Cireň, Krajča a Debnárová úspěšní na Rally Lubeník

Miroslav Vebr, 22. července 2018, 11:34 Google+

Tři vozy Renault Clio z týmu Minařík racing na startu Rally Lubeník a všechny tři i v cíli. Navíc Pavol Cireň s poháry za umístění ve třídě a dvoukolkách, Petr Krajča na bedně ve třídě a Michaela Debnárová pokořila soutěž po loňské havárii.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Lubenik (SK)

Rally Lubenik (SK) | foto: Hlinka, Daniel

Sdílejte článek

V polovině července pokračovalo slovenské mistrovství v automobilových soutěžích Rally Lubeník. Pro 38 převzatých posádek byla připravena rally s devíti rychlostními zkouškami a 85 ostrými kilometry. Ve startovní listině byly i tři posádky reprezentující stáj Minařík racing ze Slušovic. Nejvýše se ve výsledcích prosadila dvojice Pavol Cireň – Marcel Hranka startující s Renaultem Clio R3 Maxi zařazeným do třídy 5. Vstup do soutěže ryze domácí posádce vyšel perfektně, když na RZ Velké Peklo 1 zajela nejrychlejší čas třídy. Druhý průjezd stejnou erzetou už ale Pavlovi s Marcelem nevyšel podle představ a vedení ve třídě museli přepustit. V průběhu závodu si ale chlapci drželi svůj standard a šesti druhými časy ve třídě si bezpečně udrželi stříbrnou příčku. Na cílové rampě poté převzali poháry za 2. místo ve třídě 5 a jistě cenný pohár je pro posádku i za umístění ve dvoukolkách, kde vybojovali pěkné třetí místo. V celkové klasifikaci obsadil Cireň s Hrankou 16. příčku. „Po RZ 1 Peklo, kde se nám podařilo zajet celkem dobrý čas i v absolutním pořadí, jsme se chtěli pokusit o podobný kousek i v druhém průjezdu. Jenomže tento plán nám nevyšel a my museli v jednom místě couvat a navíc nám dvakrát zhasl motor. Třetí průjezd stejnou zkouškou jsme se rozhodli projet na jistotu. Časovou ztrátu jsme chtěli stáhnout v sobotu, což se nám i podařilo. Díky tomu jsme si upevnili druhou příčku ve třídě a v celkové klasifikaci dvoukolek jsme poskočili ze čtvrtého na třetí místo. Tento výsledek se podařil i díky skvělé spolupráci celého Minařík racing týmu, velký dík patří hlavně Lubovi Minaříkovi, který nám po společném absolvování  tratě v tréninku ideálně nastavil auto. Poděkování patří samozřejmě i manažerům KL Racing Rally Teamu díky kterým můžeme s tímto autem startovat,“ zhodnotil závod Pavol Cireň.

img-responsive

Rally Lubenik (SK) | foto: Hlinka, Daniel

S prázdnou neodjížděla domů ani česká posádka Petr Krajča s Janem Houštěm. Dvojice z Želechovických pasek pravidelně usedá do Renaultu Clio Sport zařazeného do třídy 8 a na Slovensku tomu nebylo jinak. Také v případě „Pasekářů“ lze hovořit o vydařeném vstupu do rally a vítězství na Velkém Pekle. Jenomže následně zaúřadovala časová penalizace za předčasný příjezd do časovky a Petr s Honzou se najednou ocitli na třetím místě ve třídě. Krajča je ovšem bojovník a ve zbytku soutěže sváděl krásný souboj o druhou příčku s Vladem Hudym na Hondě Civic Type – R. Ze ztráty 22,9 vteřin po druhé zkoušce Petr s Honzou výrazně ubrali na RZ 3. Další desetiny umazala česká dvojice na RZ Hlinka 1, kterou zajela nejrychleji. Hudy kontroval nejrychlejšími časy na RZ 7 a 8 a před závěrečnou zkouškou byl rozdíl mezi těmito soupeři 5,7 vteřiny v prospěch slovenského jezdce. Poslední zkoušku zajel nejrychleji Krajča, Hudy zajel druhý čas. V cíli byl lepší Hudy o 0,5 vteřiny. Petr Krajča s Janem Houštěm jsou bohatší o poháry za 3. místo ve třídě 8, ve dvoukolkách obsadili osmou příčku a celkově skončili 21. „Na Rally Lubeník jsme se vydali ve standardní sestavě. Jeli jsme do neznáma. Po tréninku jsme se s Petrem bavili hlavně o tom, jak projedeme nejdelší zkoušku soutěže Velké Peklo (15,75 km), která se jela třikrát, neboť už na tréninku to bylo hodně rozbité. Po prvním průjezdu jsme zjistili, že v závodním autě to není až tak hrozné. Jelikož se nám podařilo dojet auto startující minutu před námi, tak na druhý průjezd jsme požádali o dvouminutovou mezeru na startu. A pak jsem udělal chybu já. Neuvědomil jsem si, že minutu čekáme a dal jsem výkaz o minutu dřív a my dostali penalizaci jedné minuty. Snažili jsme se s tím ještě něco udělat, ale bohužel z toho bylo jen 3. místo ve třídě se ztrátou 0,5 s. na druhého Hudyho. Děkujeme všem za podporu a uvidíme se na Rally Pačejov,“ přiblížil chybičku v soutěži Jan Houšť.

img-responsive

Rally Lubenik (SK) | foto: Hlinka, Daniel

A do třetice Renault Clio Sport, tentokráte s dámskou posádkou ve složení Michaela Debnárová – Lucia Laurincová v kokpiktu. Holky startují ve stejné třídě jako Krajča. Přesně před rokem zažila tato posádka nepříjemnou havárii a pro holky šlo hlavně o psychologické pokoření soutěže. A i když tentokráte na „bednu“ nedosáhly, odjížděly z Lubeníku s dobrou náladou a zvednutým sebevědomím. „Rally Lubeník byla pro nás po roce obrovskou výzvou. Po seznamovacích jízdách převládaly u mne smíšené pocity, ale naše odhodlání bylo  obrovské. Do noční etapy jsme vyrážely s respektem, vždyť ne nadarmo se říká úvodnímu nočnímu testu soutěže Peklo. Po prvním průjezdu jsme nabraly víc odvahy a po druhém i víc jistoty a při třetím průjezdu se nám jelo velmi dobře. Naše clio nás poslouchalo a perfektně nám vyšla i volba pneumatik. Bohužel, pár kilometrů před cílem třetího průjezdu jsme musely na zkoušce zastavit kvůli havarovanému vozidlu, které bylo uprostřed cesty na střeše a následně nám byl přidělen náhradní čas. Chlapci z Minařík racing týmu nám opět poskytli skvělé technické zázemí, postarali se, aby nám nic nechybělo a hlavně nás ráno pozitivně naladili na druhou etapu, na kterou jsme se s Luckou velmi těšily. Jízda nás bavila a dělala nám oběma radost a já se konečně cítila opět sebejistá. Poslední zkoušku jsem okořenila pozdními brzdami po padáku z kopce do poslední zatáčky rally. Chybička způsobila přetočení auta a zhasnutí motoru. Cílovou fotobuňkou jsme tak projely pozadu a  se zhasnutým motorem. I přes tento moment jsme dokázaly vylepšit náš čas oproti předchozímu průjezdu. Děkuji mému Milanovi a L Racing teamu, že nám opět zabezpečil účast na této rally,“ podělila se o dojmy ze závodu sympatická Michaela. Dvojice Debnárová – Laurincová dokončila Rally Lubeník na 4. místě ve třídě 8, 13. místě ve dvoukolkách a v absolutní klasifikaci dosáhly holky na 26. příčku.

Vytisknout

Diskuze: Cireň, Krajča a Debnárová úspěšní na Rally Lubeník

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Uvidíme Sébastiena Ogiera v DTM?

Ogier by si v září mohl na Red Bull Ringu vyzkoušet závod DTM

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud