Traiva: Osmý díl ve znamení testování české špičky

RallyZone.cz, 29. října 2019, 12:27 Google+

Zdravíme fanoušky automobilových soutěží a ty posedlé rally především. Přichystali jsme pro Vás zprávu z již osmého závodu Traiva Rally Cupu 2019. Počasí nám přálo, když testovací polygon Tatry Truck v Kopřivnici byl zalit sluníčkem opožděného babího léta. Termín před vsetínskou rally k nám přilákal na testování několik předních českých posádek, které využili našeho poháru pro vypilování nastavení techniky a navrácení se zpět do soutěžního rytmu. Pojďme se společně podívat, jak si třicítka účastníků v tuto krásnou podzimní sobotu vedla.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Traiva RallyCup - říjen

Traiva RallyCup - říjen | foto: CzechRallyInsta

Sdílejte článek

Začneme jak jinak než u historických vozidel. Tito srdcaři do Kopřivnice zavítali v počtu čtyř. Pro Lubomíra Konšela s Ladou VFTS to byla v našem poháru nevydařená premiéra, když musel v páté rychlostní zkoušce odstoupit pro poruchu motoru. Po absenci v sedmém závodě k nám opět zavítal Jirka Vichta s Martinem Čmelem a jejich modrým broukem. Z tohoto závodu si odváží body a pohár za třetí místo. Minule si to u nás očíhnul, aby tentokrát vylepšil své umístění a zároveň potrénoval před posledním závodem rallysprint série. Řeč byla o Martninu Klepáčovi a jeho Peugeotu 205 GTi, jenž dokončil na druhém místě mezi historiky. Pepa Peřina se svým BMW E30 zajel stejný součet časů jako druhý Martin Klepáč. Avšak Pepa byl rychlejší již na první rychlostce, a tak bere body a pohár za první místo mezi historiky. Celkově se umístil na 16 příčce.

img-responsive

Traiva RallyCup - říjen | foto: CzechRallyInsta

Nyní se přesouváme mezi moderní vozy s jednou poháněnou nápravou. Do kategorie F2 se přihlásilo celkem 15 účastníků a dva nám odstoupili předčasně. Tím prvním odsoupivším byl Daniel Polášek. Ten se nevyhnul jezdecké chybě, když se v druhé rychlostce nešťastně opřel o svodidla a poškodil svou Hondu Civic. Další nevydařená premiéra se uskutečnila v podobě Jirky Pohlídala a jeho Renaultu Clio Sport. Na jednom z rozbitějších úseků čtvrté zkoušky bouchl spodní kryt motoru o olejovou vanu, značně ji poškodil, což znamenalo ztrátu oleje a následné odstoupení. Dravá jízda se nevyplatila Rostíkovi Kovařčíkovi. Přední část u své Felicie viditelně odlehčil kontakty s okolní krajinou, a tak není divu, že se tentokrát umístil jako třináctý. Svůj premiérovy start dotáhl do cíle Zdeněk Jelínek. Se svým Saxem VTS se umístil na dvanáctém místě v kategorii. Na jedenácté pozici ve dvoukolkách se umístila jediná ryze dámská posádka ve složení Lenka Kaločová a Silvie Dřímalová. S Renaultem Clio Sport hájí barvy týmu SK DER. Velmi dravě vodil po polygonu své BMW Daniel Konečný. Oproti minulému závodu si polepšil o čtyři příčky a dokončil jako desátý v kategorii F2. Při své premiéře v Traiva Rally Cupu dokončil na devátém místě Ondřej Tarina. Ten využívá služeb dieselového speciálu Seat Leon. Dominik Jakeš se postupně sžívá s Hondou Civic. Každým odjetým kilometrem zrychluje. V rámci kategorie si polepšil o tři příčky, když tentokrát dokončil na místě osmém. Štefan Jordanov se v našem poháru uvedl sedmým místem. Se svým BMW E36 Compact jel velmi svižně bez zbytečných časových ztrát. Z nedalekého Polska k nám zavítal další nováček cupu, který jezdí pod pseudonymem Pan Jarek. S Fiestou R2 startoval teprve podruhé, jel velmi čistě a využíval potenciálu vozu. Start posloužil jako test, který korunoval šestým místem mezi dvoukolkami.  Před Rally Vsetín se přijel po dlouhé pauze rozjet Petr Lukašík. S Peugeotem 208 R2 bude startovat i ve Vsetíně a přejeme hodně štěstí. Od nás z polygonu si odváží nejen páté místo. Čtvrtým místem si první příčku v hodnocení sezóny dvoukolek pojistil rychlík z Polska Sebastian Puzoň. Sebastian tentokrát předvedl soustředěný výkon bez zbytečných ztrát. Avšak o necelých deset sekund byl rychlejší Petr Lukašík. Kromě Peugeota si v Kopřivnici vyzkoušel také poslední evoluci Fordu Fiasta R2T od Sparrow racing. Test to byl úspěšný, neboť s Fiestou bere pohár a body za třetí místo mezi dvoukolkáři a odváží si také mnoho nových zkušeností.  Letos u nás potřetí a opět s jiným vozem, řeč je Rafalu Kreciohovi, který po Opelu a Peugeotu tentokrát přivezl rychlou Fiestu R2. Postupně se sžil s autem a propracoval na druhou příčku mezi dvoukolkami.  Ze sprintového mistrovství k nám zavítal také Adam Březík. Ten pojal svůj start jako testování a nastavování dvěstěosmičky před vsetínskou rally. Na té bude bojovat o celkové první místo v šampionátu. U nás natestoval na výbornou, když dvoukolky vyhrál a celkově se umístil na osmém místě.

img-responsive

Traiva RallyCup - říjen | foto: CzechRallyInsta

Nyní se dostáváme mezi velká auta skupin N4 a F4. Zde odstoupil pouze jeden jezdec. Byl jím Silvero na teamové Impreze 22b zapsané do skupiny N4. Silvero s tímto vozem odstoupil po první rundě pro poruchu spojky.  Body za šesté místo mezi enky si tentokrát odváží Pert Mikuláštík. Jeho jezdecký projev je velmi pohledný, když u své Imprezy GT neváhá zatáhnout za ruční brzdu a zatáčku vykroužit dveřmi napřed. Poprvé se u nás předvedl i Ondřej Smetana. Pro svou premiéru u nás si vybral Mitsubishi Lancer Evo IX. Úspěšně absolvoval celou trať a odváží si páté místo ve skupině N. Zbyněk Šantavý startoval zatím na všech pohárových závodech, tentokrát v rámci hodnocení skupiny zajel nejlepší výsledek, když si odváží čtvrté místo. Dalším soutěžícím, který má odjety všechny závody je Radek Fiala, tradičně na Lanceru desáté evoluce. V rámci hodnocení skupiny N mu patřilo třetí místo a celkově se umístil na místě sedmém. Od pátého závodu můžeme na tratích Traiva Rally Cupu vídat také Vladimíra Odehnala s Imprezou STi N12 v barvách GT2 Motorsport. Tentokrát zajel výborně a vybojoval druhou příčku mezi enky a umístil se jako šestý v absolutní klasifikaci. Traiva Rally Cup získal dalšího pravidelného účastníka v podobě Lubomíra Světínského a další Imprezy STi N12. Jezdí velmi rychle a přesně, a tak není divu, že opět bere zlato v kategorii N a bronz v absolutní klasifikaci. Mezi nejrychlejšími vozy kategorie F4 bere pomyslnou bramboru Lukáš Pondělíček. Zvlašť poslední rundu si užíval a dal řádně pokouřit všem pneumatikám na jeho krásné Fabii S2000. Pohár a body za třetí místo mezi speciály F4 a čtvrté absolutně putuje do rukou organizátora Traiva Rally Cupu Silvestra Mikuláštíka. Ten využívá služeb Imprezy WRC. Druhé místo absolutně i v kategorii F4 tentokrát patří Martinu Březíkovi na Škodě Fabii R5, když zaostal za prvním o pouhých 5 sekund. Martin si k nám odskočil na test před posledním podnikem Rallysprint série. Nejrychlejším jezdcem osmého dílu Traiva Rally Cupu 2019 se stal Roman Odložilík. Svou Fabii R5 převlékl do červených barev Calrson, v kterých odjede vybrané soutěže zbytku sezóny. Roman využil svůj start jako test na Rally Košice, kde se umístil na výborné bronzové příčce.

Devátý díl Traiva Rally Cupu 2019  se uskuteční  v sobotu 16. listopadu opět na testovacím polygonu Tatra Truck v Kopřivnici. Zveme všechny nadšence, které baví rally a věříme, že se u nás opět ukáže špička českého mistrovství. Děkujeme všem členům organizačního týmu za odvedenou práci, jezdcům děkujeme za předvedené výkony a gratulujeme k jejich umístění. Loučíme se s Vámi mottem našeho cupu GO Hard or GO Home. V listopadu naviděnou.

Výsledky:

https://www.ewrc-results.com/final/60981-traiva-rallycup-koprivnice-viii-2019/

Martin Bill

Vytisknout

Diskuze: Traiva: Osmý díl ve znamení testování české špičky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Košice (SVK)

RUFA SPORT Team získal titul prvých vicemajstrov v rally

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud