Jaká je bodová situace v JWRC ?

Tomáš Urban, 15. července 2008, 14:30 Google+

Během soutěžácké pauzy se podíváme, jak si vedou jezdci v kategorii JWRC. Podrobně rozebereme stav na jednotlivých soutěžích.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally México (MEX)

Rally México (MEX) | foto: www.rallymexico.com

Sdílejte článek

Letošní seriál JWRC má celkem sedm závodů. Podívejme se tedy, jak se vyvíjely jednotlivé závody, na závěr všechno zrekapitulujeme.

Soutěžící mají za sebou náročné podniky v Mexiku, nový podnik v Jordánsku a klasiku v Itálii. Vše na méně či více zrádné šotolině.

Vyjmenujme si nejprve hlavní favority toho šampionátu. Po skvělém třetím místě v loni byl největším favoritem náš Marin Prokop a jeho Citroen C2 S1600. to bylo před prvním podnikem v Mexiku. Zde vzešli další favorité jako třeba Francouz Ogier se stejným vozem, nebo velmi rychlý Polák Kosciuzsko se Suzuki Swift S1600. Poměrně dobře jezdí i Švéd Patrik Sandell s Cliem S1600.

Rally Mexiko

První rychlostní zkouška a obrovské problémy Martina Prokopa. Jezdecká chyba z první rychlostní zkoušky a následek v podobě poškozeného senzoru na klikové hřídeli jej poslaly do superrally. V páteční etapě tak vítězí Ogier s téměř čtyřicetivteřinovým náskokem na Möldera. Třetí je Kosciuzsko, minutu za Ogierem. Druhou etapu opět jede prokop, ale v její prostřední části opět opravuje poškozený senzor. Ke konci etapy je beznadějně poslední, osmý. Ve vedení pořád Ogier, který má na Möldera 1,5 minuty k dobru. Nedělní etapa už na pořadí nic nemění. Vyhrává Ogier, 1,5 minuty před Mölderem, třetí Polák Kosciuzsko. Prokop beze dva body za sedmé místo, když ještě odstoupil Ital Fanari. Je škoda, že měl Martin takové peripetie, protože když mu aut jelo, jel se špičkou ve třech vteřinách.

 Jordan Rally

Tuto soutěž nemá v plánu Martin Prokop. Do vedení jde Sandell, druhý Ogier třetí Mölder. Ogiera potkal v průběhu pátku defekt a tak klesl na místo šesté. Vedl Sandell, na druhé Möldera měl téměř minutu. Třetí se objevil mladý Bettega s Cliem R3. Během druhé etapy postupuje pořadím Ogier a ke konci etapy už je druhý. Bettegovi se přehříval motor jeho Clia a Mölder má problémy s posilovačem řízení. V neděli boj o vítězství nezvládá Sandell a po havárii odstupuje hned na první ranní zkoušce. Vítězí tak Ogier. Ze soutěže odstoupil i Mölder na havárii. Druhé místo tak připadlo Gallagherovi s Citroenem C2 S1600 a třetí byl Schammel s Cliem R3.

Rally Sardinia

Obrovskou bitvu rozehráli hned tři jezdci. Náš Prokop, Švéd Sandell a Polák Kosciuzsko. Po první etapě byl ve vedení Prokop. Za sebou měl Kosciuzska čtrnáct vteřin a Sandella dvacet sedm. Orgierovi se vůbec nedaří. Je až osmý. Sobotní etapu vyhrává Kosciuzsko, druhý Prokop + 0,5s. Třetí je Bettega. Sandell poškodil kolo, poloosu i řízení a odstupuje. V neděli vše vypadá, že Martin zabojuje a se štěstím Poláka porazí. Do poloviny etapy to tak vypadá, ale opak je pravdou. Martinův Citroen má technické problémy s motorem a je po boji. Celkově vyhrává Kosciuzsko. Druhým místem se blýsknul Bettega. Třetí je Burkart. Prokop je desátý, tudíž bez bodů.

Celkově je tento seriál velmi vyrovnaný. Ze začátku byl jasný favorit, kterého letos zatím provází nehorázná smůla. Dále to vypadá, že ve Francii upekli další talent v podobě Ogiera. Ten má na svém kontě 24 bodů. Polák Michal Kosciuzsko také velmi jezdecky vyrostl a po právu mu náleží druhá příčka a 16 bodů, nebýt problémů v Jordánsku, tak by to bylo ještě lepší.

Třetí místo je překvapení, Ir Shaun Gallagher a stejně bodů jako Polák. Čtvrtý je Aaron Burkart s jedenácti body, ale jel jen dvě soutěže. Estonec Mölder je pátý. U něj je to s podivem, jelikož je šotolinový specialista. Jednou jej vyřadily technické problémy. Velmi pěkně má soutěž rozjetou Ital Bettega. Na svůj mladý věk si počíná svědomitě. Jel dva závody, z jednoho vinou techniky odstoupil, ale pokud pojede tak dál, bude určitě hodně vysoko.

Co se Martina Prokopa týče, letos si štěstěna vzala asi dovolenou. Odjety dva závody a až dvanácté místo. V Mexiku jezdecká chyba v RZ1 a pak technické problémy. V Itálii obrovský výkon jezdce, do třetí zkoušky před cílem rally boj s Kosciuzskem o vteřinky, pak vinou techniky pokles mimo body. Myslím že tohle si Prokop opravdu nezaslouží. Pevně věříme, že s dalšími závody bude stoupat pořadím. Ale bude to mít těžké. Jsou ještě čtyři soutěže, z toho i asfaltové, kde by měl hrát Martin prim. Ale Francouz Ogier také na asfaltu umí. Pro Martina hovoří více zkušeností. Už následující podnik ve Finsku může leccos napovědět.

Celková Tabulka jezdců JWRC po 3 soutěžích

1. Ogier Sébastien (F)   24
2. Kosciuszko Michal (PL)  16
3. Gallagher Shaun (IRL)   16
4. Burkart Aaron Nikolai (D)   11
5. Mölder Jaan (EE)   8
6. Bettega Alessandro (I)  8
7. Albertini Stefano (I)   7
8. Shammel Gilles (LUX)   6
9. Sandell Patrik (S)  6
10. Niegel Florian (D)  5
11. Bertolotti Simone (I)  3
12. Prokop Martin (CZ)  2
13. Cortonovis Andrea (I)   2
14. Fanari Francesco (I)   1
15. Weijs Hans jr. (NL)   1
16. Komljenovič Miloš (YU)   1

Vytisknout

Diskuze: Jaká je bodová situace v JWRC ?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Loprais, Karel

Loprais Tatra Team vyráží na Hungarian Baja

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud