Bezpečnost diváků je hlavním cílem Rally Bohemia

Petr Eliáš, 8. července 2013, 13:51 Google+

Bezpečnostní opatření při nadcházející 40. Rally Bohemia budou velmi důkladná, ale rally chce zůstat přátelská pro diváky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally bohemia

rally bohemia | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

40. Rally Bohemia je jednou z nejvýznamnějších automobilových soutěží ve středoevropském regionu a k rychlostním zkouškám této slavné rally se každoročně sjede několik desítek tisíc diváků. Pořadatelé pro ně připravili množství diváckých míst, která jsou zvolena zejména s ohledem na bezpečnost diváků. Mimo tato divácká místa bude ale pohyb diváků citelně omezen nebo úplně zakázán.

Rally jako každá motoristická disciplína prochází vývojem a i zde muselo nezbytně dojít ke zvýšeným bezpečnostním opatřením. Pořadatelé 40. Rally Bohemia například poprvé v novodobé historii použili na trati této rally zpomalovací retardéry, které sníží aktuální rychlost ve vybraných nebezpečných místech. Na jejich výběru pořadatelé spolupracovali s Asociací Jezdců Rally a bezpečnostním delegátem Václavem Filipem. Retardéry také sníží nájezdovou rychlost do některých obcí a zpomalí též příjezd do vybraných diváckých míst, kam by jinak soutěžní vůz brzdil z maximální rychlosti.

Na trati každé rychlostní zkoušky ale budou vytvořena divácká místa, z nichž bude možné sledovat soutěžní vozy z bezpečné vzdálenosti. Na mnoha místech bude možné stát na vyvýšeném místě i v blízkosti tratě, sledovat závodní automobil ze vzdálenosti několika metrů, a být přitom na bezpečném místě. Diváci jsou na Rally Bohemia samozřejmě vítáni a jistě si vyberou z nabídky atraktivních diváckých míst.

I přes všechna bezpečnostní opatření ale platí, že rally je nesmírně atraktivní sport, který ale může být pro všechny účastníky nebezpečný. Pořadatel důrazně žádá diváky, aby se pohybovali zejména ve vymezených diváckých prostorech a v žádném případě nevstupovali do prostorů, které jsou označené jako zakázané. Jedná se zejména o místa blízko tratě nebo pod její úrovní, místa na vnější i vnitřní straně zatáček v blízkosti RZ. Zvýšenou pozornost musí diváci věnovat v místech, kde vozy dosahují vysokých rychlostí a zejména za horizonty na trati rychlostní zkoušky.

Na bezpečnost na trati 40. Rally Bohemia bude dohlížet přes 1 500 pořadatelů této soutěže včetně traťových a bezpečnostních komisařů. V bezpečnostním vozidle s označením SAFETY, které trať rychlostních zkoušek projede před startovním polem, bude sedět zkušený rally jezdec a několikanásobný mistr České republiky v rally pan Ladislav Křeček, jehož autorita by měla pomoci usměrnit případně nevhodně stojící diváky.

Seznamte se prosím s diváckými místy 40. Rally Bohemia, která najdete na www.rallybohemia.cz a v oficiálním programu a současně věnujte pozornost bezpečnostním pokynům, které jsou zde také uvedeny. Dbejte pokynů pořadatele a přispějte sami svojí kázní k hladkému průběhu 40. Rally Bohemia. Další informace o 40. Rally Bohemia najdete na stránkách www.rallybohemia.cz. Sledujte také oficiální Facebook profil na www.facebook.com/rallybohemia.

Vytisknout

Diskuze: Bezpečnost diváků je hlavním cílem Rally Bohemia

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally valašská

Valašskou rally vyhrál Martin Vlček na fabii WRC

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud