Kubica o svém rozpisu, o tom, proč nezůstal ve WRC2 a proč nemá cenu soutěže jen dojíždět?

iM2, 11. června 2014, 15:08 Google+

Robert Kubica se v dlouhém rozhovoru se serverem wrc.com rozmluvil o svých těžkých začátcích ve WRC a mnoha dalších věcech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kubica, Robert

Kubica, Robert | foto: www.rally-erc.com

Sdílejte článek

Robert Kubica vloni během sedmi soutěží v rámci kategorie WRC2 předváděl zajímavé výkony, a tak se pro letošní sezonu posunul přímo do kategorie WRC. Zatím má za sebou náročných pět měsíců, ve kterých se po vážném zranění své pravé ruky snažil dostat zpět na vrchol nějaké disciplíny motoristického sportu. Je pravdou, že ve WRC není pod takovým drobnohledem jako býval ve Formuli 1, na druhou stranu i WRC sleduje hodně novinářů, takže se v televizi objevuje stále velmi často. Robert býval dříve označován jako budoucí šampion F1. 

Letošní sezona pro něj nezačala zrovna šťastně, když na prvních čtyřech soutěžích předvedl se svoji Fiestou RS WRC hned osm nehod. Polák tehdy řekl, že musí něco změnit. Trošku ubral něco ze své velké rychlosti, zpomalil svůj rozpis a na minulé soutěži v Argentině předvedl pěkný výkon. O uplynulém víkendu na Sardinii také nejel špatně, ale nevyvaroval se další, i když hodně smolné, nehodě. 

"Musím mít na paměti, že jsem do rally přišel z nejvyšší kategorie okruhových závodů. Tam jsem byl konkurenceschopný, už odmalička jsem byl konkurenceschopný v každé kategorii, takže pro mě jet rally jen za účelem dojetí do cíle není zábava. Neužívám si to a je to těžké to takto dělat," říká Robert Kubica na úvod.

"Těžkou věcí je, že ne mnoho lidí rozumí tomu, že vše záleží na tom, jaké jsou vaše cíle. Pokud je vaším cílem prostě projet rally a užít si je, tak OK, ale to není mým cílem. Chci dosáhnout té nejlepší úrovně, jaké můžu. Přijet na rally a jet o 2,5s [na km] pomaleji, to mě nikam neposune, protože až přijedu příští rok, tak chci být rychlejší." Na druhou stranu si je Robert moc dobře vědom toho, že klíčové jsou ve WRC zkušenosti. A to nejen zkušenosti získané na zkouškách, ale také způsob přípravy na rally - tedy dělání rozpisu.

"S tak malými zkušenosti, které mám, se snažím posouvat dopředu s mým rozpisem a způsobem jeho přípravy. Ale možná je až moc brzy, takže se budu spíše snažit koncentrovat na vydrž a na moje chyby, abych je neopakoval. Možná musím být trochu chytřejší a pochopit, že teď je důležitější a produktivnější jezdit pomaleji a změnit způsob přípravy rozpisu. Až doteď jsem z loňska znal jen Portugalsko [rozhovor vznikal před Sardínií]. Ty ostatní pro mě byly novými soutěžemi a s tak mnoha různorodými charaktery cest a novými věcmi, musím více zvážit přípravu rozpisu a pamatovat na to, že zde tolik nových věcí, které vás mohou dostat."

Dle Roberta je také určitý rozdíl v jízdě s autem ve specifikaci World Rally Car a s autem ve specifikaci Regional Rally Car. Navíc vloni jezdil s Citroënem DS3 a letos s Fordem Fiesta. Ještě větší rozdíl ale je mezi asfaltem a šotolinou. "Píši si rozpis s použitím poloměru zatáček. Vyvinul jsem si svůj systém na asfalt a jde to dobře, protože mám dobrý rozpis na každém druhu asfaltu a to i když jsem zkoušku předtím třeba nikdy nejel."

"Problémem je šotolina, je tam více změn v šířce cesty a přilnavosti ve srovnání s asfaltem. Na asfaltu máte asi 10% vibrace ve srovnání s těmi na šotolině a musím mít také na paměti, že na okruzích se nejezdí až tolik do kopce a z kopce. Na rally, zvláště na šotolinové, je velký rozdíl, jestli jedete do kopce nebo z kopce, zvláště na brzdách. Když projíždíme seznamovací jízdy, tak je zde tolik nových věcí, které mám sklon zapomenout, protože nejsem zvyklý se na ně koncentrovat."

"Zní to jednoduše si je zapamatovat, ale seznamovací jízdy v autě najíždíme více jak 12 hodin s pouze 20 minutovými zastávkami, koncentrace je náročná. Když srovnáte jezdce, kteří jezdí WRC už dlouho, tak mají více zkušeností a je to normální. Neriskuji nijak více, ale riziko je vyšší kvůli zkušenostem a protože jedu většinu rally poprvé." K největším rozdílům ve srovnání s okruhy také patří pomalé zatáčky, sám Robert přiznává, že zde nejvíce ztrácí.

"90% mých chyb se stalo v pomalých zatáčkách. To je můj velký problém, protože jsem více než 20 let jsem byl zvyklý jezdil s auty s otevřenými koly a v nich cítíte rychlost více. Na šotolině se vše děje dle mého stylu až moc pomalu, dokonce i ve srovnání s motokárami. Když jedu pomalé zatáčky, tak, protože na ně nejsem zvyklý, vám někdo řekne, že otočit volant do protisměru je ztráta času, takže byste se toho měl vyvarovat. Ale na šotolině to musíte dělat, abyste měli větší prostor a je to něco, na co se musím zaměřit. Ale je zde tolik věcí, na které se musím zaměřit a na které mám skol zapomínat. Jezdím hodně čistě a do zatáček najíždím bez nějakého prostoru na chybu."

Kubica tedy svým problémům rozumí a jeho ochota to změnit naznačuje, že se nebojí výzvy, která je před ním. Jsou to určitě podobné výzvy, kterým v minulosti čelil Kimi Räikkönen, který je jediným jezdcem nedávné historie, jenž odešel z F1 do WRC (aby se pak vrátil zpět do F1). Na tváři Kubicy můžeme vidět úsměv, když se řeč stočí na tohoto Fina. "Je jediným jezdcem, který udělal to, co teď dělám já a není to lehké. Věděl jsem, že tento rok bude těžký, zvláště jeho začátek. Doufal jsem, že nebudu nějak moc bourat, ale v první části sezony jsem udělal až moc chyb. Ale nejsem z nich nějak vyděšený, což by si lidé mohli myslet."

"Mnoho lidí zapomnělo, že jsem skoro dosáhl až na vrchol motorsportu ve světě, protože F1 je pro jezdce a týmy nejvyšší kategorií v soutěžení. Abyste toho dosáhli, tak musíte pochopit, čeho je k tomu třeba, jak to analyzovat a co si odnést z chyb. Vím, že většina těch chyb by se stala dříve nebo později, ale problémem je, že se staly v řadě! Není zde žádný trénink jako ve fotbale nebo tenisu, oni mohou trénovat každý den. Já trénuji v soutěžích a když udělám chybu, tak se to každý hned dozví. Musím za ni zaplatit vysokou cenu. Stále věřím, že přijdou lepší časy a nemyslím si, že by to bylo tak drastické, jak to vypadá, ale samozřejmě nejsem šťastný."

Robert nakonec dodává, že si ke konci roku 2013 myslel, že stráví i sezonu 2014 ve WRC2. "Pak jsem mluvil se dvěma nebo třemi jezdci a ti mi řekli, že když přejdu do WRC, tak je vše znova jiné. A tak jsem si řekl: 'Ok, jaký je smysl setrvání ve WRC2?'."

Vytisknout

Diskuze: Kubica o svém rozpisu, o tom, proč nezůstal ve WRC2 a proč nemá cenu soutěže jen dojíždět?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Ogier, Sebastien

Ogier souboj o vítězství v Itálii už málem vzdal

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud