Kopná nabídne kvalitní startovní pole s řadou favoritů

Roman Ordelt, 9. května 2011, 22:18 Google+

Na druhý podnik seriálu Ecosun Mistrovství České republiky ve sprintrally 2011 a K4 Pohár České republiky v rally, kterým bude již devatenáctý ročník ImpromatRallysprint Kopná v termínu 13. – 14. května, se přihlásilo celkem 131 posádekz šesti evropských států.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally valašská

rally valašská | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

Kopná nabídne kvalitní startovní pole s řadou favoritů

V hodnocení sprintového mistrovství pojede celkem 89soutěžících. K hlavním favoritům patří úřadující český šampion ve dvoudenních rally Pavel Valoušek, dále Jaromír Tarabus, Grzegorz Grzyb z Polska, Miroslav Jakeš a Jaromír Tomaštík. Aspirantů na medailové stupně a přední příčky je však daleko více.

Pořadatelé z Rallysprint Klubu v AČR Podkopná Lhota byli v minulých dnech zahlceni došlými přihláškami a konečný počet se po uzávěrce zastavil na číslici 131. „Fanoušci soutěžního sportu uvidí o víkendu v okolí Slušovic velmi kvalitní startovní pole. Škoda jen, že se neobjeví na startu trojnásobný vítěz Kopné a loňský obhájce prvenství Roman Kresta, který se z účasti omluvil. Jeho neúčast nás velmi mrzí. Nepojede ani Jaroslav Orsák, který dává dohromady auto na následující soutěže v rámci slovenského a českého šampionátu. Bohužel termín letošní Kopné není nejvýhodnější, týden po našem rallysprintu se jede soutěž na Slovensku a další víkend je na programu velký mistrák v Českém Krumlově. Přesto se diváci mají, na co těšit. Ve startovním poli uvidí řadu vozů specifikace WRC nebo progresivní kategorie Super 2000,“ uvedl Josef Minařík, ředitel Impromat Rallysprintu Kopná. Na letošní Kopné se představí soutěžící z České republiky, Polska, Ukrajiny, Francie, Slovenska a Rakouska.

Seznamu přihlášených posádek vévodí úřadující vicemistři Evropy a držitelé priority FIA B Antonín Tlusťák, Jan Škaloud na voze Škoda Fabia Super 2000, kteří do soutěže odstartují se startovním číslem 1 v sobotu 14. května v 9 hodin dopoledne ze slušovického náměstí. K žhavým favoritům letošní Kopné se řadí úřadující český mistr velkého šampionátu Pavel Valoušek, který se představí v barvách Delimax
Czech National Teamu na voze Škoda Fabia WRC. Dvaatřicetiletý otrokovický jezdec má ke Kopné srdeční vztah, neboť zde absolvoval v roce 1999 na voze Honda Civic svůj debutový start v rally. Populární Valda stále čeká na vítězství v nejpopulárnějším českém rallysprintu. Přihlášku na vozech specifikace WRC zaslali dále JaromírTomaštík (Subaru Impreza WRC) a Karel Trněný (Škoda Fabia WRC), s vozy kategorie Super 2000 se představí vedle Tlusťáka vítěz Kopné z roku 2009 Jaromír Tarabus (Fiat Grande Punto S2000), Roman Odložilík (Škoda Fabia S2000), dravý polský jezdec Grzegorz Grzyb, Jan Dohnal (oba Peugeot 207 S2000) nebo Ukrajinec Oleksij Tamrazov (Ford Fiesta S2000). Na medailové stupně pomýšlí i talentovaný Miroslav Jakeš ze Vsetína, který obsadil na úvodním rallysprintovém podniku sezony v Hrádku nad Nisou druhé místo v absolutním pořadí hned za Němcem Mathiasem Kahlem na octavii WRC a po prvním podniku vede český rallysprintový šampionát i nabitou třídu 3.

Jednadvacetiletý jezdec z Hutiska-Solance pojede s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX připravovaným ve stáji Kresta Racing pod hlavičkou projektu Junior Sport Talent. Z dalších předních jezdců se představí v okolí Slušovic Jan Sýkora, který překvapil výborným výkonem při Rally Lužické hory, kde obsadil stříbrnou pozici v rallysprintovém šampionátu, dále Martin Bujáček, Jan Jelínek, Martin Březík, Roman Michalík, Martin Vlček, Petr Trnovec, Milan Pantálek (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX), Marcin Beltowski z Polska (Subaru Impreza STi N14) Lumír Firla (Mitsubishi Lancer EVO VII), Lubomír Minařík (Renault Clio R3), Václav Dunovský (Suzuki Ignis S1600), Lubomír Tenkl (BMW M3) a další. Divácké pozornosti opět neuniknout ani dva vozy Škoda Fabia R2 z dílen Impromat Motorsport, když za volanty se objeví Jan Černý a Dušan Kouřil. Pozornost poutá ve startovním poli i číslo 84, které poveze posádka ve složení Dalibor Gondík, Otakar Brousek na dieslovém voze Škoda Fabia. Tato herecko-moderátorská dvojice z prostředí showbysnysu bude moderovat večerní vyhlášení výsledků a rozdílení cen, které proběhne v tzv. „stodole“ na rozcestí v Trnavě. V jednotlivých objemových skupinách a třídách se očekávají hodnotné sportovní boje o každou vteřinu na náročných rychlostních zkouškách v okolí Slušovic.

V rámci hodnocení K4 Poháru České republiky v rally se přihlásilo celkem 42 soutěžících. Seznamu přihlášených vévodí Zdeněk Tichý (Opel Kadett GTE), Pavel Dohnal a Ukrajinec Andrej Čepil (oba Mitsubishi Lancer EVO IX). Při úvodní soutěži v Hrádku nad Nisou se ukázali ve výborném světle Petr Šimurda (Škoda 130 LR), Jiří Svoboda (Škoda Octavia Kit Car) a Martin Vopatřil (Škoda Felicia), dále se představí například Martin Lehký (Renault Clio Sport), Josef Sedláček jr. (Škoda Fabia), Jiří Daněk (Škoda Favorit 136 L) nebo Dominique Laurent z Francie (Peugeot 206 RC).

Letošní již 19. ročník Impromat Rallysprint Kopná měří celkem 165,53 km a obsahuje osm rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích v celkové délce 78,18 km. Centrum soutěže se vrátilo po roce do osvědčených prostor dostihové dráhy ve Slušovicích. „Připravili jsme pro diváky opět oblíbená divácká místa na jednotlivých úsecích rychlostních zkoušek. Jejich přesný popis je zveřejněn v oficiálním programu, který byl dán do prodeje o víkendu na vybraná místa benzínových stanic v okolí rallysprintu. Podobně jako v minulých letech nebudeme vybírat od diváků vstupné,“ pověděl ředitel Josef Minařík. Další informace ke Kopné naleznet na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz.

Vytisknout

Diskuze: Kopná nabídne kvalitní startovní pole s řadou favoritů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Černý, Jan

Jan Černý na Rally Sardine čtvrtý

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud