Martin Búš: Se Subaru na otočku do Srbska

Barbora Vebrová, 30. července 2013, 20:14 Google+

Po nezdařilé Rally Hustopeče, kde Martin Búš s Jirkou Hovorkou odstoupili na technickou závadu nového motoru, se team ROTO Plzeň společně s Martinem Búšem vydal na populární Rally Bohemia.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford Fiesta R5

Ford Fiesta R5 | foto: Josef Vyšata, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Hlavním cílem této soutěže, bylo sbírat zkušenosti na suchém povrchu, na kterém posádka s vozem subaru startovala poprvé a dokončit soutěž až do cíle. Na sedadlo spolujezdce v okolí Mladé Boleslavi usednul Martin Knajzl. „S Martinem jsme se domluvili, protože Jirka Hovorka zde jel s Richardem Kirnigem. Využil jsem této spolupráce k získání nových zkušeností. Během závodu jsem se dozvěděl mnoho užitečných věcí, za což Martinovi Knajzlovi patří velké dík,“ uvedl důvod změny spolujezdce Martin Búš. Závodit se začalo už v pátek a cíl byl v neděli odpoledne. Po celou dobu závodu provázelo posádky krásné počasí. „Chvíli nám s Martinem trvalo, než jsme se sehráli, ale pak už to bylo dobré. V sobotu jsem zkoušel měkkou i suchou sadu světových pneumatik, které jsme měli koupené ještě na předchozí závody. V neděli jsme zvolili nové Evropské pneumatiky a podařilo se nám více zrychlit,“ popsal Martin Búš průběh závodu. Martin s Martinem si z bohemky nakonec odvezli 17. místo absolutního pořadí a bramborovou příčku ve třídě 3. „Výsledek by mohl být i lepší, pro nás je však důležité, že jsme po delší době spatřili cíl, získali zkušenosti se suchým povrchem a máme porovnání tří typů pneumatik na tomto povrchu,“ řekl v cíli dvaatřicetiletý pilot.

Protože na bohemce technika vydržela a nevyžadovala rozsáhlou přípravu team ROTO Plzeň s Martinem Búšem mohl potvrdit účast na závodě evropského poháru v Srbsku, který se jel hned týden po Rally Bohemia. Na Rally Serbia s Martinem odjel jeho otec Josef Búš, který po delší době usedl na místo spolujezdce. „Na přípravu jsme po Rally Bohemia měli jen jeden den a museli jsme hned vyrazit. Bylo to hodně na rychlo,“ popsal přípravy na zahraniční start Martin Búš. V pátek večer byla naplánována městská rychlostní zkouška, ale už při tréninku se kluci dozvěděli, že je tato speciálka zrušena kvůli policii. Posádky proto jen projeli přes rampu a odevzdaly vozy do uzavřeného parkoviště. „Startovní rampa v Srbském městě Užice, měla obrovskou atmosféru. Po příjezdu co centra města nás obklopili tisíce lidí, všichni se s námi chtěli fotografovat, rozdávali jsme jim podpisové karty, každý se na všechno vyptával,“ popsal atmosféru na startovní rampě Martin Búš. V sobotu ráno při výjezdu ze servisu čekalo na posádky nepříjemné překvapení. Pořadatelé jim sdělili, že jsou zrušeny první dvě rychlostní zkoušky a jedná se, co bude dál. Po hodině čekání se rozhodlo, že se závod ruší. Důvodem bylo to, že pořadatelé v pátek večer před závodem obdrželi od policie nové normy, které se týkaly většího zabezpečení. I přes to, že pořadatelé přes noc vše připravili, podle místní policie to bylo pozdě a závod musel být zrušen. „Je to velká škoda, mrzí mě to kvůli celému týmu, kterého stálo velké úsilí se v tak krátké době na závody připravit. Tratě zde byly krásné, hodně technické a celkem rychlé. Převládal zde kluzký asfalt, ale oproti Saturnusu ve Slovinsku byl všude, proto nemusel být tak moc zrádný. Pozitivum z těchto závodů je zkušenost se Srbskými obyvateli. Překvapilo nás, jak jsou zde ochotní lidé. Všichni se snaží být vstřícní a se vším pomoci. Bohužel jsme zde neodjeli ani jednu rychlostní zkoušku a jeli jsme domů,“ posmutněl si Martin Búš.

Vytisknout

Diskuze: Martin Búš: Se Subaru na otočku do Srbska

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ingrassia dostal svolení od lékařů: Může startovat ve Finsku

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud