Rozhovor s Neuvillem: Měli jsme štěstí, že jsme mohli vůbec startovat

iM2, 29. srpna 2014, 00:18 Google+

Ještě ve čtvrtek to vypadalo tak, že Thierry Neuville v Německu ani startovat nebude. V neděli už slavil vítězství. V interview zveřejněném na rallye-magazin.de se Belgičan vrací k úspěšnému víkendu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Neuville, Thierry

Neuville, Thierry | foto: Hyundai Motorsport/McKlein

Sdílejte článek

Otázka: Thierry, gratulace k vašemu prvnímu vítězství v MS a stejně tak i k prvnímu vítězství pro Hyundai. Jak se cítíte?
Thierry Neuville: Ten pocit je překrásný! Myslím, že to bude trvat nějaký čas, než porozumíme tomu, čeho jsme dosáhli. Tento víkend pro nás nezačal tím shakedownem ve čtvrtek zrovna dobře. Byla to malá chyba, ale s velkými následky. Dokonce jsme se obávali, že bude těžké se vůbec postavit na start, ale naši mechanici při opravách auta odvedli fantastickou práci. Byl jsem tak rád, když jsem v pátek ráno stál na startu.

Pak jsem ze sebe chtěl vydat to nejlepší pro všechny, kteří na autě tak tvrdě pracovali a získat pro ně dobrý výsledek. To, že tu teď sedím jako vítěz, jsem vůbec nemohl očekávat. S autem a nastavením jsem byl velice spokojený, ale věděl jsem, že to bude těžké, protože naši konkurenti jsou na asfaltu velmi silní. 

Bylo to pro nás těžké, ale měli jsme úžasný víkend. Zvláště v sobotu, kdy jsem na to opravdu tlačil, ale vyvaroval se chyb. Jen jsem auto držel na trati, jel jsem čistou stopu a trefil také nejlepší volbu pneumatik, protože jsme měli dobrá data o počasí. Díky tomu jsme mohli dohnat Daniho a dokonce se přiblížit Krisi Meekovi a dostat je tak pod tlak. V neděli ráno pro nás šlo vše dobře. Samozřejmě je mi líto Krise a Jariho-Mattiho. Udělali chybu, ale pro nás to bylo jen pozitivní. 

O: Když se ještě vrátíme ke čtvrtku. Ten výlet byl docela tvrdý. Šestkrát jste se přetočil, možná dokonce ještě víckrát. Ty obrázky viděli lidé na celém světě. Myslel jste si tehdy: 'Teď je vše pryč'? 
TN: Ano, určitě. Když jsem zpětně viděl video, tak jsem teprve pochopil, jaké štěstí jsme měli. V autě to nebylo tak strašné. Pak jsem ale viděl ty obrázky a řekl si: Měl jsem štěstí, že vůbec můžu startovat, což bylo zmíněno již dříve. Takové šestinásobné přetočení jsem ještě nezažil. Možná se tím vše v mé hlavě vrátilo opět na správné místo. V pátek ráno jsme byli jednoduše tak rychlí, jak jsme byli předtím na všech ostatních rallych. 

Thierry při cestě za svým prvním vítězstvím ve WRC...

O: Odstartoval jste do soutěže trochu rozvážněji. Byl to následek toho, co se stalo v pátek? Byly tam také problémy s ruční brzdou, ne?
TN: Začalo to malým problémem, to byl následek mého přetočení ze shakedownu. Nikomu kvůli tomu nic nevyčítám, ale ztratili jsme tam asi 5 sekund. Pak jsme měli jiný problém, když jsme v autě měli dým a dokonce i malý požár. Takže jsme ztratili ještě více času, ale tu situaci jsme dobře zvládli a zůstali jsme ve hře. Jsem opravdu hrdý na to, co jsme v autě dokázali. Rally jsme si dobře rozčlenili: Tlačili jsme na to, když to bylo nutné a na těžkých místech jsme si udrželi dobrý rytmus. Celkově to byl úžasný výkon.

O: V sobotu jste mohl opravdu dohánět. Získal jste zpět svoji sebedůvěru? 
TN: Každopádně. Napoprvé jsem se cítil dobře. Můj inženýr udělal na změnách v nastavení auta vynikající práci. Když jsem jel na zkoušky, tak jsem si všiml, že trakce mého auta je super. Vyvážení odpovídalo mé představě. S tím jsem byl plný naděje a mohl tak od prvních kilometrů zatlačit. 

O: A pak šílená neděle. Po druhé RZ jste byl ve vedení. Jaký pocit jste měl, když jste věděl, že stačí odjet už jen dvě zkoušky?
TN: Když jsem dostal zprávu, že Jari-Matti vylétl, tak jsem tomu napřed nemohl uvěřit, protože jeho náskok byl opravdu velký. Potřeboval jsem nějaký čas, než jsem jsem tomu porozuměl. Chtěl jsem si udržet svůj rytmus, ale krátce před cílem jsem udělal malou chybu. Pak jsme byli na druhém místě, ale hodně blízko k prvnímu. 

Řekl jsem si: 'Vloni jsem byl také blízko, ale nepodařilo se'. Tento rok jsem si jasně předsevzal, že to dokážu. Cítil jsem se dobře, takže jsem chtěl v prvním sektoru další zkoušky zaútočit. Byl jsem tam opravdu hodně, hodně rychlý. Předpokládal jsem, že to Kris ví a pak udělal chybu, která ho vyřadila ze soutěže.

...první vítězství to bylo také pro Hyundai

O: Na konci poslední zkoušky, když tam byli všichni vaši příbuzní a fanoušci, to musel být zvláštní moment. Jaké to bylo, když jste vystoupil a věděl, že jste si vyjel první vítězství a že všichni pro vás důležití lidé byli u toho?
TN: Byli tam všichni. Během zkoušek o tomto víkendu bylo vidět jen belgické prapory a belgické fanoušky. Atmosféra byla velkolepá, s tak velkým publikem a tak blízko domovu. Narodil jsem se jen 80 kilometrů odtud, je to pro mě více méně domácí závod. To, že zde teď můžu slavit moje první vítězství v MS s celou svoji rodinou, která mě v uplynulých šesti letech podporovala v dobrých i zlých časech, je něco neobvyklého. Je skvělé vidět, že nám všichni věří - mockrát jim za to děkuji!

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Neuvillem: Měli jsme štěstí, že jsme mohli vůbec startovat

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ogier po nehodě ve 186 km/h: Bylo to brutální přistání

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud