V Krumlově Neumann vítězný, Matěna třetí

Miroslav Vebr, 25. května 2019, 21:45 Google+

Rally Český Krumlov má své neopakovatelné kouzlo. A když si na jejím konci odváží posádky poháry, je spokojenost na místě. Vlastimil Neumann letos ovládl historiky a Lukáš Matěna dojel třetí v produkčních vozech. Pouze Marka Vlčka zradila technika.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Český Krumlov (CZE)

Rally Český Krumlov (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Patnáct rychlostních zkoušek s více jak 161 ostrými kilometry rozdělenými do dvou etap, tak taková byla Rally Český Krumlov, třetí soutěž letošního mistrovství České republiky v rally. Do malebného Krumlova se sjeli soutěžící se soudobými vozy, ale také historici. Pořadatelé převzali do dvoudenního závodu 71 posádek se soudobými vozy a v kategorii historik se prezentovalo 28 dvojic. Otrokovický KIT Racing přivezl na Českokrumlovsko tři soutěžní speciály. V kategorii historik patřil k největším favoritům Vlastimil Neumann, jenž opět vsadil na osvědčený vůz Ford Escort RS Cosworth a spolujezdce Martina Hlavatého. Moravská dvojice si v závodě počínala suverénně. V první etapě dokázala sedmkrát zajet nejrychlejší čas kategorie a na své nejbližší pronásledovatele najela téměř dvouminutový náskok. Pouze na RZ 2 Rožmitál si Vlastík s Martinem trochu více „potykali“ s retardérem, za což nafasovali pět vteřin penalizace, ale ani tato drobná kolize na výsledku nic nezměnila. V sobotní etapě zaznamenala posádka dalších šest nejrychlejších časů, a i díky nim mohla v Jelení oboře převzít poháry za absolutní vítězství v kategorii historik a kategorii 5. Vítězství patří Vlastimilu Neumannovi a Martinu Hlavatému i ve třídě F/7. „Když jsme startovali před třemi týdny na Vltavě, byla tam kvalitní konkurence soupeřů, se kterými jsme se mohli porovnávat. Toto nám v Krumlově v kategorii historik poněkud chybělo, a tak jsme se ohlíželi na časy, kterých dosahovali jezdci v hlavní klasifikaci. Z tohoto pohledu by konečné 18. místo nebylo vůbec špatné. Z fungování na Krumlovsku mám velkou radost – tým pracoval perfektně a rovněž auto šlapalo, jak mělo. Již nyní se velmi těším na další závody, kterými budou sprint ve Vyškově a posléze Rally Bohemia. A co se přihodilo v retardéru? Jsem skálopevně přesvědčený, že za kontakt může „Hlava“, neboť autem jsme škrtli jeho, tedy pravou stranou,“ poodhalil s úsměvem ve tváři zákulisí drobného incidentu Vlastimil Neumann.

Dva vozy Mitsubishi Lancer EVO IX z otrokovických dílen zasáhly do bojů v hlavním závodě ve třídě 3. Produkčních vozů se sešlo na startu hned deset a Lukáš Matěna s Pavlem Zalabákem chtěli bojovat o místa nejvyšší. To se jim v páteční etapě i dařilo a první polovinu rally zakončili na průběžné stříbrné příčce ve třídě s odstupem 35 vteřin na vedoucí posádku. V 10. RZ ale chyboval průběžný lídr třídy Martin Šikl a vedle penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly si připsal i půlminutovou penalizaci za nesprávně projetý retardér, čímž se Lukáš Matěna dostal za záda soupeře na pouhé 3,4 vteřiny. Královéhradečáka to pochopitelně vyburcovalo k útoku. O výsledku ale rozhodl pomalý defekt na 13. RZ, kde Lukáš s Pavlem ztratili na Šikla více jak půlminutu a ve výsledcích se propadli na třetí příčku ve třídě 3. Na závěr rally si udělala posádka KIT Racingu radost, když zajela nejrychlejší čas třídy na RZ Rožmberk. „Letošní Krumlov pro nás připravil změnu v podobě počasí, jež nebylo tak dramatické, jak tady bývá zvykem. Novinkou pro nás bylo i auto, které nám skvěle připravil KIT Racing jako náhradu za poškozené ze Šumavy. Seznámení proběhlo rychle a páteční etapu jsme odjeli osmi druhými časy za skvěle jedoucím Martinem Šiklem. Sobotní etapa začala obdobně, kdy se nám po několika druhých časech Martin svou chybou přiblížil na dosah několika vteřin, a tak jsme do poslední sekce vstupovali s velkým odhodláním vybojovat první místo. To se díky pomalému defektu hned na první erzetě v poslední sekci nepodařilo a po pětikilometrové jízdě na holém ráfku jsme se propadli na 3. pozici za Petra Hrobského. Gratulujeme Martinovi k prvnímu vítězství, které si za páteční tempo bezpochyby zaslouží a děkujeme teamu KIT Racing za perfektně připravené auto,“ nastínil průběh rally Lukáš Matěna. Dvojice Lukáš Matěna – Pavel Zalabák obsadila bronzový stupínek ve třídě 3 a v absolutní klasifikaci dokončila rally na pěkném 12. místě.

S druhým devítkovým lancerem startovala za Rentor racing v Českém Krumlově dvojice Marek Vlček – Tomáš Plachý. Pro Marka to byla opět zcela nová trať, a tak bylo hlavním cílem získávání zkušeností a poznatků. Pro posádku se ovšem ukázala už úvodní zkouška rally jako těžko překonatelný problém, když si postavila hlavu technika a Marek s Tomášem museli z rally odstoupit. Zpět naskočili do druhé etapy, aby naplnili cíl daný před soutěží. „Bohužel Krumlov měl smolný průběh. Hned při cestě na úvodní průjezd výstavištěm začalo auto stávkovat a bohužel mechanici v následném krátkém servisu rychle nenašli příčinu problému. Nakonec se auto dalo do ideální kondice pro druhou etapu, která byla cenná pro další získávání zkušeností. Proto škoda, že jsme se nesvezli už na prvních Malontech, druhý průjezd a moje malontská premiéra jen potvrdila kult a náročnost tohoto úseku," okomentoval krumlovský start Marek Vlček. Dalším startem dvojice stáje Rentor racing bude Rally Vyškov.

Vytisknout

Diskuze: V Krumlově Neumann vítězný, Matěna třetí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Český Krumlov (CZE)

Po malých krůčcích

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud