Citroen volá po změně, co na to FIA?

Tomáš Musil, 2. září 2008, 21:01 Google+

Sebastien Loeb a týmový boss Citroenu Olivier Quesnel podali žádost u FIA na změnu pravidel ohledně pozic nejrychlejších vozů na trati.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Letos se stává, že do předposlední RZ druhé etapy jedou všichni na plno. Před časovou kontrolou však zastaví a vyčkávají na uplynutí přesně stanoveného počtu sekund, díky nimž vyrazí do rozhodující poslední etapy s výhodnější pozicí, která je na šotolinových rally někdy rozhodující.

Tento manévr jsme letos mohli poprvé vidět při Jordánské rally a naposled o uplynulém Novozélandském podniku, kde toho využil i pozdější vítěz Sebastien Loeb, ten se však nyní se svým týmovým bossem Olivierem Quesnelem snaží u FIA prosadit změnu pro příští rok.

Minulý rok platilo pravidlo, že na konci prvního dne se seřadila první patnáctka jezdců, která však vyrazila do další etapy v opačném pořadí. První jel tedy patnáctý a naopak. Tento systém měl zabránit jezdcům a týmům v taktizování o výhodnější pozice na startu, tedy situaci, kterou lze letos vidět celkem často.

"Nynější situace je opravdu stupidní. Příští rok se to musí změnit, už jsem o to oficiálně požádal FIA, aby s tím něco udělala," říká Quesnel.

Loeb přidává: "Bylo by dobré najít nějaké optimální řešení, aby se na trati odehrávaly souboje a ne taktizování ohledně pozic na trati. Pro lidi, kteří nejsou úplnými fanoušky rally, to může být těžké to pochopit, ale je to prostě otázka taktiky. Jak to funguje teď, to není dobré. Regulace první patnáctky, která fungovala minulý rok, byla podle mě dobrým řešením. První den jste sice musel jet první, ale následující dva dny už to bylo mnohem těsnější a zajímavější."
Vytisknout

Diskuze: Citroen volá po změně, co na to FIA?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

McRae, Colin

Rekordem uctili památku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud