Slibně rozjetou Rally Příbram ukončil pařez

iM2, 21. září 2008, 19:27 Google+

V páteční etapě Rally Příbram se Jaromíru Tarabusovi a Danielu Trunkátovi dařilo až nad očekávání výborně, když drželi druhé místo za vicemistrem republiky Václavem Pechem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tarabus, Jaromír

Tarabus, Jaromír | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Sobotní ráno pro ně bohužel znamenalo předčasný konec po té, co došlo v minimální rychlosti k vylomení kola jejich Fiatu Grande Punto S2000 o pařez u trati.

Do Příbrami si Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem jeli spravit chuť po brzkém odstoupení z Barum rally. Přestože středočeská soutěž není pro tuto posádku zrovna typickým podnikem (Jaromír zde startoval naposledy v roce 2005 a Daniel ještě nikdy), tak se jim v pátek podařilo usadit se hned po první dvojici rychlostních zkoušek na druhém místě 3,8 sekundy za Václavem Pechem.

Nad očekávání dobrou druhou pozici si posádka AK Rallyportu Brno udržela až do konce první páteční etapy. V jejím cíli ztrácela 14 sekund na vedoucího Václava Pecha s Petrem Uhlem, ale především držela pětisekundový náskok na svého tradičního soupeře domácího příbramského Josefa Petáka s Alenou Benešovou.   

Takto viděla první etapu sama posádka: Jaromír Tarabus: „Pátek vyšel pěkně, výsledek byl perfektní, ale byly tam chybičky, bez kterých by to mohlo být ještě lepší.“ Daniel Trunkát: „Pocity z první etapy byly samozřejmě výborné, byť na prvních dvou RZ jsme neměli úplně nejlepší nastavení a auto bylo na silnici více neposedné než obvykle, takže zajížděné časy nás v zásadě překvapovaly. Nastavení se pak v servisu upravilo a až na chybičku v jednom vracáku na poslední RZ vyšel pátek nadplán.“

V druhé sobotní etapě se během prvních dvou rychlostních zkoušek se ještě dařilo držet průběžnou druhou pozici, ale opatrnější průjezd úzkou klouzavou Vystrkovskou RZ8 znamenal pád na třetí příčku za zrychlujícího Josefa Petáka.

Jaromír Tarabus: „Na Vystrkově jsem cítil, že to prodávám, že se tam dá je rychleji. Rychleji jsme pak zase jeli na následující rychlostní zkoušce, ale dopadlo to, jak to dopadlo.“ A co že se to na následující RZ 9 Brodce–Milín v úzkém lesném úseku stalo? Situaci popisuje spolujezdec: „Do druhé etapy jsme nařezali gumy více než bylo zdrávo, což mělo za následek to, že před Vystrkovem už gumy nefungovaly tak, jak by měly. Vystrkov jsme tedy v podstatě prodali, protože jsme nechtěli riskovat nějaké sklouznutí mimo cestu. Na RZ 9 jsme se  tím pádem chtěli vrátit ke svému tempu, ale bohužel se nám stala osudnou kombinace chybky v rozpisu a řekl bych neočekávané práce lesáků, kteří přemístili jinam klády, které byly při tréninku u cesty. Bohužel jsme se zastavili v takřka nulové rychlosti o pařez, ale už podle ťuknutí bylo jasné, že je konec.“

Smolnou příhodu rekapituluje i pilot: „Neporozuměli jsme si zde s rozpisem za horizontem před pomalou levou zatáčkou, měli jsme to zde napsané trochu odlišně, než to pak bylo v reálu. Navíc zde byly přemístěny klády u cesty jinak, než ležely během tréninku, což mě také zmátlo. Zpětně se ukázalo jako škoda, že jsem se s tím pokusil zabojovat a nepustil jsem to do „únikovky“ na lesní cestu rovně, pak by se pravděpodobně nic nestalo.“ 

Celkový pocit ze soutěže na závěr shrnuje Dan Trunkát: „Opět jsme si ověřili, že se naše pocity z auta a využívání jeho možností dále zlepšují. Nicméně na špici se musí jet naplno, takže takové podobné chybičce, která se nám stala osudnou tentokrát, se lze asi těžko pokaždé vyhnout.“

Letošní sezóna MMČR v rally je tedy u konce, ale „T&T“ posádku ještě čeká perlička na závěr roku: „Do konce roku by nás měla čekat jedna šotolinová soutěž, v tuto chvíli se zvažuje, jestli to bude rakouská Waldviertel rallye, nebo něco jiného.“ avizuje nadcházející plán spolujezdec. 


tisková zpráva:  Jaromír Tarabus a Daniel Trunkát
Vytisknout

Diskuze: Slibně rozjetou Rally Příbram ukončil pařez

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Šlehofer, Jan - Soběhart, Zbyněk

Smutek na podzim

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud