Vodafone Rali de Portugal 2009: Preview

Tomáš Urban, 1. dubna 2009, 12:00 Google+

Čtvrtý podnik mistrovství světa v rally se jede už o víkendu v Portugalsku. Pojďme se podívat, co nás čeká.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Latvala, Jari-Matti

Latvala, Jari-Matti | foto: Stobart Motorsport

Sdílejte článek

V Portugalsku se pojedou všechny kategorie MS tedy jak vozy WRC tak i produkční vozy a junioři. Legendární portugalská soutěž na dlouhých pět let z MS vypadla, ale v loňské sezóně byla součástí hodnotného seriálu IRC. Loni dlouho vedl místní jezdec Bruno Magalhaes. Ale z první místa se dostal mimo trať a vítězství spadlo do klína Lucy Rossetiho. Druhý byl  Jan Kopecký

Místopis
Historie toho evropského státu sáhá hluboko do starověku. Vystřídali se zde mnozí z tehdejších národů, až zde zbyli Portugalci. Ve středověku se proslavili svými zámořskými objevy. Země byla od roku 1128 hrabstvím, které v roce 1139 přešlo v království. Dnes je to samo sebou republika s hlavním městem Lisabonem. Měna je zde euro. Země má 10,8 mil obyvatel.  Země je poměrně hornatá, nejvyšší vrchol má 2351 m. Správně je země členěna na 18 distriktů a dvě autonomie Azory a Madeira. Soutěž má centrum ve městě Algarve v regionu Faro.


Trať
Po poněkud pomalých šotolinách na Kypru se nyní bude jednat o klasické rychlejší vložky na šotolině. Zdejší šotolina je charakteristická poměrně silnou vrstvovou písku, pod kterým je velmi pevný podklad, což doslova sžírá gumy. Ve výhodě bude ten jezdec, který si gumy dokáže pošetřit.

Servisní areál se nachází ve městě Algarve na místním stadioně. Je to zhruba osm kilometrů od hlavního města distriktu Faro.

Ve čtvrtek je na programu pětikilometrový shakedown ve Vale de Judeu, což je 12 km od Algarve. Ještě ve čtvrtek je na program první RZ na stadionu Algarve. V pátek a v sobotu jedou vždy dva průjezdy třemi testy, které vždy mají něco okolo dvaceti kilometrů.  V sobotu je systém stejný, jen na jiných testech.  V neděli se jedou dvakrát dva testy a celý závod se zakončí speciálkou opět na stadionu Algarve.  Nejdelší rychlostní zkouška se jede v sobotu a má 27 km.

Česká účast
Letošní Portugalská rally  bude mít poměrně mnoho českých jezdců. Se startovním čísle 131 pojedou s Lancerem deváté evoluce stálí účastníci PWRC Martin Prokop s Janem Tománkem.  Startovní číslo 144 mají také účastníci PWRC Jaromír Tarabus a na sedadle spolujezdce netradičně Filip Schovánek. Závodním náčiním jim bude Fiat Punto S2000.

Jako první podnik pod hlavičkou Pirelli Star Drivers pojedou s Lancerem desáté evoluce Martin Semerád s Bohoušem Ceplechou a mají startovní číslo 64.

Netradičními účastníky a posádka plnící si sen je Josef Peták  s Alenou Benešovou, mají startovní číslo 85. A hned za nimi Michael Honda s Lydií Vičíkovou. Obě posádky pojedou s Citroeny C2 S1600, které jsou patrně z dílny Martina Prokopa.

Favorité
Opět se bude rozhodovat mezi duem Loeb – Hirvonen. Pokud bude spolehlivý i Latvala tak může zasáhnout i ten. Překvapit může Petter Solberg.  Tajným černým koněm soutěže je se Subaru WRC jedoucí navrátilec Marcus Gronholm.

V Portugalsku také startuje Mads Ostberg, Merkstejnové, Frederico Villarga a oba Kuipersové.

Sledujte s námi opět online článek se zpravodajstvím ze soutěže.


Mapy rychlostních zkoušek
Seznam přihlášených
Časový harmonogram

Vytisknout

Diskuze: Vodafone Rali de Portugal 2009: Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Loga

Desátý podnik letošního WRC bude v České Republice

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud