Volkswagen vstupuje do WRC

iAdam, 10. března 2011, 16:20 Google+

Mluví se o tom jako o jasné záležitosti. Volkswagen stupuje do mistrovství světa a ještě tento měsíc by Němci chtěli představit svůj program v motorsportu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Al-Attiyah, Nasser - Gottschalk, Timo

Al-Attiyah, Nasser - Gottschalk, Timo | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Změna pravidel ve vozech WRC se zřejmě vydařila, a to pořádně. Ke skomírající konkurenci dvou továrních týmů se nedávno přidalo Mini, nyní se očekává oficiální potvrzení vstupu další automobilky. Bude jí Volkswagen a svoje plány by měl představit již na rally v Portugalsku.

Magazín Autosport uvádí, že německá automobilka má stranou odloženo sto milionů eur na program v mistrovství světa v rally, který by měl odstartovat v roce 2012. Autosport také odhalil, že se Němci snažili, zřejmě však neúspěšně, získat Sebastiena Loeba.

Svoji sílu ukazuje nyní VW na Rally Dakar. Po třech vítězstvích v řadě zřejmě přichází změna...

Horkým kandidátem na sedačku je však také Petter Solberg, kterému se pozice soukromníka zrovna moc nezamlouvá a zde by pro něj byla velká šance, dostat se opět na vrchol. Odhaduje se, že velkou roli by v projektu měl hrát Carlos Sainz, jako hlavní inženýr by mohl figurovat Francois-Xavier Demaison.

Již nyní by se měly dojednávat první dohody se subdodavateli a jako základ vozu WRC by měl posloužit model Polo. První nasazení by mělo být plánováno na rok 2012, kompletní program  WRC tým absolvovuje následující rok. Času tedy není na rozdávání a první funkční testy by se tak měli odehrát maximálně do letošního podzimu.

Volkswagen Polo, předpokládaný základ nového vozu WRC; foto: autoroad.cz


A co si o tom myslí současné týmy v mistrovství světa? Volkswagen je velmi silná automobilka, který dokáže plnit svoje plány. Velmi působivě to ukazuje poslední roky na Dakaru. Minimálně u Citroenu si s tím však těžkou hlavu nedělají. Velké peníze přece samy o sobě dobrý tým vybudovat nemusí.

"To stejné udělali na Dakaru, a Mitsubishi vyhráli i skoro bez peněz. A nezapomínejte, že Mitsubishi bylo také červené!" říká Quesnel. "Nedělám si s tím těžkou hlavu, je to způsob, jakým Němci umí pracovat. Je to dobré z pohledu sportu a šampionátu."

Mírné zklamání tak může tato novinka vyvolat v českých fanoušcích. Po velmi úspěšném nasazení továrního týmu do IRC s Fabií S2000 se spekulovalo o návratu české automobilky do WRC. Toto však bylo spíše zbožným přáním, než reálným snem. Pokud VW svůj vůz WRC opravdu postaví, je prakticky jasné, že Škodě se ke stavbě Fabie 1,6T WRC definitivně zavřou vrátka...

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen vstupuje do WRC

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Kopecký, Jan - Starý, Petr

Škoda Motorsport se představí v letošním Mezinárodním Mistrovství České…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud