Meeke: Chyby v Austrálii a Finsku nebyly kvůli tomu, že bych jel přes limit

iM2 / Joel Martin, 29. prosince 2013, 00:02 Google+

Kris Meeke dostal od Citroënu velkou šanci a tu chce využít. Jisté přitom je, že rychlost mu nechybí. Horší už je to se spolehlivostí, která jej potrápila i v letošních dvou startech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Al Qassimi, Khalid - Martin, Scott

Al Qassimi, Khalid - Martin, Scott | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

"Od Rally de France jsem o tom [angažmá] věděl a ve Španělku jsme potom měli jeden hezký večer, během kterého jsme si před jednou restauraci v Salou potřásli rukou," vzpomíná Severní Ir. "Vím, že mám jen jednu šanci. Ve Finsku a v Autrálii jsem dvakrát havaroval. Od té doby jsem nejel žádnou rally. Není to tak, že bych se jako jezdec změnil. Prostě jsem jen dostal šanci. Není to žádný svatý grál, tím je mistrovský titul.

Je to další šance s týmem, který zažil spoustu úspěchů a který má velké dědictví. Je to něuvěřitelné jet první kompletní sezonu s továrním Citroënem. Z této možnosti chci vytěžit maximum," říká 32 letý pilot. Ten by se sice věkem mohl řadit již mezi matadory, avšak může se spolehnout pouze na omezené zkušenosti z MS. V letech 2005 a 2006 jezdil v JWRC s Citroënem C2 a jeho doposud největším úspěchem zůstává titul z IRC z roku 2009.

"V rally jsou největším kapitálem zkušenosti. Trvá roky, než získate zkušenosti z jednotlivých soutěží a za rozdílných podmínek. Je to úplně jiné než okruhové závody. Rallysport je jedinečný. Člověk musí být trpělivý a sbírat zkušenosti. Na to budu potřebovat příští a přespříští rok. Říká se, že jezdec potřebuje dva roky, aby prokázal, co v něm je. Snad ukáži tolik, že to bude stačit pro rok 2015.

Když posbírám zkušenosti, tak přijde rychlost automatický. Pak přijde konstantnost. Tohle je šance, kterou jsem vždycky chtěl. Od Madse se mohu hodně naučit. Má za sebou 65 startů s WRC, já 9 nebo 10. Moje jméno je známé už roky, ale moc soutěží jsem neodjel. V letech 2007 a 2008 jsem vůbec nejezdil, v letech 2012 a 2013 skoro vůbec. V mé kariéře jsou tedy 4 roky, ve kterých jsem prakticky nezávodil.

I proto se od Madse mohu hodně naučit, především ve Švédsku, kde byl vždy rychlý a bojoval tam o vítězství. Já jsem nikdy nejel ve Švédsku, Portugalsku a Mexiku. To budou těžké soutěže. Na nich chci prostě dojet do cíle a získat sebevědomí. U soutěžích v druhé půlce sezony jsem v roce 2013 absolvoval seznamovací jízdy. Tam bych tedy chtěl zrychlit.

S Mini Kris odjel zhruba půlku sezony - 1x havaroval, 2x bodoval (5. a 4. místo) a 3x odstoupil pro tecnické problémy

DS3 WRC je skvělé auto a tým se jej snaží pro jezdce udělat co možná nejjednodušší. Hned když jsem s ním jel poprvé, tak se chovalo tak, jak jsem chtěl. Měl jsem pocit, jako bych v tomto autě jezdil už roky. Při mé první soutěži s tímto vozem jsem byl ve druhém průjezdu zkouškou Ouninpohja na mezičasech rychlejší, než byl kdokoliv kdy předtím. Byl jsem rychlejší než Marcus Grönholm nebo Sébastien Loeb, bohůžel dvě zatáčky před koncem jsme šli ven.

Vím, že dokáži jezdit takto rychle. Na konci mi ale chyběla koncentrace a udělal jsem hloupou chybu. Chyby v Austrálii a Finsku nepřišly z toho, že bych jel před limit, ale chyběla mi koncentrace. Byly z nedostatku tréninku. Před Finskem jsem nejel 20 měsíců žádnou soutěž. Mentálně jsem neměl na to, abych jel 3 dny bez chyby. 

Teď mám možnost, stojím před sezonou, ve které nebudu muset objevovat úplně každou zkoušku. Dobré je, že když se nebudete letos cítit dobře, tak víte, že se nic neděje, protože příležitostí ještě příjde hodně. Když máte ale jenom jednu soutěž, musíte jet v každé zatáčce, jako by to byla Vaše poslední. Je na Vás ohromný tlak, protože musíte ukázat vše. Musíte si svoji šanci zasloužit. 

Už během testů na Monte Carlo jsem se ve voze cítil dobře. Hodně jsem se na svoji práci soustředil. Bylo na mě mnohem méně tlaku. Cítil jsem se daleko volněji. Snad to tak bude i v soutěžích a podaří se mi zajet dobré výsledky," zakončil Kris Meeke.

Vytisknout

Diskuze: Meeke: Chyby v Austrálii a Finsku nebyly kvůli tomu, že bych jel přes limit

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Ostberg: DS3 WRC je na asfaltu lepší než Fiesta RS WRC

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud