Martin Prokop na Portugalsko připraven

Marek Šteigr, 29. března 2007, 19:35 Google+

Martin Prokop s Janem Tománkem mají zdárně za sebou shakedown, a tak se start Portugalské rally neúprosně blíží.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Portugalsku se plní sen několika posledních let. Do země se vrací seriál MS v automobilových soutěžích, zároveň je soutěž zařazena do juniorského šampionátu. Ve startovní listině tak nechybí Martin Prokop s Janem Tománkem. Portugalská rally bude jejich premiérovým podnikem v rámci soubojů o letošní juniorskou korunu. „Ač se soutěž do šampionátu vrací po mnoha letech, bohužel všichni junioři nebudou mít stejné podmínky. Loni zde startoval tým Suzuki, konkrétně Urmo Aava. Ten asi bude patřit k největším favoritům. Jak se ale loni ukázalo, šotolinové závody v rámci JRC jsou vždy nevyzpytatelné. Proto ani tentokrát nechci průběh jakkoli odhadovat, ale určitě to nebude o desetinách či sekundách,“ řekl Prokop.

Jihlavský mladík dorazil do Fara, centra soutěže (region Algarve), v pondělí. V dalších dvou dnech absolvoval seznamovací jízdy devíti úseků, které se při soutěží všechny pojedou dvakrát. „Tratě mi připomínají zejména Řecko, ale dají se tady najít i pasáže blízké Mexiku, Sardinii či dokonce Kypru. Spíše převládá tvrdý skalnatý podklad. Najdou se zde ale i místa, kde se může vytvářet kolej, ale zřejmě to bude minimum. Charakter tratí nelze přesně specifikovat. Každá zkouška je jiná a většinou v ní najdete jako rychlá, tak i pomalá místa. Většinou jsou zkoušky velmi obtížné na orientaci,“ popsal Prokop.  
Důležitou roli mohou v Portugalsku sehrát pneumatiky a zejména nepopulární defekty. „Po průjezdech čtyřkolek bude docházet k obnažení kamenů. To bude ovlivňovat nejen stav pneumatik, ale také vyšší možnost průrazu. Doufejme, že se tentokrát defektů vyvarujeme,“ doufá Prokop.

Martin Prokop s Jendou Tománkem projeli trať shakedownu celkem třikrát. V prvním případě krátce po „kolostřešní“ etudě značkového rivala Conrada Rautenbacha. „Navíc jsme dojeli před námi startujícího Srba Komljenoviče. Jízda v prachu byla velmi nebezpečná a zrádná. Alespoň jsme si vyzkoušeli, co nás může potkat i při vlastním závodě. Shakedown jsem však bral spíše jako funkční zkoušku, nastavení vozu vycházelo z domácího testu a byl jsem s ním absolutně spokojen. Navíc trať testu příliš neodpovídala tomu, co nás bude čekat při vlastní soutěži,“ uvedl Prokop.

 

Zdroj: www.martinprokop.com

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop na Portugalsko připraven

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Pět diváků zraněno na shakedownu v Portugalsku - anotační foto

Pět diváků zraněno na shakedownu v Portugalsku

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud