Šestačtyřicátý ročník barumky nabídne 230 ostrých kilometrů

Roman Ordelt, 29. června 2016, 20:30 Google+

Pořadatelé BARUM CZECH RALLY ZLÍN zveřejnili dva měsíce před startem letošního 46. ročníku zvláštní ustanovení, poodhalili trať a odtajnili názvy rychlostních zkoušek. Nejvýznamnější automobilová rally na území České republiky se pojede v tradičním termínu na konci letních prázdnin (26. – 28. srpna) a uskuteční se jako osmý podnik desetidílného seriálu FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC) a pátý díl Autoklub Mistrovství České republiky v rally 2016. Celková délka trati je 740 km, z čehož 230 km tvoří 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích. Organizátoři změnili ve srovnání s loňským ročníkem téměř 40% tratě! První vůz odstartuje do třídenní rally v pátek 26. srpna v 16 hodin z rampy umístěné na zlínském náměstí před radnicí, vítězná posádka přijede do cíle na stejném místě v neděli 28. srpna v 16:16 hodin.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Pořadatelem 46. ročníku Barum Czech Rally Zlín je Auto klub Barum Zlín v AČR ve spolupráci s autokluby a organizacemi dalších okresů Zlínského kraje. V itineráři najdeme klasické úseky jako Pindula, Maják, ale i atraktivní erzetu ve Slušovicích nebo divácky oblíbenou Super rychlostní zkoušku v nočních ulicích krajského města a bývalého svitovského areálu. Barumku každoročně sleduje ve Zlínském kraji přes dvě stě tisíc diváků, což zařazuje zlínskou rally do pozice jednoho z nejvíce navštívených sportovních podniků na území České republiky. Generální sponzor prestižního podniku Continental Barum s.r.o. naplňuje prostřednictvím této soutěže význam značky Barum a zlínská rally pomáhá posouvat její věhlas doma i v zahraničí. Partnerem této významné soutěže je vedle Zlínského kraje, Magistrátu města Zlína, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně i centrála cestovního ruchu CzechTourism a Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. I v letošním roce je ředitelství rally umístěno v krajském městě Zlíně a v jeho dominantní budově 21 – Baťův mrakodrap. Tiskové středisko s kompletním zázemím pro pracovníky sdělovacích prostředků najdeme na akademické půdě v Univerzitním centru.

Samotné rally předchází seznamovací jízdy, které se uskuteční ve středu 24. a ve čtvrtek 25. srpna. Technická přejímka proběhne ve čtvrtek v odpoledních a večerních hodinách v servisním areálu Continental Barum s.r.o. v Otrokovicích. Předehrou samotné rally bude během pátečního dopoledne od 9:15 hodin opět kvalifikační zkouška pro jezdce s prioritou FIA a ERC na úseku Pohořelice v délce 4,71 km. Na základě výsledků si jezdci vyberou v pátečním odpoledni od 15:30 hodin před zlínskou radnicí startovní pořadí, v jakém nastoupí do sobotní části první etapy. Po odjetí kvalifikace bude na uzavřeném úseku v Pohořelicích pokračovat klasický shakedown pro ostatní jezdce. Testovací rychlostní zkouška se uskuteční od 10:15 do 13 hodin. První vůz odstartuje do zlínské rally v rámci slavnostního startu před zlínskou radnicí již v 16 hodin. Samotná rally začne noční diváckou Super RZ v ulicích Zlína a bývalého svitovského areálu. Posádky absolvují tři okruhy, ale v letošním roce se pojedou v nové podobě. Posádky poté umístí soutěžní vozy do uzavřeného parkoviště pod Velkým kinem ve Zlíně.

Během víkendu se uskuteční dvě plnohodnotné etapy. V sobotu 27. srpna najdeme v itineráři celkem 8 rychlostních zkoušek, které se pojedou na čtyřech úsecích vždy dvakrát. V sobotní druhé, třetí a čtvrté sekci jsou zařazeny rychlostní zkoušky s názvy Březová (délka 11,74 km), Košíky (22,22 km), Hošťálková (13,75 km) a Semetín (11,51 km). Startovní pole po sobotním ranním startu zamíří nejdříve na Slušovicko, poté na Kroměřížsko do pohoří Chřibů a po servisní zastávce absolvuje náročné erzety na Vsetínsku. V odpoledních hodinách přijde na řadu druhý průjezd rychlostními zkouškami. Během první etapy je na programu 128 ostrých kilometrů. V neděli 28. srpna se pojede šest rychlostních zkoušek na třech úsecích s názvy Kašava (délka 19,42 km), Pindula (18,43 km) a Maják (13,25 km). V neděli najdeme v itineráři rally během 5. a 6. sekce velmi náročné rychlostní zkoušky v celkové délce 102 km, které svou náročností prověří ve finiši připravenost posádek a soutěžních vozů. Vedle klasických úseků Pindula a Maják se pojede rychlostní zkouška Kašava, jenž svou náročností v kopcovitém terénu a častou změnou rytmu budí velký respekt a pro řadu posádek bude velkou výzvou.

 

ZÁKLADNÍ PROGRAM RALLY

Čtvrtek 25. srpna 2016
13 – 20 hodin: administrativní přejímka (ředitelství – budova 21, Krajský úřad, Zlín)
14 – 21 hodin: technická přejímka (servisní areál Continental Barum s. r. o., Otrokovice)

Pátek 26. srpna 2016
9:15 – 10:10 hodin: kvalifikační RZ (Pohořelice)
10:15 – 13:00 hodin: testovací RZ, shakedown (Pohořelice)
16:00 hodin: slavnostní start rally (Zlín, náměstí Míru – před radnicí)
20:52 hodin: start do 1. sekce 1. etapy (Zlín, Vodní ulice)
21:30 hodin: cíl 1. sekce 1. etapy (Zlín, pod Velkým kinem)

Sobota 27. srpna 2016
7:00 hodin: start do 2. sekce 1. etapy (Zlín, pod Velkým kinem)
22:15 hodin: cíl 1. etapy (Zlín, pod Velkým kinem)

Neděle 28. srpna 2016
7:30 hodin: start do 2. etapy (Zlín, pod Velkým kinem)
16:25 hodin: cíl rally, vyhlášení (Zlín, náměstí Míru – před radnicí)

 

Vytisknout

Diskuze: Šestačtyřicátý ročník barumky nabídne 230 ostrých kilometrů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

Energy Oil Motorsport vítězí na vodu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud