Novinky pro MS pro rok 2014 + Švédsko v MS do roku 2016

iM2, 15. listopadu 2013, 15:08 Google+

V rámci Rally Wales GB byly představeny změny, které se týkají MS v příštím roce. Zároveň vešlo ve známost, že se promotér dohodl s organizátory Rally Sweden na tříleté smlouvě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ostberg, Mads - Andersson, Jonas

Ostberg, Mads - Andersson, Jonas | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rally Sweden

Po poplašných zprávách ze Švédska, které říkaly, že by se nemuselo v budoucnosti MS v automobilových soutěžích jezdit ve Švédsku, přichází ze severu Evropy uklidnění. Pořadatelé se domluvili s promotérem MS na novém tříletém kontraktu.

To tedy znamená, že do roku 2016 bude světová špička měřit své síly ve Švédsku. V létě totiž pořadatelé odmítli souhlasit s navýšením poplatků za pořádání soutěže o 100 000 EUR, pořadatelům se také nelibila další omezení. "Hodně dlouho jsme za to [soutěž ve Švédsku] bojovali. Teď už nemusíme našim partnerům a sponzorům nabízet jen atraktivní nabídku, ale také možnost dlouholeté spolupráce," říká Glenn Olsson, šéf soutěže.

Ve Švédsku se nakonec přece jen pojede

Také zástupci promotéra se zdají být s touto dohodou spokojení: "Jsme rádi, že můžeme úspěšnou spolupráci se Švédskou rally prodloužit. To zaručuje shoda, která vyústila v podpis smlouvy," komentoval situaci Oliver Ciesla.

3 denní formát soutěží

Předpisy jsou ze strany promotéra zase o trošku přísnější. V příštím roce se dočkáme pevného třidenního formátu soutěží. Také Power Stage se pojede v přesně daný jednotný čas. Konkrétně se půjde o neděli, ve 12 hodin se bude konat vyvrcholení každé soutěže. Alespoň to požaduje promotér MS po pořadatelích, aby tak byl schopen zajistit živé vysílací časy pro TV přenosy.

Díky tomu budou všechny soutěže od Mexika dále opět muset mít klasický třídenní formát. Pro Rally Monte Carlo a Rally Sweden ještě tento předpis neplatí, protože zde se už organizátoři nacházejí ve značně pokročilé fázi časového plánu a jeho změna by byla jen velmi obtížná.

Monako a Švédsko se ještě odjedou bez nutnosti třídenního formátu

K další změně dojde v bodování Power-Stage. Doposud si první tři jezdci připsali 3-2-1 bod, od nového roku to bude 5-2-1 bod. Ze stolu byl naopak smeten návrh, že by se body rozdávaly za umístění v jednotlivých etapách nebo dokonce zkouškách. "Ze sportovního hlediska by se jednalo o větší napětí, avšak bylo by to až moc změn najednou," vysvětluje Michele Mouton, manažerka MS.

Vytisknout

Diskuze: Novinky pro MS pro rok 2014 + Švédsko v MS do roku 2016

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Proč Citroën před Rally GB netestoval?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud