to, co jsem doposud viděl. Bude hodně zkoušek, budou tak mít fanouškům co nabídnout."

img-responsive

Jari-Matti na tratích Finské rally v dobách svého působení u M-Sportu | foto: Ford Motor Company

Celkově je plánováno 24 zkoušek o celkové délce 334 km. Včetně spojovacích úseků bude celá trať měřit 1 371 km. Nejznámější šotolinová soutěž ve Finsku je nepřetržitě součástí MS v rally už od jeho zrodu v roce 1973. Co se průměrné rychlosti na jednotlivých zkouškách týče, tak FIA v pravidlech stanovila, že by neměla přesáhnout 130 km/h. 

"Když změníte vedení tratí, tak normálně o něco snížíte rychlost, zpravidla však jen v prvním roce nebo dokonce jen na první zkoušce," říká šéf závodu, Kai Tarkiainen"Jako pořadatel máte na průměrnou rychlost jen velmi malý vliv, protože cesty, které chcete používat nabízejí jen velmi malý prostor pro změny."

Vytisknout

Diskuze: Latvala vítá změny tratí Finské rally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Urban, Tomáš - Čížková, Jana

Slavnostní start Valašky se uskuteční poprvé v historii

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud