Neklid u Suzuki

iAdam, 26. prosince 2007, 11:15 Google+

S druhým nasazením žhavé novinky Suzuki SX4 WRC skutečně nemohl být týmový šéf Nobuhiro Tajima spokojen. Odstup na špičku skupiny WRC byl až příliš vysoký.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Suzuki SX4 WRC

Suzuki SX4 WRC | foto: Suzuki WRT

Sdílejte článek

Sekunda na kilometr. Větší odstup na top týmy by si neměli dovolit, to bylo přání šéfa stáje Nobuhiro Tajima. Avšak šotolinová premiéra SX4 WRC nepřinesla Japoncům mnoho radosti. Okolo čtyř sekund ztrácel japonský speciál na světovou špičku a pokulhával daleko v hloubi startovního pole. Následkem toho se začala vážně bortit židle pod vedoucím tohoto projektu, Michelem Nandanem.

Jeho smlouva vyprší už na konci toho roku a její prodloužení po slabém výkonu v prvních nasazeních vozu je takřka vyloučeno. „Ještě nevím, jestli s ním prodloužíme smlouvu,“ uvedl Tajima. Nandan, který dopomohl Peugeotu k několika titulům, vybudoval skromné vývojové oddělení blízko Paříže. To má být ale znovu přeloženo do Japonska.

Čas zbývající do začátku sezóny je kratičký. Na rallye Monte Carlo (24. až 27. ledna) oslaví Suzuki oficiální vstup do světového šampionátu. Na bedrech Toniho Gardemeistera, který byl Japonci angažován na dva roky jako týmová jednička, je velká tíha očekávání. S pomocí Fina by se SX4 měl stát plně konkurenceschopným vozem, i když po obou prvních letošních premiérách panuje v týmu spíše rozčarování. „Pokud dokážeme ke konci sezóny vybojovat pár bodů, bude to pro nás pěkný výsledek,“ nechal se slyšet Toni.

Jen připomeňme, že asfaltová premiéra vozu SX4 WRC se odehrála na letošní Tour de Corse, kde se Nicolas Bernardi se spolujezdcem Jean-Marcem Fortinem svými výsledky neustále pohybovali na hranici čtvrté a páté desítky celkového pořadí a v cíli byli klasifikováni jako jednatřicátí. Nejlepšího dílčího výsledku dosáhli hned na druhé zkoušce, kde zajeli docela pěkný dvanáctý čas. O něco málo úspěšněji dopadlo první svezení na šotolině, kdy si ve Velké Británii Sebastian Lindholm s co-pilotem Tomi Tuominenem připsali dvacátou sedmou příčku celkového pořadí. Nejvýše ovšem v jednotlivých RZ dosáhli na dvacáté sedmé místo. K nelichotivým výsledkům v prostředku celkové pořadí, mnohdy však ještě níže, si museli navíc přičíst i tři penalizace za pozdní příjezdy do časových kontrol. V obou případech byly soupeři tovární posádky spíše vozy nižších kategorií, Super 1600 a N4, ale i tak tovární Suzuki zdaleka nestačilo na špičku těchto kategorií…

Uvidíme, jak dopadne pro tovární nováčky celá premiérová sezóna. Dlužno na konto týmu ještě dodat, že tyto dva ostré starty byly pro nový vůz spíše testy a jakési ověření celkové funkčnosti v praxi. Příští rok pojedou také zcela jiné posádky.

Vytisknout

Diskuze: Neklid u Suzuki

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Ohlédnutí za rokem 2007

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud