Už za dva dny

Tomáš Urban, 20. května 2009, 10:03 Google+

Ještě se dvakrát vyspíme a bude tu druhý den Rallye Český Krumlov. Sobota přinese její druhý díl s dalšími, neméně zajímavými rychlostními zkouškami.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally český krumlov

rally český krumlov | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

 RZ 6, 10 Malonty

Malonty – bez diskuze nejznámější česká rychlostní zkouška patří k perlám českokrumlovské soutěže prakticky od jejího vzniku. A to i z dob, kdy byla kratší a neprojížděla hraničním pásmem přes Bělou, Cetviny či Tichou. Nazvaná je podle obce Malonty (688 m. n m.), kudy vždy vedla, ať už startovala v Benešově nad Černou, Pohorské Vsi, Deskách, Dobechově, Rychnově nad Malší či přímo v Malontech.

Byla svědkem mnohých havárií, o čemž by mohla vyprávět řada jezdců, kteří doplatili na jeden pověstný kámen v krajnici nedaleko hraničních Cetvin. Je tam od nepaměti, přesto snad každý rok někoho překvapí. Vložku charakterizuje hlavně časté střídání rytmu a nároky na dobrý rozpis.

V letošním roce startuje stejně jako vloni v Pohorské Vsi a pokračuje většinou pěkným asfaltem a „přesýpáky“ přes horizonty do Malont. Na vjezdu sem přibyl umělý retardér. Za známým diváckým místem na návsi opět změní rytmus a zvláště po průjezdu Bělou čeká jezdce náročný technický úsek. Sem se diváci nedostanou. V Cetvinách se vozidla téměř dotknou hraničních patníků s Rakouskem, pak projedou Tichou, již poněkolikáté změní rytmus jízdy a opět po širším asfaltu projedou kolem hospody U Svatého Kamene. Čeká je závěrečný pěkný zatáčkovitý úsek do cílového Rychnova na Malší. Těsně před cílovou fotobuňkou ještě diváckým vracákem objedou na návsi kostel a RZ Malonty mají za sebou.

Malontská rychlostní zkouška skýtá mnoho zajímavých míst, doporučit lze Pohorskou Ves, Malonty a Rychnov nad Malší. Kultovním místem jsou samotné Malonty, které kromě pěkného rozhledu poskytují i dostatek parkovacích míst v režii obce a občerstvení s možnostmi posezení v restauracích. Také závěr v Rychnově je vytvořen pro diváky, nutno podotknout, že diváci se sem dostanou pouze z Malont přes Bukovsko, silnice z 2 kilometry vzdáleného Dolního Dvořiště bude pro diváky uzavřena.


RZ 7, 11 Rožmitál

Klasický úsek nazvaný podle podhorské obce Rožmitál na Šumavě, kde se letos startuje. Jde o opačnou variantu loňského testu Zátoň. V prvních pěti kilometrech testu čeká sice divácky nepřístupný, ale pravý soutěžácký úsek s množstvím stoupání a klesání, typickými zatáčkami přes horizont i rychlejšími úseky na komunikaci široké tak pro jedno auto. Od Rožmitálu se posádky dostanou dlouhým klesáním na srdce až k Vltavě, u bývalého mostu se jí poprvé téměř dotknou před obcí Jistebník. Další část vede opět několikrát z kopce do kopce do Zátoně, tady hrozí nejvíc defekty pneumatik. Za Zátoní budou podruhé na úrovni řeky o 150 výškových metrů níže oproti startu. Po opuštění lesa u skládky Všeměry se atraktivní levou rychlou zatáčkou dostanou na poslední dvoukilometrový sjezd k Vltavě na kvalitním a širokém asfaltu se čtyřmi serpentinami, přístupnými pěšky od cíle či skládky. Vzhledem k tomu, že okolí této silnice silně zarůstá, výhled již není dobrý a stání za svodidly bude také zakázáno.

Pokud se diváci chtějí podívat k cíli této rychlostní zkoušky, upozorňujeme na obtížné parkování na hlavní silnici č.160 z Větřní do Rožmberka nad Vltavou s nutností zachovat i dále tuto silnici průjezdnou pro normální provoz.

 RZ 8 / 12 Slavkov

Na závěr čeká posádky velmi těžká rychlostní zkouška Slavkov, opět charakteristická častým střídáním rytmů, mnoha převýšeními a sjezdy na srdce. V letošním roce vznikla spojením klasického testu Dobrné s novým Slavkovem.

Start zkoušky na konci Dobrné za Větřním bude přístupný jen pěšky od silnice č.160. Následuje technický úsek na novém úzkém asfaltu, za Hašlovicemi navazuje rychlá pasáž s příjezdem do Bohdalovic. Zde však letos posádky vynechají atraktivní průjezd návsí, protože odbočí doprava k místu startu Slavkova a umělým retardérem se napojí na loňskou trasu. Následuje rychlejší úsek se zajímavým odbočením u zastávky Bohdalovice, příjezdným pohodlně z Větřní. Několikakilometrovým stoupáním do Slavkova se soutěž dostane do svého letošního nejvýše položeného místa. Odtud stejně rychlou a zatáčkovitou silnicí sjede o něco níže před Mezipotočí na dalším diváckém místě prudce odbočí doprava na úzkou lesní cestu vinoucí se většinou po vrstevnici až nad Větřní. V místní části Němčí změní trasa opět rytmus i charakter, když se atraktivním vracákem, jehož úskalí v loňském roce poznal Roman Odložilík, z úzké účelové komunikace napojí na hlavní silnici spojující Větřní s Kájovem. Po několika horizontech a kombinací zatáček téměř dvacetikilometrová zkouška končí.

Lesní úsek je pro diváky nepřístupný, ale další místa skýtají mnoho možností sledovat soutěžní vozidla na atraktivních místech z bezpečné vzdálenosti. Výchozími místy pro návštěvu jsou Větřní a Český Krumlov, odkud se dá dostat do všech diváckých míst. Zvláště Větřní dává možnost navštívit hned tři nedaleké body: Bohdalovice cestou na Rožmberk s odbočením u Zátoně na Suš s pokračováním do Bohdalovic nebo na místo Bohdalovice - zastávka silnicí na Světlík a Frymburk. Další místo leží přímo ve Větřní v místní části Němčí, ale zde je omezený prostor pro diváky i jejich vozidla.

Očekává se opět hojná návštěva diváků a proto je třeba se připravit na přísná bezpečnostní opatření. Další podrobnosti včetně nákresů diváckých míst najdete na oficiálních webových stránkách 37. Rallye Český Krumlov 2009 www.rallyekrumlov.cz.

 

Vytisknout

Diskuze: Už za dva dny

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

rally šumava

MOGUL RACING TEAM se připravuje na Rallye Český Krumlov

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud