Exkluzivně: S Kopeckým o závodění v italském mistrovství

iAdam, 23. srpna 2010, 09:07 Google+

EXKLUZIVNĚ PRO RALLYZONE; Letošní rok se továrnímu jezdci Škody Janu Kopeckému naskytla zvláštní příležitost, které využil. Vedle podniku IRC tak český jezdec s českým vozem absolvuje kompletní italský mistrák - C. I. R. V polovině sezóny jsme se ptali nejen na to, jak se mu v Itálii líbí, ale i na italskou kuchyni a další zajímavosti!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda

Škoda | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Mohl byste nejprve připomenout, jak jste se do italského šampionátu dostal? Proč jste se raději nevrátil do domácího MMČR?

J. K.: Tým SRTI (Škoda Rally Team Italy) patří k jedněm z nejlepších zákazníků a partnerů Škody Motorsport. Dostali jsme výhodnou nabídku stratů v Itálii, zvážili jsme všechny pro a proti a rozhodli jsme se této nabídky využít. Pavel Valoušek se Zdeňkem Hrůzou + celý Škoda Delimax tým byl oficiálně představen před Valašskou rally jako tým s podporou Škody Auto pro nasazení do MMČR. Navíc v té době jsme již měli naplánované Italské mistrovství.

Hrálo roli také to, že se můžete svést na neznámých tratích se silnou konkurencí? Pomáhá vám to v přípravě na podniky IRC?

J. K.: Ano, právě tento fakt hrál jedno z největších “pro“, protože konfrontace v neznámém prostředí v šampionátu, kde se to hemží samými rychlíky, je pro nás obrovskou zkušeností, která nám nadále pomáhá se jezdecky/spolujezdecky rozvíjet.

V čem je italský šampionát jiný, než třeba naše mistrovství?

J. K.: Je to velice kvalitně obsazený šampionát se špičkovými posádkami, které dokonale znají své prostředí a dokážou ho využít. Nasazení jezdců je stejné jako v našem mistrovství, ale samozřejmě pro nás je to obtížnější v tom, že každá rally je pro nás nová.

Jak se vám líbí tratě v Itálii, kde je místní šampionát považován za jeden z nejkvalitnějších národních šampionátů vůbec? Je tu třeba fakt, že se jede na asfaltu, ale i na šotolině. Nevadí vám to?

J. K.: Právě naopak. Jsem velice rád, že můžeme startovat na rozmanitých tratích a střídáme asfaltové rally se šotolinovými. Každá rally v Itálii je jiná, každá má své kouzlo a všechny jsou nesmírně náročné na orientaci. Člověk musí stoprocentně věřit svému rozpisu a pokud chce skončit “na bedně“, tak ho musí také stoprocentně využít.

Máte velký handicap kvůli neznalostí místních tratí oproti domácím borcům?

J. K.: Ano! Ale samozřejmě nám tento handicap pomáhá částečně smazat Škoda Fabia S2000!

Pokud se letmo podíváme do výsledků nějakých italských soutěží, není výjimkou, že se třeba prvních osm jezdců v cíli vleze do dvou minut. Vy sám jste třeba na Rally del Salento vyhrál o pouhých 3,2 s, což nemá obdoby třeba ani v současném WRC. Je těžké soupeřit s tak vyrovnanou konkurencí, nebo se tím lépe udržíte “ rytmu“?

J. K.: Konkurence je v Itálii opravdu obrovská. První pětka je velice vyrovnaná, ale na většině rally se k této pětce přidají místní specialisté, jezdci kteří v místě závodu bydlí a znají tak tratě dokonale, a to nás s Petrem “nutí“ závodit hned od začátku naplno. Vlastně to začíná už seznamovacími jízdami, kdy si musíme připravit kvalitní rozpis pouze ve dvou průjezdech. V Itálii opravdu není čas soustředit se na jiné věci než na svůj výkon!

Po dvou slabších výsledcích se dostavilo jedno vítězství a jedno druhé místo. Šampionát je v polovině a vám patří čtvrtá příčka se ztrátou jedenácti bodů na vedoucího Andreucciho. Přemýšlíte ještě o bitvě o titul? Myslíte, že by bylo vůbec možné tak početnou domácí špičku hned první rok porazit?

J. K.: Bohužel v prvních dvou závodech jsme měli technické problémy, během prvního závodu i defekty. Každopádně další dva vyšly skvěle a to pouze díky skvěle připravenému vozu! Na titul nemám žádné pomyšlení, protože se soustředím hlavně na závody IRC. Na druhou stranu jak v IRC tak v Itálii se snažíme vždy uspět maximálním výsledkem, takže uvidíme, jak vše dopadne! Každopádně my s Petrem uděláme maximum pro co možná nejlepší výsledky!

Dostanete ve výhledné době pro Itálii Fabii S2000 EVO II?

J. K.: Vše záleží na domluvě s týmem SRTI.

A na závěr otázka na tělo: Už jste si zvyknul na špageti:-)?

J. K.: Italská kuchyně je výborná, jejich jídla jsou velice lehká do žaludku, takže k našemu jídelníčku jsou “jako dělaná“! :-)

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu sportovních úspěchů.

Vytisknout

Diskuze: Exkluzivně: S Kopeckým o závodění v italském mistrovství

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Slovenský Rally Pohár v svojej prvej polovici

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud