JST po Krkonoších v dobré náladě

Tomáš Urban, 28. června 2011, 15:00 Google+

Tři posádky vezly na svých speciálech při Rally Krkonoše logo „Junior Sport Talent“. Miroslav Jakeš, Vladimír Mandík a po krumlovské havárii se rozjíždějící Robert Adolf.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Krkonoše (CZE)

Rally Krkonoše (CZE) | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Jakeš i Mandík sjížděli ze startovní rampy s cílem spravit si chuť po ne příliš vydařeném Rallysprintu Kopná. Robert Adolf pojal Krkonoše jako ostrý test před Rally Bohemia.

Miroslav Jakeš s Petrem Grossem předchozí soutěž ve Slušovicích  nedokončili pro technickou závadu na svém Mitsubishi Lancer Evo IX. I proto byl nástup do závodu ze strany valašského pilota opatrný. Situaci na trati ztížilo proměnlivé počasí. Právě pneumatiková ruleta vyústila v dramatický moment na úvodní rychlostní zkoušce. „V první rundě nám problémy způsobilo počasí,“ vysvětloval Miroslav Jakeš příčiny pomalejšího rozjezdu. „Měli jsme několik voleb pneumatik. Nakonec jsem si to rozhodnul sám a zvolil sliky. Nyní již mohu dodat – bohužel. Hned na první RZ zapršelo a nám se podařil výlet mimo trať.

Zmiňovaná situace se kromě drobné časové ztráty podepsala také na psychické pohodě úřadujícího šampióna. „Od krizového momentu jsem bál opakování situace a jel jsem proto opatrně až do dalšího servisu. Na odpoledne jsme již dali správné gumy a v následující sekci zatáhli,“ objasnil Miroslav Jakeš. Za zmínku stojí druhý nejrychlejší čas na RZ6, kdy na vítěze rychlostní zkoušky, Pavla Valouška s fabií WRC, ztratili Jakeš s Grossem pouhých sedm vteřin.

„Rally s divokým začátkem a dobrým koncem,“ hodnotil Miroslav Jakeš konečné 4. místo v absolutním pořadí v cíli. Po Rally Krkonoše se dvojice Jakeš - Gross posunula do čela průběžné klasifikace seriálu Ecosun sprintrally MČR. „Průběžné vedení je sice pěkné, ale máme za sebou teprve tři podniky. Nejsme ještě ani v polovině. Cestu nám také usnadnily problémy dalších favoritů,“ dodal skromně Miroslav Jakeš.

Vladimír Mandík (soutěžící Semerád Rally Team), navigovaný maminkou Michaelou, jako by následoval svého kolegu z projektu JST. Téměř na stejném jako místě jako Jakeš zahájil závod výletem z trati. „Na první RZ, kousek od místa kde byl venku Mirek, jsme šli ven. Byli jsme dlouzí na brzdy a skončili jsme na louce. Tento incident nás stál pár vteřinek ztráty a stejně jako Mirka nás zpomalil psychicky,“ vysvětloval Vladimír.

S dieselovou fabií RS sváděl Vladimír Mandík vyrovnané bitvy ve třídě 11 především s bratry Bočkovými. I když, jak sám jezdec doplňuje, nebylo to vždy optimální: „Mokrá média vpředu jsme se rozhodli vyměnit za střední sliky. Ale na zadek jsme neměli jinou možnost, než použít média. Tím začala ta pravá zábava na vložkách. Při každém brždění se auto pakovalo ze strany  na stranu.“

I přes toto dobrodružství dokázal porazil Vladimír v Krkonoších konkurenci a vybojovat vítězství ve třídě. V celkovém hodnocení patřila posádce Junior Sport Talentu 24. příčka.
Skvělý výsledek podtrhnul triumf v kategorii smíšených posádek. „Díky odstoupení Pepíka Petáka a Honzy Sýkory se k nám dostalo i první místo za smíšenou posádku. Což představovalo příjemné zakončení především pro mámu.“

V jiném světle se odehrál start Roberta Adolfa, který doplatil na extrémní náročnost deštivé Rally Český Krumlov havárií. S cílem vrátit se zpět na závodní trať a dostat se opět do formy, vyrazil s Michalem Večerkou na sever Čech. Jako soutěžní nářadí posloužil osvědčný Mitsubishi Lancer Evo IX z dílny Kresta Racing.

„S ohledem na havárii v Krumlově jsme začali velmi zvolna. Výsledkem byl až příliš „opatrný“ rozpis. Postupně jsme se ale do toho dostávali. S druhou polovinou soutěže jsem již byl spokojen. Start v Krkonoších bereme hlavně jako test před Rally Bohemia. Přesto bych svůj výkon v Krkonoších nazval jako svázaný a upjatý,“ shrnul Robert Adolf.
I přes „testovací“ režim patřila v cíli Rally Krumlov dvojici Adolf – Večerka solidní 17. příčka v absolutní klasifikaci a 7. místo v hodnocení třídy 3.

Svými výsledky dali především Miroslav Jakeš a Vladimír Mandík zapomenout v Krkonoších na předchozí slušovickou soutěž a navázali na skvělý úvod sezony sprintrally v Lužických Horách. Spokojenost nezakrýval také manažer sdružení JST Ing. Bohdan Havlík: „V Krkonoších jsme opět zvedli nad hlavu pomyslný prapor JST. Mirek Jakeš odjíždí jako vedoucí jezdec seriálu sprintrally, Vladimír Mandík veze dva poháry. Doufám že jsme si na Kopné vybrali svou porci smůly a jsme zpět na vítězné vlně.“

Vytisknout

Diskuze: JST po Krkonoších v dobré náladě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

nesvadba, richard

Richard Nesvadba opět ve velkém autě na Bohemii

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud