Co vše musí zvládnout kvalitní pneumatika?

RallyZone.cz, 30. dubna 2016, 03:15 Google+

V případě pneumatik rozhodně platí, že za kvalitu se platí. Ano, část ceny výrobku tvoří samotná značka, nicméně mezi tzv. low-costovými a prémiovými pneumatikami jsou velké rozdíly. Níže jsme pro Vás připravili přehled výhod, které mají kvalitní pneumatiky. Snad Vás čtení těchto řádků motivuje k tomu, abyste zbytečně nehazardovali se zdravím Vaším a dalších účastníků silničního provozu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

V první řadě bezpečnost

A to na suché i mokré vozovce, kdy zejména mokré vozovky představují pro pneumatiky opravdovou výzvu. „Guma“ by Vám měla poskytnout maximálně stabilní kontakt s vozovkou a pomoci udržet jízdní dráhu i v zatáčkách na mokré vozovce (tato schopnost se v odborných testech hodnotí úhlem, o který auto v zatáčce „uhne“ od ideální jízdní dráhy).

Kromě toho kvalitní pneumatika musí odolat aquaplanningu a to i ve zvýšené rychlosti (60 km/h a více). Před ztrátou kontaktu s vozovkou na mokré vozovce při jízdě v rychlosti 30 km/h Vás samozřejmě ochrání i levné pneumatiky, při běžné jízdě na mimoměstských vozovkách či dálnici však tyto (levné) pneumatiky tuto schopnost ztrácí.

Rozhodně nesmí „škodit“ spotřebě

Maximální přilnavost, ovšem ne za cenu výrazně vyššího valivého odporu, který by zvyšoval spotřebu vozidla. Kvalitní pneumatiky se musí s touto výzvou poprat a seriózní výrobce si dnes nemůže dovolit na trh pustit pneumatiku s výrazně negativním vlivem na spotřebu (dopad na spotřebu je zákazníkům komunikován na štítcích, kterými pneumatiky musí být označeny).

Na trhu jsou dokonce k dispozici tzv. ekologické pneumatiky, jejichž valivý odpor je dále snížen ( v porovnání s „běžnými“ prémiovými pneumatikami).

O tom, jak se předním výrobcům pneumatik daří tuto výzvu zvládnout. se můžete snadno přesvědčit právě na již zmíněných štítcích.

Pohodlí

Měřené nejen bezpečím, jemuž jsme se věnovali výše, ale také nízkým provozním hlukem. Údaje o míře hluku (měřeno decibely), který pneumatika vydává, najdete taktéž na štítku, jímž je daný výrobek označen. Vliv na vydávaný hluk má nejen dezén pneumatiky, ale také směs, z níž je vyrobena. Nízká úroveň hluku by pak rozhodně neměla být vykoupena horšími jízdními vlastnostmi pneumatiky, což se u kvalitních produktů nestává.

Stojí Vám to všechno za to?

Pokud se podíváte na výčet výše uvedených výhod, stojí za to o ně přijít kvůli pár stovkám, které lze ušetřit koupí tzv. low-costové pneumatiky? Když rozdíl v ceně low-costových a prémiových pneumatik přepočtete na 1 km jízdy, jedná se o rozdíl v řádu jednotek či desítek haléřů.

Vytisknout

Diskuze: Co vše musí zvládnout kvalitní pneumatika?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE) / Kopecký, Jan - Dresler, Pavel

Aktuálně: Rallye Šumava Klatovy: Vítězem Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud