Loňský Mikuláš: Z těsné výhry se radoval Bisaha

Roman Ordelt, 30. listopadu 2022, 15:27 Google+

Za necelý týden startuje ve Slušovicích závěrečný motoristický podnik zapsaný v kalendáři Autoklubu České republiky – Síť21 Mikuláš Rally 2022. Podívejme se na průběh loňského jedenáctého ročníku, který přinesl dramatický souboj o vítěze. Tím se nakonec stala posádka Ondřej Bisaha, Jakub Navrátil na voze Hyundai i20 R5, na druhém místě skončila s odstupem pouhých 2,7 vteřiny smíšená dvojice Martin Vlček, Karolína Jugasová s vozem Hyundai i20 N Rally2 a třetí dojeli Antonín Tlusťák, Michal Večerka na voze Škoda Fabia Rally2 Evo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mikuláš Rally (CZ)

Mikuláš Rally (CZ) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V okolí Slušovic a Podkopné Lhoty panovalo před rokem po předchozím sněžení chladné počasí. Trať byla na řadě místech mokrá, hodně kluzká, ztížená i vytahaným blátem a velmi důležitou roli hrála správná volba pneumatik. Ze startu se omluvil pětinásobný vítěz slušovické show Tomáš Kostka, nepřijeli ani slovenští hosté Jaroslav Melichárek (oba Škoda Fabia Rally2 Evo) a Vladimír Hanuš (Hyundai i20 R5). Diváci však nebyli ochuzeni o řadu kvalitních jezdců ve startovním poli a rozhodně se bylo nejen kolem slušovické dostihové dráhy na co dívat se.

Velmi rychle začali loňskou slušovickou show mladé pušky. Při dopoledním rozjezdu na okruzích kolem dostihovky byl nejrychlejší Dominik Stříteský (Škoda Fabia R5), ale hned na druhé rychlostní zkoušce měl defekt a ztratil více než půl minuty. Do vedení se dostal další dravý mladík Adam Březík (Škoda Fabia R5), který zajel dva nejrychlejší časy a vybojoval si v polovině soutěže více čtyřvteřinový náskok před Martinem Vlčkem. Technická závada však vyřadila lídra soutěže po čtvrté erzetě, kde přišla ztráta téměř třiadvaceti vteřin.  Před závěrečnou rundou erzet byli ve vedení Martin Vlček a Ondřej Bisaha, oba jezdce dělilo od sebe pouhých 0,5 vteřiny! Kroměřížský Bisaha se prodral do čela o pouhých 0,2 vteřiny a vše rozhodl třetí průjezd úsekem na Kopné, který se jel zároveň jako Power Stage. Zde byl Bisaha o 1,5 vteřiny rychlejší než Vlček, navíc si vyjel ještě bonusovou vteřinu. „Výsledek skvělý, i přesto že jsme neodhodlali k čisté jízdě a jeli hlavně atraktivně pro fanoušky podél rychlostních zkoušek. První erzetu na okruhu jsme jeli bokem pro diváky. Snažil jsem se držet smyk, proto jsem byl překvapen velmi dobrými časy. V závěrečném servisu jsme dali nové gumy a vybojovali první příčku,“ pověděl devětatřicetiletý Ondřej Bisaha. Z předních jezdců odstoupil na 3. RZ Tomáš Ondrej ze Slovenska (Škoda Fabia Rally2 Evo), který havaroval ze čtvrtého místa, zatímco dodatečně přihlášený Jan Dohnal (Ford Fiesta RS WRC) odstoupil ze zdravotních důvodů hned na začátku soutěže. 

Početní fanoušci rallysportu viděli ve Slušovicích hezké průjezdy i mezi jezdci na vozech s jednou poháněnou nápravou. Zde byl nejrychlejší Daniel Polášek (Ford Fiesta Rally4), s odstupem 5,7 vteřin skončil druhý Peter Surovič (Peugeot 208 R2), třetí dojel Martin Narovec (Ford Fiesta Rally4). V hodnocení historických automobilů neodstartoval do soutěže největší favorit Vlastimil Neumann s vozem Ford Escort RS Cosworth. Rally suverénně ovládl mezi historiky Vratislav Hýbner (Ford Sierra Cosworth).

Loňská mikulášská show měřila celkem 90,15 km a obsahovala 6 rychlostních zkoušek v celkové délce 24,93 ostrých kilometrů na úsecích Dostihovka okruh, Bernardýnská a Mikulášská. Závěrečná erzeta Bernardýnská z Trnavy do Kašavy se jela jako Power Stage, posádkám byly uděleny bonusové vteřiny za umístění na 1. až 5. místě absolutního pořadí. Celkem bylo převzato po technické přejímce 56 vozů z původně 66 přihlášených. Na startu se objevilo 54 posádek, v cíli bylo klasifikováno 45 soutěžících.

Letos proběhne Mikuláš Rally pod křídly Rallyklubu východní Morava v AČR v sobotu 3. prosince. V seznamu přihlášených najdeme přes 60 posádek, fanoušci se mohou těšit na 12 speciálů kategorie Rally2/R5, jeden vůz specifikace WRC, řadu dvoukolek, ale i pět historických automobilů. Přihlášeni jsou Adam Březík, Miroslav Jakeš, Ondřej Bisaha, Martin Vlček, ale i pětinásobný mistr Slovenska Jozef Béreš jr.   

 

Konečné pořadí 11. VHS Mikuláš Rally Slušovice 2021:

  1. Ondřej Bisaha, Jakub Navrátil (Hyundai i20 R5)                              18:51,2 min
  2. Martin Vlček, Karolína Jugasová (Hyundai i20 N Rally2)   + 2,7 s
  3. Antonín Tlusťák, Michal Večerka (Škoda Fabia Rally2 Evo) + 33,1 s
  4. Dominik Stříteský, Jiří Hovorka (Škoda Fabia R5)   + 40,6 s
  5. Robert Kořístka, Michal Drozd (Ford Fiesta R5 MkII)   + 1:15,1 min
  6. Vlastimil Dědic jr., Štěpán Zabloudil (Škoda Fabia R5)  + 1:31,1 min
  7. Martin Šikl, Ivo Vybíral (Škoda Fabia Rally 2 Evo)  + 1:42,0 min
  8. Martin Bujáček, Zdeněk Omelka (Hyundai i20 R5)  + 1:48,7 min
  9. Petr Kačírek, Petra Řiháková (Škoda Fabia R5)   + 1:49,7 min
  10. L. Lapdavský, J. Lapdavský (SVK, Mitsubishi Lancer Evo IX) + 2:17,9 min

Další zpravodajský servis v rámci Síť21 Mikuláš Rally 2022 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz a sledujte slušovickou soutěž i na sociálních sítích facebook a instagram.

Vytisknout

Diskuze: Loňský Mikuláš: Z těsné výhry se radoval Bisaha

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Ambasadoři CER Enge – Šťovíček na Pražském Rallysprintu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud