Rally San Remo: Nevyhrál ten nejrychlejší - Bouffier, ale ten nejspolehlivější - Basso

iM2, 13. října 2013, 18:21 Google+

Asfaltová soutěž v horách nad známým středomořským letoviskem San Remo hostila předposlední soutěž seriálu ERC. Už jistý mistr světa, Jan Kopecký, se na start sice nepostavil, tovární tým Škoda Motorsport do Itálie vyslal namísto něj Esapekku Lappiho. Z vítězství se po zajímavém průběhu soutěže radoval Giandomenico Basso.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Basso, Giandomenico

Basso, Giandomenico | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

I. etapa:

Soutěž začínala v pátek odpoledne pěticí rychlostních testů. Úvod vyšel nejlépe v ERC sporadicky startujícímu Bryanu Bouffierovi. Francouz, který slavil několik titulů v Polsku, sehnal potřebný rozpočet na start s Peugeotem 207 S2000 a po dvou zkouškách (RZ 1 vyhrál, RZ2 vyhrál Scandola s Fabii S2000) byl na čele. Hned za ním byla trojice domácích jezdců v pořadí Scandola, Andreucci (ještě jednou se vrátil z Peugeotu 208 R2 do 207 S2000) a Basso (Peugeot).

Jenže ve vedení dlouho testovací jezdec Hyundaie Bouffier nevydržel. Na RZ3 měl špatně napsaný rozpis a v jedné z rychlejších levých zatáček si musel pomoci ruční brzdou, která ale poslala záď 207 S2000 do svodidel. Bryan poškodil zavěšení a také dostal defekt. Zkoušku dokončil se ztrátou 1:10 min. Posádka po cíli RZ provedla provizorní opravu a zamířila do servisu.

Na čele byli v 6,8s poskládáni tři výše zmínění Italové (jen Andreucci přeskočil Scandolu). Sekundovat jim dokázal pouze Breen (+11,8s). Za ním následovali další dva Italové - Perico a Albertini. Tovární posádka Škody Motorsport, Esapekka Lappi/Janne Ferm, začala soutěž opatrně s cílem dojet do cíle. I proto ji po úvodních třech vložkách patřila 7. příčka.

Po servisu na startovní pole čekala dvojice vložek, které se jely za tmy. Bouffier nikoho nenechal na pochybách, kdo že je nejrychlejší a vyhrál úvodní vložku z této dvojice. Andreucci udržel vedení, ale za jeho záda se ale propracoval Basso, Scandola v noci nestačil. Ještě hůře ale dopadla RZ4 pro Craiga Breena, ten trefil jednu z četných zdí kolem trati a musel odstoupit.

Den završila RZ5, tu opanoval Andreucci a po první etapě šel spát s náskokem 16,2s na Bassa (2. v RZ5). Na čtvrtou příčku se [po propadu na 8.] již dokázal vrátit Bouffier. Pěkný 4. čas zajel Lappi, tomu patřilo 6. místo.

II. etapa:

V sobotu opět 'řádil' Bouffier, který vyhrál všechny tři měřené testy úseku dopoledního programu. Jestliže po pátku jeho ztráta na čelo byla přes minutu, v servisu už byl jen 17s za čelem. Z toho se mezitím vytratili Umberto Scandola (RZ6), kterého zradila technika - přehřál se mu motor a musel vzdát a Paolo Andreucci (RZ8), ten dostal defekt a kolo měnil na trati, jenže mezitím mu vychladly gumy a trefíl zídku. Italský multišampion ztratil 9 minut, ale mechanici dali jeho vůz v servisu do pořádku. Problémy jej ale mohou mrzet o to víc, že po RZ7 měl náskok na druhého Bassa už 25s.

Lappi vstupoval do závěrečné sekce ze 4. místa, což je by pro něj byl velmi slušný výsledek. V závěru se mělo rozhodnout mezi rychlejším Bouffierem a spolehlivým Bassem, který měl k dobru 17s. Proč spolehlivým? Považte, že bývalý tovární jezdec Abartu byl pokaždé s výjimkou RZ6 (to byl 5.) v TOP3 v jednotlivých rychlostních zkoškách!

Na RZ9 Ital zabral a Francouze porazil o 2,6s, jeho náskok povyskočil na 20s. RZ10 ale znamenala oplatu i s úroky, Bryan ji vyhrál o 13s a na čelo mu chybělo 7 vteřin. O všem měl rozhodnout poslední měřený test a také rozhodl. Bouffier dostal defekt, měnil kolo na trati a ztratil zhruba 2 minuty. Z vítězství se tak mohl radovat šťastný Giandomenico Basso.

Závěr byl pro české fanoušky opravdu povedený, protože Lapi nejenže vyhrál závěrečnou RZ, ale také o 4,1s v poslední zkoušce přeskočil Perica a z Itálie si odváží druhé místo!

Výsledky po 11. RZ:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  G. Basso - M. Dotta

2:37:37,3

 ---

  Peugeot 207 S2000

    2.

  E. Lappi - J. Ferm

 

+1:43,0

  Škoda Fabia S2000

    3.

  A. Perico - F. Carrara

 

+1:47,1

  Peugeot 207 S2000

    4.

  B. Bouffier - X. Panseri

 

+1:52,9

  Peugeot 207 S2000

    5.

  S. Albertini - S. Scatollin

 

+2:10,4

  Peugeot 207 S2000

    6.

  P. Andreucci - A. Andreussi

 

+10:01,0

  Peugeot 207 S2000

    7.

  F. Gasperetti - F. Ferrari

 

+10:35,2

  Renault Mégane RS

    8.

  A. Vittalini - S. Tavetschio

  

+11:40,2

  Citroën DS3 R3T

    9.

  M. Tassone - M. Rosso

 

+11:48,8

  Renault Clio R3

   10.

  V. Gryazin - D. Chumak

+40s 

+12:26,3

  Ford Fiesta S2000

Vytisknout

Diskuze: Rally San Remo: Nevyhrál ten nejrychlejší - Bouffier, ale ten nejspolehlivější - Basso

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally pačejov

Lappi dojel na Rally Sanremo na druhém místě

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud