Juho Hänninen

Tomáš Urban, 23. března 2009, 00:00 Google+

PORTRÉT JEZDCE: Tento Finský pilot se stal továrním jezdcem Škody Motorsport. Pojďme se podívat jak k rally přišel.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda

Škoda | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Juho Pekka Hänninen se narodil 25.7.1981 v městečku Punkaharju ve Finsku, kde žije s přítelkyní. Jeho vzdělání je vysokoškolské. Má titul bakalář obor přírodní zdroje. Vystudoval polytechnickou universitu v severní Karélii.

Jeho koníčky jsou kromě automobilů také tělocvična a lesnictví. K jídlu nepohrdne šťouchanými brambory a Kareliánským steakem .

Prvním závodním vozem, který řídil, byl VW Golf. První rally, kterou absolvoval, byla Rally Mikkeli doma ve Finsku a to v roce 1999.  V roce 2000 zajel jedno páté místo v juniorech ve Finsku. Další podniky buď nedojel, nebo se neumístil.  V roce 2001 páté místo ve finském poháru juniorů na Seatu. V roce 2002 ve stejném poháru celkově pátý.

V roce 2003 přesedá do Hondy Civic Type R a je osmý v N-kové třídě do dvou litů. Rok 2004 je pro něj přelomový, neboť se s Hondou stává mistrem ve třídě ve finském mistrovství. Další změna nastala v sezóně 2005. Závodním náčiním se mu stává Mitsubishi Lancer EVO VI.  Celkově to pro něj ve finském mistrovství znamená druhé místo s jedním vítězstvím. 

Stejně pokračuje v roce 2006, když je druhý ve finském mistrovství. Startuje také na domácí Rally Finland (S Mitsubishi Lancer WRC vyloučen) a sousední Rally Sweden, kde vítězí v kategorii N nad dva litry. Stejně jako v Itálii.  Na Novém Zélandu je druhý. To vše již s Lancerem deváté evoluce. Zajímavostí je start ve Walesu s Citroenem C2 S1600. Spolujezdcem mu byl Markko Sallinen.

Na rok 2007 se podívejme podrobněji. Spolujezdce mu celou sezónu bude dělat Mikko Markkula. Hänninen střídá Lancer WRC s Lancerem EVO IX. Hned ve Švédsku je po výhře vyloučen. Vozidlo tehdy neprošlo závěrečnou technickou kontrolou. V Norsku startuje s Lancerem WRC a je absolutně jedenáctý. V Argentině je třetí v PWRC. Na Sardinii opět s WRC osmý. Na Rally Akropolis (PWRC) odstupuje na nefunkční brzdy. Na domácí soutěži ve Finsku odstupuje s WRC na technickou závadu. Na Novém Zélandu dojíždí v PWRC sedmý. V Katalánsku je s devítkou opět vyloučen. Na Japonsko využívá služeb RRP Sports a pronajímá si jejich devítku a končí sedmý v PWRC. Stejné auto jede ve Walesu, kde skončil druhý. Celkově mu snažení vyneslo čtvrtou příčku v PWRC.

 Rok 2008 začal vítězstvím v PWRC ve Švédsku. Na řecké šotolině končí sedmý. Domácí Finsko opět vyhrává. Na Novém Zélandu je pátý a další vítězství přichází v Japonsku. Ve Walesu odstupuje z prvního místa pro poruchu motoru  a titul tak padá do klína Aignerovi. Celkově mu patří o dva body druhá příčka v PWRC. V průběhu roku si také zaskočil do IRC. Zde je v Portugalsku čtvrtý absolutně a Rally Russia s Peugeotem 207 S2000 dokonce vyhrává.

 Pro rok 2009 se stává továrním pilotem nové Fabie S2000. V prvním podniku IRC v Monte Carlu od začátku vedl, ale na konci páteční etapy přišel defekt. Fin spadl na třetí místo a v sobotu se pokusil vše vybojovat zpět, ale jezdecká chybka a následná havárie jej z boje vyřadila.

Tým Škoda Motorsport bude letos startovat ve vybraných podnicích IRC a také na domácí Rally Bohemia a Barum. Protože je ale mezi podniky IRC nyní momentálně dlouhá pauza využijí oba tovární jezdci (Kopecký a Hänninnen)k rozjetí, startu na prvním podniku domácího šampionátu Valašské rally.

Hänninen má startovní číslo 1, Kopecký má čtyřku.

Na fotogalerii Hänninenových počinů v rally se můžete podívat ZDE.

Na našem serveru najdete fotky ve fotogalerii ZDE.

Vytisknout

Diskuze: Juho Hänninen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

rally cyprus

Hirvonen: 50 vítězství Loeba, 50 druhých míst pro mě

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud