M-Sport: Nová aerodynamika je teprve začátkem, s Fordem spolupracujeme i v dalších oblastech

-haj, 12. srpna 2018, 00:03 Google+

Ve Finsku nasadil M-Sport na speciál Ford Fiesta WRC Sébastiena Ogiera vylepšenou aerodynamiku zadní části vozu. Jak teď ale tým potvrzuje, jedná se pouze o první část opatření, díky kterým chce tým zvýšit konkurenceschopnost jejich vozů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ogier byl jediným, kdo jel ve Finsku s novou aerodynamikou

Ogier byl jediným, kdo jel ve Finsku s novou aerodynamikou | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Letošní sezona zatím nabízí velmi zajímavý a vyrovnaný boj o titul, jaký jsme neviděli už několik let. Sébastien Ogier se nachází v nové pozici, když není tím, koho se snaží všichni dohnat, ale on dohání Thierryho Neuvillea. Pro Francouze to může být novou motivací, ale také jeho závodní tým se snaží dělat maximum pro to, aby letos obhájili tituly. 

Ve Finsku tým Malcolma Wilsona poprvé nasadil na speciálu Sébastiena Ogiera novou aerodynamiku, která je výsledkem spolupráce M-Sportu s Ford Performance. Na papíře tato nová aerodynamika přináší až o 30 % zvýšený přítlak. Ogier a jeho inženýři s novou aerodynamikou však ve Finsku dost bojovali, protože ačkoliv byla zadní část auta v rychlých zatáčkách stabilnější, tak nové aero díly rozhodily vyvážení auta, protože přední část Fiesty žádných změn nedoznala. 

"Nemám důvěru v přední nápravu," řekl v průběhu soutěže Sébastien Ogier, který jel Finsko se svými oblíbenými tlumiči ZF. Francouz s nimi měl ale dle všeho málo natestováno, aby mu mohly být ku prospěchu. Na severu Evropy tak rád přijal pomoc svých kolegů, aby stáhl náskok na čele průběžného pořadí, který má jeho rival, Thierry Neuville. 

img-responsive

Ogier je v nové roli - musí dohánět ztrátu na soupeře před sebou | foto: Red Bull Content Pool

Ale Ogier může doufat: "Nová aerodynamika byla prvním výsledkem naší spolupráce s Fordem, ale pracujeme s nimi na mnoha dalších oblastech auta. Další změny přijdou brzy. Pro zlepšení jízdní dynamiky využíváme nové simulace a pracujeme na motoru a dalších oblastech, jako například řízení," řekl Massimo Carriero, jeden z techniků M-Sportu. 

Podobnost aerodynamického řešení mezi Fiestou WRC a Toyotou Yaris WRC však Carriera nijak nepřekvapuje: "Samozřejmě je toto dáno. U obou aut by měl být horký vzduch vyveden ze zadních podběhů. Bez těchto výpustí by se vzduch hromadil a auto by doslova nadzvedával. To snižuje přítlak. Hyundai, Toyota a teď i M-Sport se silně přiblížily [svými řešeními], na druhou stranu Citroën se ubírá jiným směrem, kterým by mířil také Volkswagen Polo WRC 2017. Někdy můžete převzít věci z ostatních týmů, někdy ne. Každé auto má rozdílný základní koncept."

Zatímco na rychlé soutěži, jakou je Rally Finland, hrála aerodynamika velkou roli, tak na nadcházející Rallye Deutschland je tempo signifikantně nižší. Ogier se navíc na asfaltové soutěži vrací k doposud používaným tlumičům Reiger. 

Vytisknout

Diskuze: M-Sport: Nová aerodynamika je teprve začátkem, s Fordem spolupracujeme i v dalších oblastech

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Ogier, Sebastien

Sébastien Ogier pojede závod DTM

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud