Latvala: O takovém úspěchu se mi ani nesnilo

Tomáš Urban, 11. února 2008, 21:23 Google+

Druhý jezdec týmu Abu Dhabi Ford WRT Jari Matti Latvala vyhrál švédskou rally hovoří o prvních pocitech pro projetí cílem. Je nejmladším vítězem světových soutěží.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally sweden

rally sweden | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Tento dvaadvacetiletý jezdec z Finska se stal druhým jezdcem týmu Ford teprve pro letošní sezónu (dříve Stobart Ford). V Monte Carlu se mu příliš nedařilo, skončil až dvanáctý. Do švédské rally však vlétl jako drak. V úvodní superspeciálce byl druhý, když jej předjel Petter Solberg se Subaru WRC. Páteční ráno však již patřilo Latvalovi, když vyhrál šest ze sedmi RZ. Na poslední páteční RZ osmé, skončil čtvrtý. V cíli etapy měl luxusní náskok 48,2 s na druhého jezdce továrního týmu Ford Hirvonena. Tes se sice snažil v sobotu potáhnout, ale vůbec to nebylo platné a tak si Latvala udržoval stylem mazáka vedení. V poslední etapě ještě náskok zvýšil na konečných 58,3 vteřiny.

Stal se bezesporu nejmladším jezdcem, který vyhrál soutěž mistrovství světa v rally. Zařadil se tak po bok Henriho Toivonena, který vyhrál svou první soutěž v roce 1980 jak čtyřiadvacetiletý. Mladý Fin k tomu říká: "Henri Toivonen to byl velký hrdina, můj vzor. Chtěl jsem překonat rekord, jsem rád že se to povedlo,".

Ke svému vystoupení ve Švédsku říká: "Snil jsem o tom že vyhraju, ale že to bude už ve druhém podniku za tovární tým, tomu bych nevěřil. Po Monte Carlu jsem byl svým vystoupením zklamán. Nemohu najít slova, jsou to skvělé pocity," říká procítěně Latvala a pokračuje: "Do rally jsem odstartoval odpočatý a ve skvělé kondici. Hned od startu jsem do toho šel naplno. Během pátku jsem se vyvaroval chyb a kontroloval svou rychlost. V autě jsem se cíli uvolněně a pohodlně, za to patří velký dík celému týmu," konstatuje Latvala.

"Velmi důležitá byla pro mne startovní pozice v prvním dni. Jeli jsme jako desátí a měli jsme čistou cestu. Musel jsme sice první tři RZ hlídat Mikka (Hirvonena) a jeho mezičasy, ale ustál jsem to," doplňuje Jarri. Na závěr dodává: "Když mi Malcolm ve vysílačcce oznámil že jsme opravu vyhráli nemohl jsme tomu pořád uvěřit. Pocity byly úplně skvělé, nikdy na to nezapomenu. Toto vítězství mi dodalo sebevědomí a jistotu pro další podnik. Mexico, kde budeme chtít tento výsledek zopakovat," uzavírá Jarri Matti Latvala.

Šéf týmu Malcolm Wilson ještě dodává: "Bylo to skvělé představení značky Ford a hlavně našeho partnera Abu Dhabi Tourism Authority. Jako náš host vše sledoval hlavní ředitel této společnosti Ahmed Hussein, který všechny pochválil a utvrdil se v tom, že jeho agentura je spojena se skvělou propagací,".
Vytisknout

Diskuze: Latvala: O takovém úspěchu se mi ani nesnilo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Sweden (SWE)

Švédská rally: Jak si vedly týmy?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud