M-Sport čeká domácí soutěž a Hirvonena poslední v aktivní kariéře

iM2, 13. listopadu 2014, 16:29 Google+

Pro jezdce týmu M-Sport se bude ve Walesu jednat o speciální soutěž. Pro Mikko Hirvonena půjde o derniérovou soutěž ve WRC v rámci aktivní kariéry a pro Elfyna Evanse o premiérovou domácí rally v barvách továrního týmu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo | foto: M-Sport

Sdílejte článek

Poté, co Mikko Hirvonen nedávno oznámil, že po sezoně 2014 končí se svoji profesionální kariérou, na něj teď o víkendu čeká poslední rally. Na legendárních zkouškách ve Walesu tak bude mít možnost se rozloučit se svými fanoušky. Na druhou stranu pro Elfyna Evanse se bude jednat o debut na domácí soutěži za volantem speciálu WRC. Bude tak po dlouhé době prvním Welšanem, kterému se to podaří. Naposledy se před domácími fanoušky takto předvedl jeho otec v roce 2001.

Soutěž ve Walesu přitom patří k jedněm z největších klasic a tradičně se jezdí jako finálová soutěž roku. Na jezdce čekají dost vrtkavé podmínky, které ve Walesu rok co rok díky měnícímu se počasí panují. Soutěžáci se musí připravit na spoustu bláta, déšť a možná i mrazíky. Mikko Hirvonen tyto podmínky zná velice dobře, vždyť se účastnil posledních 11 ročníků této soutěže a v roce 2007 bral vítězství. 

Poté, co ve Španělsku Fin získal podium, by chtěl získat slušný výsledek i teď. "Pro mě to bude opravdu speciální soutěž, moje poslední v MS v rally," říká Mikko Hirvonen. "Byla také první, ve které jsem startoval s vozem WRC a už se nemůžu dočkat, až zde vyjedu a naposledy to prožiji. Některé pasáže jsou opravdu skvělé - rychlé a plynulé - a jsem si jistý, že si budu užívat každou zatáčku, protože tuto soutěž jsem měl vždy rád. Je náročná, ale myslím, že právě proto jí mám rád."

A jak se Mikko těší na různorodé podmínky? "Může být blátivo, mlhavo nebo dokonce i sníh, to z toho dělá pro nás, jezdce, jeden z nejtěžších úkolů." Jeho podium ve Španělsku si užil a rád by ho zopakoval. "Zopakovat to na mojí poslední soutěži, to by bylo fantastické. Myslím, že to bude emotivní neděle a bylo by pěkné, kdybychom se mohli rozloučit z podia."


Na Mikka Hirvonena čeká poslední soutěž za volantem Fiesty týmu M-Sport a ve WRC

Na Elfyna Evanse čeká domácí soutěž. "Program a cesty RZ vypadají opravdu dobře, takže si myslím, že to bude napínavý víkend. Mít šanci řídit auto WRC tak blízko mému domovu, bude skvělé. Pokud bude mlha nebo bude pršet, tak by to mohlo být opravdu těžké, protože pak by se hodně změnil i povrch zkoušky."

Pro jezdce je tedy dost těžké odhadnout, jaký bude v jednotlivých místech grip. "Je to jeden z důvodů, proč je tato soutěž tak velkou výzvou. Vždycky to bývala těžká soutěž a občas jde skoro jen o to, dostat se do cíle, pokud možno co nejrychleji. Rally jsem se naučil jezdit ve walešských lesích a stále si to hodně užívám. Je asi skoro zbytečné zmiňovat, jak speciální to pro mě bude jet zde poprvé ve voze WRC."

Vytisknout

Diskuze: M-Sport čeká domácí soutěž a Hirvonena poslední v aktivní kariéře

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Kubica, Robert

Kubica má jet příští rok s Citroënem DS3 WRC od PH Sport

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud