Fiesta RRC mi připomíná Focus WRC, míní Wilson

iM2, 15. července 2011, 20:59 Google+

Minulý týden představil M-Sport Fiestu RRC veřejnosti. Jedná se o vůz odvozený od WRC, který má vlastně menší zadní přítlačné křídlo a menší restriktor. Je stvořen pro starty v národních šampionátech, ve kterých vozy WRC startovat nesmějí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wilson, Matthew - Martin, Scott

Wilson, Matthew - Martin, Scott | foto: Stobart Motorsport

Sdílejte článek

Zkratka RRC není pouze náhodná, ale zkrývá název "Regional Rally Car". Fiesta RRC je po Mini S2000 1,6T dalším vozem nových S2000. Vůz je odvozen od současného WRC, má zredukovanou aerodynamiku (hlavně menší zadní křídlo - stejné jako na Fiestě S2000) a menší restriktor (30mm). Auto je určeno pro starty v národních šampionátech, kde nová WRC startovat nesmějí.

"V RRC se vlastně střetávají dva vozy. Auto je vyvinuto pro národní šampionáty, ale také pro země jako je Belgie, kde se smí jezdit s většími křídly a restriktory. Pokud se tedy účastník tamějšího šampionátu rozhodne startovat v soutěži ME jako je třeba Ypres, tak vůz celkem jednoduše přestaví do specifikace RRC," popisuje výhody nového vozu testovací jezdec a jezdec týmu Stobart, Matthew Wilson. 

Zmenšení restriktoru ubralo motoru asi 50 koňských sil a postaralo se o jinou charakteristiku čtyřválcového pohonného ústrojí. "Když jedu s RRC, tak mi to připomíná starý Ford Focus WRC. Jezdí se totiž v nižších otáčkách. Nová WRC se točí asi do 8 500 otáček, zatímco Fiesta RRC jezdí zhruba kolem 6 000 otáček."

I přes snížený výkon má ale Wilson z Fiesty RRC dobrý pocit a ježdění si užíval: "Skoro si ani nevšimnete, že je auto slabší. Jistě, v některých místech cítíte, že má meší restriktor, ale zase na druhou stranu je to hezky vyvážené auto."

Jak dobře technici M-Sportu na voze zapracovali se brzy ukáže. Na konci měsíce totiž by totiž měl na Fiestu RRC čekat v Polsku první start, ten ale není jistý, a tak s jistotou můžeme říct, že pojede v Polsku na Rajdu Rzeszowski v srpnu. 

Vytisknout

Diskuze: Fiesta RRC mi připomíná Focus WRC, míní Wilson

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Pondělíček, Lukáš

Lukáš Pondělíček na Vysočině s Cliem R3

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud