Aleš Loprais se v nejdelším speciálu dostává na druhé místo v absolutním pořadí.

Jiří Vintr, 15. července 2011, 00:01 Google+

Pátá etapa Silk Way Rally definitivně opustila území Kalmycké pouště a měla vynikala velice rychlým profilem po prašných stepních a polních cestách.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loprais, Aleš

Loprais, Aleš | foto: Podroužek, Petr

Sdílejte článek

V návaznosti na útrapy minulých dvou etap se ji pořadatelé narychlo rozhodli v úvodní části o 60 kilometrů zkrátit, na což řada nováčků doplatila poté, co si nenahráli do přístrojů novou verzi itineráře.

Aleš Loprais se od počátku držel na dostřel Kabirova. Rychlý průběh po tvrdém povrchu Rusům dobře vyhovoval, a tak si Kabirov udržoval po celou etapu drobný náskok. Zezadu dorážel ovšem Franz Echter, který s rychlým kamionem MAN zažil první den bez útrap a technických problémů. Právě on se ještě o minutu před Aleše v celkovém pořadí dostal. Co však bylo podstatné, etapa nevyšla dosud spolehlivě jedoucímu Karginovovi, který skončil až desátý s 50minutovou ztrátou, a tak se Aleš nejen dostal před něj v celkovém pořadí na 2. místo, ale ještě si vybudoval mírný náskok, který lze snáze hájit.

"Dnes to bylo opět těžké a extrémně rychlé, místy až nesmyslně. Mnohokrát to bylo na hranici snesitelnosti lidí ve voze a výdrže auta. Na trati jsme se přetahovali s Kabirovem. Startovali jsme první, ale v jedné navigační spleti nás předjel a pak zase my dojeli jeho. Tlačili jsme na předjetí, ale vždy jen odpověděl sentinelem a nic se nedělo, místo neuvolnil. Několikrát jsme jeli bok po boku v prachu, bylo to riskantní, ale postupoval velice tvrdě. Každý chce vyhrát, ale všechno by mělo mít nějaké meze. Ale problémy neskončily – 100 kilometrů před cílem nám v kabině odešel intercom, a tak se navigace, tak důležitá na této trati, odbývala formou řvaní a posunkového divadla, bylo to poměrně nepříjemné. Těsně před cílem jsme ještě měli defekt, ale dojeli už na něm," shrnul dojmy z etapy Aleš Loprais.

Situace v první desítce pořadí se zase trochu promíchala. Výborný výkon vyšvihl Echtera z osmého místa na páté, kam naopak klesl z pátého místa Verluis, jemuž etapa vůbec nevyšla. Oba Mardějevové trochu ztratili s problémem Karginova, ale největší propad zaznamenal nenápadný a dobře jedoucí Johan Elfrink. Ani jednou se nedostal do denního zpravodajství, ale přesto si celý závod udržoval první desítku, až do dnešní šestihodinové ztráty. Naopak další den jako na houpačce zažil Ardavičus, dnes bezchybný na 4. místě.

Posádka Bonver Dakar Teamu se soustředí ve své učební rallye na dokončení soutěže. I v páté etapě zaznamenala nečekané zdržení. Dejme slovo řidiči Tomáši Vrátnému: "Potíž vznikla na počátku, kdy jsme zaplatili nováčkovskou daň a nenahráli si do přístrojů novou verzi zkráceného itineráře. Po pár desítkách kilometrů nám neseděl v itineráři ani bod, otočili jsme to a jeli na start pro novou verzi, to nás hodně zdrželo. Takže etapa pro nás rozhodně kratší nebyla. Poté jsme pokračovali a dojeli jednu z posádek na Mazu, která vůz převrátila na bok. Pomohli jsme jim na kola a pokračovali až do cíle. Už jsme se dostali na 20. místo, je to pro nás velmi těžká zkouška, ale užíváme si to."
 
Šestá etapa bude obsahovat dva rychlostní úseky s celkovou délkou "jen" 168 kilometrů. Taková délka může znamenat dvě věci: buď dají pořadatelé soutěžícím už vydechnout, nebo půjde o nepříjemnou, technickou a pomalou pasáž. Profil má být stejný jako před Stavropolem, tedy stepi a polní cesty.

Foto: Petr Podroužek

1. 305  Firdaus Kabirov, Andrej Mokjejev, Anatolij Tanin RUS  Kamaz 4326 29:30:19
2. 301  Aleš Loprais, Milan Holáň, Vojtěch Štajf CZ  Tatra Jamal 4x4 +0:52:08
3. 318  Andrej Karginov, Vjačeslav Mizjukajev, Igor Děvjatkin RUS  Kamaz 4326 +1:35:24
4. 303  Hans Stacey, Marc Willemsen, Bernard der Kinderen NL/B  Iveco Trakker 4x4 +2:01:39
5. 302  Franz Echter, Detlef Ruf, Christoph Echter D  MAN TGA 18.480 +2:52:21
6. 304  Wuf Van Ginkel, Marc Wams, Gerard Van Veenendaal NL  Ginaf X2222 SP +3:05:27
7. 307  Ajrat Mardějev, Ajdar Běljajev, Anton Mirnyj RUS  Kamaz 4326 +3:06:39 
8. 309  Peter Versluis, Serge Bruykens, Harry Schuurmans NL  MAN TGA 18.480 +3:49:15
9. 314  Ilgizar Mardějev, Jevgenij Jakovlev, Dmitrij SotnikovRUS  Kamaz 4326 +4:24:47
10. 311  Joseph Adua, Marco Ferran, Marc Torres  F/E I veco Trakker 4x4 +4:55:27
 20. 319  Tomáš Vrátný, Petr Almáši, Radim Pustějovský CZ  Tatra 815 4x4 +8:24:07 

Vytisknout

Diskuze: Aleš Loprais se v nejdelším speciálu dostává na druhé místo v absolutním pořadí.

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Hanninen, Juho - Markkula, Mikko

Sata Rallye Acores 2011: Škoda bere kompletní stupně vítězů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud