Ogier: Jediný trojnásobný mistr světa, Volkswagen mezi legendami

iM2, 14. září 2015, 00:32 Google+

Momentálně je Sébastien Ogier jediným trojnásobným mistrem světa v rally. Francouz to ale bude chtít bezpochyby rychle změnit a přidat další titul co možná nejdříve - ideálně už příští rok. Pokud by se mu to podařilo, tak by vyrovnal v historických tabulkách Juhu Kankkunena a Tommiho Mäkinena.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sébastien Ogier a Julien Ingrassia slaví třetí titul ve třech letech

Sébastien Ogier a Julien Ingrassia slaví třetí titul ve třech letech | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Během 709 dnů dokázal Seb Ogier společně s Julienem Ingrassiou získat tři tituly mistrů světa a vyhrát 18 soutěží WRC. Tím překonal takové rallyové legendy, jakými jsou Hannu Mikkola, Miki Biasion, Björn Waldegard, Walter Röhrl, Stig Blomqvist a Ari Vatanen.

Je tedy jasné, že si Francouz vydobil svoje místo v historických statistikách MS v rally. Sébastien už vyhrál svoji 31 soutěž, čímž se posunul na druhé místo v historických tabulkách, když za svá záda odsunul Marcuse Grönholma.

Momentálně je jediným, kdo má na kontě tři tituly mistra světa, protože borci jako Miki Biasion, Marcus Grönholm, Walter Röhrl anebo Carlos Sainz mají na kontě tituly "jen" dva. Naopak o titul více než Ogier mají Juha Kankkunen a Tommi Mäkinen. 

Ogier je ale stále ještě velmi mladý, vždyť je mu jen 31 let a na svém kontě má méně než 100 světových startů. Zbývá mu tak dostatek času na to, aby mohl pomýšlet na legendárních devět titulů svého krajana, Sébastiena Loeba. Ale je to opravdu jeho cíl?

img-responsive

V roce 2013 vyhrál Ogier titul při debutu nového vozu | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

To, jak jasným způsobem ovládl letošní sezonu podtrhuje i fakt, že na titul dosáhl už tři závody před koncem. To je dříve než při jeho úspěších v letech 2013 a 2014. Navíc letos musel na všech soutěžích čistit trať po oba dva první dny. Do kokpitu navíc díky změně pravidel nemohl nikdo dostávat informace o mezičasech ostatních pilotů. 

O tom, že si Ogier titul zaslouží, nemůže být řeč. Vźdyť vyhrál sedm z deseti odjetých soutěží. V pěti z nich dokonce získal tzv. „Grand Slam“ - k zisku vítězství si připsal tři bonusové body z Power Stage. V tomto ohledu je Ogier rovněž opravdovým měřítkem, protože Power Stage vyhrál už 25 krát. 

Jak to letos vypadalo s konkurenty Ogiera v boji o titul? Jari-Matti Latvala ani Kris Meeke nepodávali stabilní výkony, Andreas Mikkelsen stále ještě čeká na svoje první vítězství v MS. Thierry Neuville prožívá ne moc dobrou sezonu. Jezdci jako Ott Tänak, Mads Ostberg a Hayden Paddon zatím ještě nemají na to, aby si to s Francouzem na trati rozdali.

Letos došlo jednou k přímé konfrontaci mezi Sébastienem Ogierem a jeho velkým rivalem z minulosti, Sébastienem Loebem. Zkraje soutěže měl navrch Loeb, avšak v cíli se radoval z vyhraného duelu Ogier. A právě vítězství v knížectví položilo základní kámen k jeho úspěšné cestě za titulem 2015.

img-responsive

Rok na to dokázal titul obhájit | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Je Ogier schopný vyhrát titul i v sezoně 2016? Zcela určitě. Navíc s ohledem na to, že vozy zůstanou prakticky stejné. Jedinou neznámou bude nasazení nového modelu i20 WRC. Nové vozy vyjedou až v sezoně 2017, proto se dá očekávat, že i v sezoně 2016 bude Polo R WRC v MS tím vozem, který bude udávat měřítka. Také německý tým je bezchybný - až na Rallye Deutschland 2013 a 2014 a Argentinu 2015. 

Titul díky výsledku z Austrálie slaví také Volkswagen, který se řadí po bok legendárních značek jako Lancia, Subaru, Peugeot nebo Citroën. Všem těmto značkám se povedlo vyhrát titul třikrát po sobě. "Víme, kde se můžeme zlepšit. Vždycky to jde - je to neustálá výzva, která nekončí.

Po každé soutěži se díváme na to, kde jsme udělali chyby, nebo jsme nebyli tak dobří, jak jsme být mohli. Tvrdě pracujeme, abychom se zlepšovali na každé rally. Každou soutěž se chceme zlepšovat. To je naší motivací.

img-responsive

Letos o třetím titulu již nebylo pochyby | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Tým je stejně hladový, jako byl před první soutěží v MS nebo před prvním vítězstvím. Už teď tvrdě pracujeme na letech 2016 a 2017, protože chceme zůstat tam, kde jsme," říká Jost Capito.

Vytisknout

Diskuze: Ogier: Jediný trojnásobný mistr světa, Volkswagen mezi legendami

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

sarrazin, stéphane

Tour de Corse: Startovní listina - potrápí domácí jezdci světovou špičku?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud