Kris Meeke

Tomáš Urban, 22. února 2009, 11:13 Google+

PORTRÉT JEZDCE: Po několika profilech jezdců před loňskou Barum Rally, opět budeme nepravidelně přinášet další profily jezdců. Nyní Kris Meeke.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Monte Carlo

Rally Monte Carlo | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Kris Meeke se narodil 2. Července 1979 ve měste Dungannon nedaleko Belfastu. Vystudoval Královskou univerzitu v Belfastu. Je inženýrem. Pokud jsou zdroje pravdivé, tak Kris pracuje jako CAD Designer v M-Sportu.


Jeho kariéra začala tím, že jeho otec připravoval ve své dílně vůz hvězdě Irské rallyové scény, Bertie Fisherovi. Chris zde dělal mechanika. V roce 2000 se ale rozhodl rally zkusit na vlastní kůži a proto koupili Pegeota a hned  vyhrál irský Peugeot Cup. V roce 2001 vyhrál stejný pohár v Británii.

Jeho kariéra se začala pořádně psát v roce 2002. V tomto roce se stal juniorským mistrem Anglie. V témže roce se s Fordem Puma postavil na start Wales Rally Great Britain. Soutěž nedokončil.

Už o rok později se stal mistrem ve třídě S1600,  a  zároveň obhájil titul juniorského mistra Anglie. To vše pod křídly mistra světa v rally z roku 1992, Colina McRae. Ten také inicioval a pomohl Krisovi ke startu v JWRC. Spolujezdcem mu byl a je Chris Patterson.

Rok 2003 tedy startoval v JWRC, s týmem Palmer  a s vozem Opel Corsa S1600. Tato volba nebyla příliš ideální. V Monte Carlu nebodoval, nedojel pro různé poruchy a havárie tři další podniky, ve kterých startoval. Blýsknul se až na sklonku sezóny a to ve Španělsku, kde byl v JWRC druhý. Startoval ještě v Británii, ale zde havaroval.

V roce 2004 pokračoval s Corsou S1600. Výsledkově na tom byl stejně jako předchozí sezónu. V Monte Carlu byl třetí. Pak ale následovalo Turecko a Acropolis. Obě soutěže nevydržela technika. Ve Finsku zase v prvním dnu chyboval pilot a skončilo to havárií. Pak přišlo světlejší období, když dojel druhý v rámci JWRC ve Walesu, sedmý na Sardinii. V Itálii už sahal po prvním vítězství, ale porucha elektroniky jej srazila až na místo sedmé. Šestý skončil v Catalánsku. Zde už jel ale s Citroenem C2 S1600. Poslední soutěže roku absolvoval  s McRaeovým spolujezdcem Davidem Seniorem.

Kris Meeke, Citroen C2 S1600, Kronos Racing Team - testing

Rok 2005 jede se spolujezdcem Glenem Pattersonem. Startují opět v JWRC. Jejich technikou je Citroen C2 S1600, který provozuje Kronos Racing. S mentální podporou Colina McRae tak Kris vyhrává svou první soutěž v JWRC a to hned v Monte Carlu. Dále byli třetí na Sardinii, šestí v Řecku a sedmí ve Finsku. V Německu je druhý. Následující soutěž MS v Anglii startuje se Subaru Impreza WRC S12 a končí na devátém místě. Poslední podniky ve Francii a Španělsku končí sedmí a osmí. Celkově v sezóně okupují třetí příčku v JWRC, jen o dva body za Wilksem. Tento ročník vyhrál rozdílem třídy Dani Sordo.

Nyní se podíváme do roku 2006. Vše je stejné, i vůz i spolujezdec. V Katalánské rally je třetí v JWRC. Ve Francii odstupují ze druhého místa s poruchou motoru. V Německu nedávají nikomu šanci a vítězí a s vozem S1600 jsou šestnáctí absolutně. Ve Finsku je opět zlobí technické problémy po havárii, které znamenají odstoupení. V Turecku jsou pátí. Tradičně se jim opět nedaří ve Walesu, kde odstupují pro havárii v RZ8. Celkově jsou ale až sedmí.

Na kompletní sezónu 2007 se nepodařilo sehnat dostatek financí. V JWRC už kvůli věku startovat nemohou. Startují s Paulem Naglem v Anglickém a Irském mistrovství, ale jen sporadicky. Ve světovém šampionátu startují pouze v Irsku s vozem Subaru Impreza S12 WRC týmu RED. Zde však v RZ7 vydechl naposledy motor jejich Subaru. Další podniky už letos neabsolvují. Tento rok byl pro Krise velmi náročný, neboť tragicky zahynul jeho učitel, rádce Colin McRae.

Kris Meeke - Paul Nagle, Galloway rally 2007

Sezóna 2008 je opět jen takové paběrkování. Spolujezdec je stejný, Paul Nagle. Vybrali si Renault Clio R3 a startují v IRC v Rusku. Soutěž nedokončili pro devastaci tlumičů a zavěšení.
S Renaultem ale ve verzi S1600 startují s Paulem v Německu a jsou 24 absolutně. Pro Catalánskou rally se na sedadlo spolujezdce vrací Chris Patterson, s Cliem R3 odstupují v RZ 13 pro poruchu alternátoru.

V letošní sezóně se opět vrací Paul Nagle. Jejich plánenm je titul v IRC.Startují pod hlavičkou Peugeot UK. Prvním podnikem je  RMC. Jejich náčiní je Peugeot 207 S2000 od Kronos Racing.  Začali výborně, pohybovali se v první pětce. Druhou etapu končili na čtvrtém místě, dvě desetiny za Hänninenem, který ztratil defektem v deváté RZ. Bohužel ani Hänninen ani Meeke neustáli ranní stíhací jízdu a téměř ve stejném místě oba končí po havárii. Meekův Peugeot je hodně poškozen.

Kris Meeke - Paul Nagle, Peugeot 207 S2000 RMC 2009

Nyní je jasné, že bude startovat v Brazílii. Pojede s vítězným vozem Ogiera z Monte Carla. V dílnách Kronosu pro něj staví nový vůz, se kterým pojede v Ypres. Je jasné, že musí se s ním počítat minimálně do první desítky pořadí a možná je to i černý kůň IRC.  Jeho cílem je se dostat do mistrovství světa.

 

Hlavním zdroj: www.krismeeke.com

Vytisknout

Diskuze: Kris Meeke

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Riečica, Michal

Rally Amerika pokračuje druhou soutěží

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud