Hirvonen odchází k Citroënu!

iM2, 16. listopadu 2011, 19:48 Google+

Mikko Hirvonen bude novým týmovým kolegou Sébastiena Loeba. To dnes oficiálně potvrdil Citroën. Fin nahradí Sébastiena Ogiera, který tým může opustit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko

Hirvonen, Mikko | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Fámy jsou již minulostí, teď je to konečně oficiální: Sébastien Ogier může předčasně opustit Citroën. Na jeho místo přichází Mikko Hirvonen, který svoji smlouvu s Fordem neprodloužil. "Na Mikka se těšíme. V posledních čtyřech letech byl naším nejtěžším konkurentem a jsme napjati ze společné budoucnosti. Mikko je velmi talentovaný a jeho stabilnost nám pomůže v boji o titul mezi konstruktéry," říká šéf Citroënu, Olivier Quesnel.

Pro Hirvonena i Citroën nová spolupráce přináší hodně předností. Fin je znám jako loajální týmový hráč, který by ve srovnání s Ogierem mohl bez problémů plnit týmovou roli u Francouzů. Mikko se na druhou stranu může těšit z dalšího roku v továrním kokpitu. "Mikka znám hodně dlouho a myslím, že to bude dobře fungovat. Uvidíme, možná budeme bojovat jeden proti druhému," říká Loeb. Mikko k tomu dodává: "Po více jak 100 startech v MS je teď čas na novou výzvu. Spolupracovat s Fordem a M-Sportem bylo skvělé, ale teď nás čekají nové úkoly."

Hirvonen ve Fordu... 

Kam bude směřovat cesta Sébastiena Ogiera, zůstává prozatím nejasné. Vzhledem k tomu, že Ford o svém programu na rok 2012 zatím nerozhodl, tak by mohl nastat případ, že M-Sport pojede jako poloprivátní tým. Jestli by si pak mohl dovolit platit Ogiera, je nejasné. Faktem je, že Francouz chce každopádně zůstat ve WRC, aby mohl bojovat s Loebem o titul. Mohl by také chtít s Fordem, případně M-Spotem, být smluvně vázán pouze na rok, protože v pozadí je Volkswagen s jeho velkým budgetem. Každopádně wolfsburgští nebudou schopni na příští rok Ogierovi nabídnout auto. Takže až od roku 2013 by mohl začít hon na Loeba v Polu R WRC.

Ogier v Citroënu...Tak to bylo letos, bude to příští rok naopak? 

Pro šéfa Citroënu, Quesnela, je odchod Ogiera od také osobní porážkou. Chtěl si v Ogierovi vypěstovat nástupce Seba Loeba, který neustále koketoval s možností ukončení kariéry. Ogier však během sezony začal Loebovi až moc šlapat na paty. Poté, co FIA od roku 2012 změnila pořadí startujících do jednotlivých RZ a tím zklidnila nelibost Loeba, si vyjednal novou smlouvu u Citroënu na dva roky. O jeho služby se ucházelo také VW, a tak mu Citroën nechal ve smlouvě více volnosti a také ho určil jako jasnou týmovou jedničku. V důsledku toho odchází Ogier. "Citroën si ho vychoval, napřed v JWRC, pak v juniorce Citroënu a později v továrním týmu. Měl silnou sezonu, když vyhrál pět soutěží a celkově byl třetí," říká Quesnel. Také Loeb má k Ogierovi respekt: "Byl nejsilnějším týmovým kolegou, kterého jsem kdy měl. Napětí mezi námi nebylo tak velké, mohli jsme si vzájemně podívat do očí."

Vytisknout

Diskuze: Hirvonen odchází k Citroënu!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Ford: Latvala je příštím šampiónem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud