Přípravy vrcholí, barumka startuje již za týden!

Tomáš Urban, 21. srpna 2010, 09:46 Google+

Značný počet zástupců médií přilákala do prostor sídla Zlínského kraje Baťova mrakodrapu v pořadí již čtvrtá tisková konference jubilejního 40. ročníku populární Barum Czech rally Zlín, která se konala osm dní před startem rally.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
barum rally zlín

barum rally zlín | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Organizátoři soutěže, přední regionální jezdci a zástupci kraje představili nejnovější informace k jedné z nejvýznamnějších motoristických akcí v České republice.

Na úvod tiskové konference dostal slovo zástupce Zlínského kraje tiskový mluvčí pan Ing. Milan Plesar, který promluvil jménem hejtmana kraje MVDr. Stanislava Mišáka. „Zlínský kraj je hrdým patronem této sportovní a společenské události, kterou kraj podpořil výraznou finanční částkou. Do letošního ročníku bych jménem hejtmana Stanislava Mišáka popřál úspěšný a bezproblémový ročník,‘‘ řekl Plesar. Ředitel rally Miloslav Regner seznámil přítomné novináře zejména s programem samotných soutěžních dnů a dalšími podrobnostmi tratí rychlostních zkoušek. „Ve čtvrtek večer proběhne v rámci technické přejímky ve zlínské sportovní hale společné fotografování a autogramiáda vybraných posádek. V pátek odpoledne začnou projíždět přes náměstí historické vozy, které potěší oko nejednoho fanouška. Historici se představí v akci již v pátek večer v rámci divácké Super rychlostní zkoušky a hned po nich budou následovat soudobé vozy. Na sobotu jsou připraveny čtyři rychlostní zkoušky, které se pojedou dvakrát. Stejný počet rychlostek čeká na jezdce také v neděli. Veškeré informace naleznou fanoušci v programu rally,‘‘ uvedl ředitel Barum Czech Rally Zlín. Jak dále Regner řekl, došlo v letošním ročníku k oživení dvou rychlostních zkoušek, které se posledních několik let nevyužívaly. Jedná se o úseky s názvem Biskupice a Velký Ořechov. Dochází k dalšímu využití uliček a silnic, které si Zlínský kraj nese jako dědictví po svých předcích.

Trojnásobný vítěz soutěže a čtyřnásobný český šampion Roman Kresta (Mogul Racing Team) začínal na barumce jezdit s vozem značky Škoda, s kterým se na zdejší tratě vrací i v letošním ročníku. O důvodu výměny Peugeotu 207 S2000 za Škodu Fabia S2000 prozradil více informací. „Mezi mnou, Valdou a Vaškem Pechem se snížil v českém šampionátu bodový rozestup na minimum, takže jsme se rozhodli zabojovat s vozem, který by nám měl pomoci k vítězství v domácím mistrovství. Proto došlo k dohodě s Tondou Tlusťákem. Fabia je lepší vůz než náš peugeot. Nemáme s ní najeto mnoho kilometrů, což je pro nás nevýhoda. Tovární tým Škodovky se chystá do Zlína ve velkém stylu, takže soutěž bude velmi zajímavá. S ohledem na pro nás nový vůz si myslím, že bude velký risk držet se konkurence,‘‘ prozradil čtyřiatřicetiletý Kresta, který se stal před deseti lety nejmladším vítězem v historii soutěže.

O tratích Barum Czech Rally Zlín se zmínil další jezdec Jaroslav Orsák (K.I.T. Racing CS). „Původně jsme chtěli na barumce startovat s vozem kategorie Super 2000, ale nakonec volíme naše osvědčené produkční Mitsubishi Lancer EVO IX, které máme vychytané. Pindula je kultovní rychlostkou této soutěže. Je dobře, že se pojede jako poslední. Mnohdy se rozhoduje až na ní,‘‘ pověděl Orsák. Domácí Středisko automobilového sportu Zlín zastupoval při setkání s novináři Milan Kneifel. „Na barumce pojedeme s vozem Suzuki Ignis S1600. Pro tuto soutěž jsme si dovezli nový motor, takže určitě máme šanci konkurenci potrápit. Přesto na vítězství ve skupině A nepomýšlíme, neboť vůz je již starší. Jen ve třídách A6 a A7 je přihlášeno 41 vozů. Naše skupina je nejlépe obsazená v dosavadní historii, takže se nechme překvapit, jak to dopadne,‘‘ uvedl dlouholetý účastník barumky. Pořadatelé obrželi pro letošní jubilejní čtyřicátý ročník celkem 130 přihlášek od soutěžních týmů, z toho 28 přihlášek je z nejvyšší kategorie Super 2000 a 55 přihlášek přišlo ze zahraničí.

Na závěr seznámil přítomnou novinářskou obec tiskový mluvčí soutěže Roman Ordelt s informacemi k provozu tiskového střediska, které bude médiím k dispozici po celou dobu oblíbené rally. „V pátek v 15:30 hodin proběhne úvodní tisková konference s hlavními favority soutěže. Ta závěrečná se bude konat v neděli v 17 hodin se třemi nejúspěšnějšími posádkami a nejlepší českou posádku. Jako bonus jsme připravili na sobotní večer tiskovou konferenci s vybranými vítězi minulých ročníků jako jsou Bertone, Baumschlager, Křeček a další. Navíc bude fungovat po dobu soutěže internetové Rally radio pro všechny fanoušky, vysílá se v anglickém jazyce,‘‘ doplnil na závěr tiskové konference Ordelt. Populární motoristická akce vzbuzuje očekávaný velký zájem médií. V tiskovém středisku barumky projevily zájem akreditovat se na tři stovky novinářů, pracovníků televizních i rozhlasových štábů a fotografů.

Vytisknout

Diskuze: Přípravy vrcholí, barumka startuje již za týden!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

barum rally zlín

Nadace Colin McRae Vision ve Zlíně

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud