Toyota potvrdila zájem o MS v automobilových soutěžích

iM2, 5. prosince 2013, 15:01 Google+

AKTUALIZACE: Zástupci francouzského serveru AUTOhebdo.fr mluvili se zástupci značky Toyota, kteří jim potvrdil jejich zájem o MS v automobilových soutěžích.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Macek, Karel

Macek, Karel | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Minulý víkend se jel závod WEC (vytrvalostní mistrovství prototypů) v Bahrajnu. Toyota zde měří síli s Audi a poslednímu závodu sezony byl přítomen i Rob Leupen, šéf TMG (Toyota Motorsport GmbH). Ten se nechal slyšet, že značka vážně uvažuje o návratu do WRC. 

"Přemýšlíme o tom," říká Holanďan pro AUTOhebdo. "Pokud by k tomu došlo, bylo by to nejdříve v roce 2016." Největší výrobce vozů na světě, Toyota, by našla uplatnění ve světě motorsportu pro svůj nový 1,6l turbo globální motor, který byl představen na konci srpna.

Mezitím se v italských médiích objevily spekulace, že by Toytota mohla ke vstupu do WRC využít některý z italských týmů - mluvilo se o Motorsport Italii (nasazovalo doposud Mini John Cooper Works WRC) nebo Procaru. Italové dokonce psali o tom, že by v jednom z týmů mohl probíhat vývoj speciálu. To je ovšem vzhledem k rozsáhlému komplexu TMG v Německu značně nepravděpodobné.

AKTUALIZACE: Podle dalších informací se měli zástupci Toyoty pozorně prostudovat změny v MS od roku 2014. Testy nového auta by mohly začít na jaře 2014. Japonci by se potřebovali seznámit hlavně s novým motorem, protože jak postavit vůz WRC již z minulostí znají. Testovací program by mohl probíhat ve spolupráci s Motorsport Italia, která nasazovala tovární Mini v roce 2012. Vývoj by ale měl probíhat v Kolíně.

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v dubnu. První kompletní sezonou by pak mohl měl být rok 2016, v roce 2015 by byly možné testovací starty na vybraných soutěžích. Podle informací Autocaru dokonce chtějí v Německu postavit 'mulu' závodního vozu, na které si zjistí potenciál modelu Yaris pro stavbu WRC.

Vytisknout

Diskuze: Toyota potvrdila zájem o MS v automobilových soutěžích

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Kopecký, Jan - Starý, Petr

ŠKODA vyvine do roku 2015 soutěžní vůz Fabia R 5

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud