Jak se vyvinul šampionát IRC?

iM2, 23. listopadu 2010, 00:01 Google+

ÚVAHA; Šampionát IRC už existuje pár let. Jeho první sezona se datuje do roku 2006, to se však jeli pouze čtyři soutěže. Mistrem se stal Giandomenico Basso. Pojďme se zamyslet nad tím, jak se šampionát od doby svého vzniku změnil.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Basso, Giandomenico

Basso, Giandomenico | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Opravdový boom šampionátu začal o rok později, v roce 2007, kdy se aktivně zapojily dvě značky (Peugeot a Fiat). Právě v tomto roce jezdil za tovární tým Fiatu Andreas Navarra, který v současnosti v šampionátu již bohužel nestartuje. Navarra obsadil se ziskem 32 bodů (vítězství na rally v Keni) celkově 3. místo v hodnocení jezdců. Fiat ho po roce vyměnil za velmi rychlého Bassa a Navarra se vrátil do italského národního šampionátu, ve kterém působí do dnes.

Letos se do IRC na Rally San Remo po více než třech letech na skok vrátil. Proto je právě on vhodnou osobou, pro poměření výkonnostního rozdílu mezi začátkem šampionátu a jeho současností. Takže jaký byl výsledek tohoto Itala v San Remu? Navarra obsadil 15. místo se ztrátou více než 6 minut.

Letos se Navarra dostal stova na 15. místo,


Pochopitelně, že neměl jako v roce 2007 k dispozici tovární auto, jenže určitě se nedá říct, že by jeho Fiesta byla nekonkurenceschopná. Jen dodejme, že jeho ztráta nebyla rozhodně způsobena nějakým defektem nebo problémy s vozem (alespoň podle dostupných informací). Nejlepší čas, který Andreas zajel, byl 6. místo na RZ9.

 

...v roce 2007 bojoval o stupně vítězů.


Co to tedy o úrovni šampionátu IRC značí? Úroveň jezdců startujících v tomto mistrovství roste každým rokem a také vozy se zlepšují soutěž od soutěže. Zatímco na začátku si mohl Fiat dovolit držet ve svém týmu nekonkurenceschopného Aléna dlouhé dva roky, teď by to bylo nemyslitelné. Můžeme být proto hrdí na to, že právě značka Škoda vyhrála letos IRC.

 

Vytisknout

Diskuze: Jak se vyvinul šampionát IRC?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Škoda Fabia S2000

Hänninen: Budoucnost je stále ještě otevřená

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud