Stříbrné Krkonoše Kirniga s Bartošem

Aleš Holakovský, 18. června 2012, 08:10 Google+

ROZHOVOR :Velkého úspěchu na krkonošské rally dosáhla posádka Richard Kirnig a Martin Bartoš s vozem Mitsubishi Lancer EVO 9.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kirnig, Richard

Kirnig, Richard | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V konečném součtu výsledků jim patří výborné druhé místo ve skupině 3 a osmé místo v absolutním pořadí. V dosavadní kariéře se jedná o jejich nejlepší výsledek na českých tratích, proto jsme se rozhodli položit jezdci pár otázek.

První otázka mě napadá při pohledu na startovní číslo 13. Již delší dobu se tato číslice ve startovních listinách zpravidla vynechává. Nevadilo Ti závodit s takovým číslem? 

R.K: „Vůbec ne, spíše naopak, nejsem pověrčivý a hlavně je to pro mě šťastné číslo, protože jsem se 13tého narodil.“

 

Všimli jsme si také změny na místě spolujezdce. Proč jsi nejel se svým stabilním parťákem Jirkou Hovorkou?

R.K: „Martin je můj švagr, se kterým jsme v rally jako nováčci začínali a odjeli jsme spolu první sezonu. Nějak jsme se dohodli, že se jednou v roce spolu svezeme alespoň na domácí trati.“

 

V průběhu závodu jsme zaznamenali Vašich několik výborných a pozoruhodných výsledků, jako například druhé místo absolutně v RZ 5. Můžeš nám objasnit takové nasazení a shrnout závod celkově?

R.K: „Jak jsem již zmínil, tento závod je pro nás oba v domácím prostředí, takže tento fakt nás zavazuje k předvedení co nejlepšího výkonu. Tomu jsme podřídili vše, na autě jsme zrepasovali všechny potřebné věci a před závodem udělali test na odzkoušení těchto nových komponentů a doladění podvozku. Samotný začátek závodu nám vyšel výborně, začali jsme šestým místem absolutně a druhým ve třídě. Toto nás povzbudilo natolik, že na startu RZ 2 jsem ztratil koncentraci a předčasně (cca o 1 sek.) odstartoval. Hned jsem si to uvědomil a bylo jasné, že bude následovat trest v podobě 10 sekundové penalizace.“ 

 

Zdá se však, že to Vás ještě více nabudilo…

R.K.: „Následně v dalším průběhu závodu zajíždíme časy mezi 5.-9. místem absolutně a na RZ 5 se nám daří dosáhnout dokonce druhého času v absolutní klasifikaci, což už je pro nás z říše snů. V naší třídě 3 jedeme časy převážně na druhém místě za nedostižitelným Martinem Semerádem, který si jede svůj vlastní závod. Vyhrává všechny RZ ve skupině kromě RZ 8, kde se nám podaří Martina nějakým zázrakem porazit. Tohoto faktu si velmi ceníme, nicméně smekám před jeho uměním, protože já nevím, kde by se dalo ještě zrychlit...Takže ve třídě závodíme nejvíce s Martinem Bujáčkem a Martinem Hudcem, který bohužel po chybě na RZ 6 odstupuje. Boj o druhé místo se tak dále odehrává mezi námi a Martinem Bujáčkem.“ 

 

Závěr závodu pak byl pro Vás dokonce ještě dramatičtější, než předchozí vývoj….

R.K: „Před poslední RZ máme náskok cca 10 sekund a mělo by to stačit. Nicméně při pohledu do výsledkové listiny jsme se rozhodli dále bojovat s třemi kluky na „WRCech“ a S2000, kteří jsou před námi v dosahu 3, 5 a 12 sekund. V tomto okamžiku si plně uvědomujeme důsledek chyby na 2. RZ s následnou 10 sekundovou penalizací, která je již v tomto započítána. Nebýt toho, mohli jsme se pohybovat na 5. – 6. místě v absolutním pořadí, ale na kdyby se v rally nehraje. Na poslední RZ jsme zvolili velmi ostré tempo, které sebou přineslo ruku v ruce chyby. Krátce po startu děláme hodiny  se ztrátou přibližně 10 sekund a rázem znervózníme při pomyšlení na ztracený náskok na Martina Bujáčka. Důsledek toho je další chyba a další hodiny, tentokrát se ztrátou cca 8 sekund. Naštěstí pro nás chybuje i Martin (o čemž jsme nevěděli, jinak bychom zvolnili) a dojíždí RZ zhruba ve stejném čase jako my, takže druhé místo je zachráněno. Tato RZ nám přinesla kromě několika krizových momentů také jednu úsměvnou situaci, když před jednou ze zatáček spolujezdec hlásil „BRZDY!“ a dostalo se mu odpovědi, že spěcháme, není čas... :-) 

I přes toto všechno jsme s průběhem závodu i dosaženým výsledkem velmi spokojeni.“

 

Které závody máte nyní v plánu na zbytek letošní sezony?

R.K:  „Teď je na řadě Bohemka, v půlce prázdnin rallysprint v Kostelci nad Orlicí a v závěru léta Barumka. Na podzim se budeme ještě rozhodovat, jistý je Vsetín a Rally Leiben v Rakousku, kde se nám loni velmi líbilo a dařilo. V závislosti na volném čase se rozhodneme buď pro další závod v Čechách, popř. zkusíme další zahraniční start.

Závěrem bych chtěl poděkovat našim reklamním partnerům za podporu, jmenovitě firmě Ski resort Černá Hora, hotel Omnia, Auto Trutnov, MATY, KT stav, PS Graph, Autodoprava Koula a celému týmu PRW racing team Pavla Prášila za bezchybnou přípravu vozu.“

 

Děkujeme za rozhovor a ještě jednou velká gratulace k parádnímu výsledku!

Vytisknout

Diskuze: Stříbrné Krkonoše Kirniga s Bartošem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

rally krkonoše

Robert Čonka si v Krkonoších vyjel vítězství

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud