Rally de France - Tour de Corse: Preview

Tomáš Urban, 8. října 2008, 21:25 Google+

RALLY DE FRANCE - TOUR DE CORSE; PREVIEW: Další asfaltový podnik je právě přede dveřmi. Celý kolotoč se posunul východněji. Hostitelem je francouzský ostrov Korsika.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: www.rallyedefrance.com

Sdílejte článek

Malebný francouzský ostrov Korsika se na téměř týden, když spočítáme i tréninky na soutěž samotnou, stane hostitelem soutěže s centrem v Ajjacciu.

Bude se závodit v hornatém terénu, na užších ale kvalitních asfaltových cestách. Opět je zde velmi agresivní povrch a hlavně se střídá rozbitý asfalt s novým. Pokud bude pršet tak povrch bude hodně klouzat. Opět se zde mohutně využívá zkracování zatáček, takže druhé průjezdy budou opět vytahané nečistoty. Předpověď počasí  skýtá jasné nebo polojasné počasí a teploty 19 - 24 stupňů, takže ideální.

Místopis

Korsika je čtvrtým největším ostrovem ve Středozemním moři. Má rozlohu 8600 čtverečních kilometrů. Spadá pod správu Francie. Ostrov je dlouhý 183 km, 80 km je široký. Žije zde 260 tis. Obyvatel. Tradiční je účast českých fanoušků, jelikož je to pouhých Vždyť z Brna je to jen 1222 km a sedmnáct hodin jízdy. Úředním jazykem je francouzština. Hovoří se zde italsky a korsicky, což je jakýsi místní derivát italštiny. Ostrov má mnoho památek spojených  s Napoleonem Bonaparte, který se v Ajjacciu narodil. Tento ostrov se může pyšnit nádhernou přírodou, čistým mořem a nádhernými plážemi.

Trať

Soutěž začíná tradičně shakedownem, který je západně od centra soutěže, jeho trať měří 6,1 km. V 18.00 je v plánu slavnostní start soutěže v Ajacciu.

Páteční etapa startuje v půl deváté ráno. Na soutěžící čeká šest rychlostních zkoušek na třech úsecích. Nejdelší zkouška měří 27,72 km a je třetí v pořadí. Zde zůstala stejná pouze ona třetí rychlostní zkouška, ostatní dva úseky jsou nové. Cíl etapy je v 21:20

Sobotní etapa startuje 07:45. Posádky čeká opět šest rychlostních zkoušek na třech úsecích severně od Ajaccia. Opět zůstala jedna rychlostka z loňska a dva úseky jsou nové. Nejdelší RZ dne má 25 km. Etapa měří 122 km.

V neděli čekají na soutěžící už jen čtyři testy na dvou úsecích. První z nich se jede v obráceném směru oproti loňska druhá je víceméně stejná. Nejdelší z nich má téměř 32 km. Vítěze soutěže budeme znát v neděli ve 14:48.

Česká účast

Vedle Martina Prokopa se na středomořském ostrově představí i další tři jezdci. Bude to Ludvík Otto, Antonín Tlusťák a Jaromír Tomaštík. A chybět nebude ani český vůz, Francois Maestracci bude startovat s Škodou Fábií N1.

JWRC

Na své domácí soutěži bude startoval Francouz Ogier. Pojede zde i dalších 16 vozů spadajících do této kategorie a samozřejmě zde pojede Martin Prokop, který triumfoval ve Španělsku.

Favorité

Dvě ze čtyř továrních týmů pojedou se třemi vozy. Subaru opět nasadí Tirabassiho, ve Fordu jede Khalid Al Quassimi. Celkově je přihlášeno 104 posádek. Vypadá to na účast 20 vozů WRC.

V týmu Ford jedou Hirvonen a Duval. Latvala a Wilson jedou za Stobart. Munchi´s Ford bude reprezentovat Henning Solberg  a Barry Clark. Sestava Suzuki se nemění, stejně jako Subaru a Citroen. Se soukromými Imprezami WRC jedou Ostberg a Gareth Jones. Na startu nebudou chybět ani Aava a Rautenbach s Citroeny a také Mikkelsen s Fordem.

Domácí francouzští jezdci se také nebudou chtít nechat zahanbit. Z výčtu je třeba Valliccioni s Peugeotem 307 WRC, Patrona s Imrezou WRC a také Micheli s Xsarou WRC. S Cliem R3 jede syn slavného soutěžáka Mathieu Biasion.

Časový harmonogram
Mapy rychlostních zkoušek
Seznam přihlášených
Vytisknout

Diskuze: Rally de France - Tour de Corse: Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Loeb: Na Korsice je více zatáček

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud