Zaslíbená země pro Subaru

iM2, 28. listopadu 2008, 15:32 Google+

Dá se říct, že Wales je pro Subaru domácím závodem. Vždyť centrum soutěže je jen pár hodin jízdy od hlavního centra v Banbury. Je to zároveň domácí závod pro Walešana Phila Millse.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Atkinson, Chris

Atkinson, Chris | foto: Subaru WRT

Sdílejte článek

Historie dokazuje, že je to také nejúspěšnější závod pro Subaru vůbec. Celkem se jim na tamějších tratích podařilo zvítězit devětkrát. Zde Vám přinášíme zajímavý pohled do historie:

1994:
Colin McRae a Derek Ringer v roce 1994 zvítězili v Network Q RAC Rally. Byl to již potřetí od debutu Imprezy ve Světovém Šampionátu, který se uskutečnil na konci roku 1993. McRae s Ringerem zaznamenali 16 vyhraných rychlostních zkoušek, Carlos Sainz a Luis Moya vyhráli dalších pět testů, než museli po nehodě vzdát.

1995: McRae a Ringer svoje vítězství opakují v roce 1995, v roce, jenž patřil právě této posádce. Bylo to jejich druhé vítězství v sezóně, které jim zároveň přineslo titul šampiónů. Tento titul udělal z McRae nejmladšího jezdce, kterému se podařilo vyhrát mistrovství.

Sainz a Moya byli druzí a Richard Burns s Robertem Reidem v domácí soutěži získali třetí místo. Tento výsledek znamenal pro SWRT hatrick, který už jednou zaznamenali. Bylo to při rally Catalunya o měsíc dřív. Trio týmu SWRT zvítězilo v 23 zkouškách, což je týmový rekord pro jednu rally.

1997: Poté, co Britská rally nebyla zařazena do kalendáře pro rok 1996, vyhrál McRae tuto rally v roce 1997 v podstatě po třetí za sebou, tentokrát byl jeho spolujezdcem Nicky Grist. Vítězství zajistilo Subaru World Rally Týmu třetí titul mezi týmy.

1999: Burns a Reid vyhráli ve Velké Británii v roce 1999, byla to jejich první celá sezóna s týmem SWRT. Bylo to jejich třetí vítězství v roce a sezonu zakončili doublem po vítězství na Australské rally. Juha Repo a Juha Kankkunen soutěž dokončili na druhém místě, když dosáhli rekordního třetího double pro tým v jedné sezóně.

2000: Burns a Reid zopakovali svůj úspěch ve Velké Británii podruhé v roce 2000. Petter Solberg a Phil Mills nastoupili do první Rally Velké Británie se Subaru World Rally Týmem, když se k týmu připojili o tři závody dříve na Korsice. Vyhráli dvě rychlostní zkoušky, když Burns s Reidem vyhráli dalších pět.

2002: Solberg a Mills získali vítězství hned při třetím startu na rally Velká Británie Network Q. Posádce se podařilo vyhrát osm měřených testů a bylo to jejich vůbec první vítězství v MS s SWRT.

2003: Solberg a Mills obhájili svoje vítězství v roce 2003, když přitom vyhráli 13 RZ. Bylo již to jejich již čtvrté vítězství v sezóně a 38. pro Imprezu WRC. Zároveň toto vítězství přineslo Norovi a Walešanovi titul mistrů světa. Kaj Lindstrom a Tommi Makinen doplnili kolegy na stupních, když byli třetí.

2004: Solberg a Mills dovršili svůj hatrick na této soutěži, když vyhráli již potřetí za sebou. Kalendář se pro tuto sezónu změnil, a tak se soutěž ve Walesu jela již v půlce září. Jako poslední soutěž roku se Wales vrátil až v roce 2006.
 
2005: V roce 2005 jsme zaznamenali asi nejsmutnější ročník této soutěže. Solberg a Mills sice vyhráli, ale tragické úmrtí Michaela Parka, spolujezdce Markko Martina, poznamenalo zbytek soutěže.

Závod byl zkrácen a dosavadní leader Sebastien Loeb si nechal dobrovolně přiděli dvou minutovou penalizaci, aby nemusel za tak smutných okolností slavit další titul.
 
Vytisknout

Diskuze: Zaslíbená země pro Subaru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Flodin, Patrik

Flodin ve Walesu se Subaru N14 z Ruska

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud